05 Aralık 2020 20:01

İç Anadolu Çevre Platformu: Kapadokya stratejik ÇED kapsamına alınsın

İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP) Avanos Özkonak’ta işletilmek istenen altın madenine dair açıklama yaptı, bölgenin “stratejik ÇED” kapsamında değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: İÇAÇEP

Reklam

Niğde, Eskişehir ve Konya çevre örgütlerinin oluşturduğu İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP) Avanos Özkonak’ta işletilmek istenen altın madenciliği ile ilgili yaptığı açıklamasında bölgenin “stratejik ÇED” kapsamında değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

"TURİSTLERE MADEN OCAĞINI MI GEZDİRECEĞİZ?"

İÇAÇEP Dönem Sözcüsü Abidin Özkaymak imzasıyla yapılan açıklamada madencilerin dünya mirası olan, kaya yapıları ile meşhur Kapadokya’nın göbeğinde doğal kayaçları parçalayarak altın çıkarmak için kolları sıvadığı ifade edildi. Kanadalı Centerra Gold adlı şirketin yöre halkının elleri ile diktiği ağaçları yok ederek işe başladığına dikkat çekilen açıklamada “Bölgede içme sularının tamamı yer altından sağlanmaktadır. Su kuyuları ruhsatlandırma sahasının hemen yakınında. Siyanür liç yöntemi ile çıkarılacak altın madeni her an yer altı sularını kirletme potansiyeli taşıyor. Yöre halkı ‘Her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği, doğal kaya yapıları yerine, maden ocağını mı gezdireceğiz turistlere’ diye sormaktadır” dedi.

İÇ ANADOLU’DA 234 MADEN ARAMA RUHSATI VERİLMİŞ

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce İç Anadolu Bölgesinde 234 maden arama ruhsatı verildiğini hatırlatılan İÇAÇEP Dönem Sözcüsü Özkaymak, “Ormanlık alanlarda, milli parklarda, tabiat parkları gibi korunan alanlarda maden aramaya izni verilmemeli. Kapadokya’nın kayaları altından değerlidir. Bölge, toplumsal maliyetini de içine alan stratejik ÇED kapsamında değerlendirilmelidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam