04 Aralık 2020 07:15

KESK: Asgari ücret, grev hakkını içeren toplu pazarlıkla belirlenmeli

KESK asgari ücretin hükümet ve patronun çoğunlukta olduğu komisyon ile değil, grev hakkını da içeren toplu pazarlık yöntemi ile belirlenmesi gerektiği vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK tarafından yapılan açıklamada, asgari ücretin ortalama ücret haline getirilmesinin kamu emekçilerinin de içinde bulunduğu milyonlarca emekçiye karşı “ölümü gösterip sıtmaya razı etme” politikasının bir aracı haline dönüştürüldüğü belirtildi. KESK asgari ücretin hükümet ve patronun çoğunlukta olduğu komisyon ile değil, grev hakkını da içeren toplu pazarlık yöntemi ile belirlenmesi gerektiği vurguladı.

Asgari ücretin bir ülkede işçilerin alması gereken en az ücret olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, “Öte yandan asgari ücret tüm çalışanların aldığı asgari geçim indiriminden (AGİ) işsizlik ödeneğine, emekli aylıklarından genel sağlık sigortasından yararlanmak için uygulanan yoksulluk testine, sosyal güvenlik primlerinin alt ve üst sınırlarından engelli ve yaşlılık aylığına kadar pek çok unsuru doğrudan etkileyen bir ücrettir. Dolayısıyla Türkiye’de asgari ücret sadece bu ücret karşılığında çalışanları değil,  emeği ile geçim mücadelesi veren herkesi yakından ilgilendirmektedir” denildi.

Ancak tüm bunlara rağmen ne yazık ki yıllardır işveren-hükümet blokunun işçiler karşısında 10’a 5 üstün olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararlarında TÜİK vasıtasıyla açıklanan, ücretli kesimlerin çarşıda, pazarda, sokakta yaşadığı gerçek hayat pahalılığı ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan enflasyon rakamlarının temel alınması eleştirilen açıklamada, böylece asgari ücretteki artışın hep sefalet oranlarında tutulduğu kaydedildi.

Asgari ücretin Türkiye’de ortalama ücret haline getirilmesinin kamu emekçilerinin de içinde bulunduğu milyonlarca emekçiye karşı “ölümü gösterip sıtmaya razı etme” politikasının bir aracı haline dönüştürüldüğü belirtilen açıklamada, adil ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari, ücret için asgari ücret hesabında işçinin ailesinin temel alınması, asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması, asgari ücretin siyasal iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmesi ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermesi gerektiği vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de hava kirliliği 'Hassas' derecede 

SONRAKİ HABER

SGK’de, "emin olmadıkça çalışanları temaslı olarak bildirmeyin talimatı" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...