03 Aralık 2020 13:08

ABD Başkanı Joe Biden: İran’la nükleer anlaşmaya döneceğiz

ABD'nin dış politika yönelimi konusunda açıklama yapan yeni başkan Joe Biden, İran’la nükleer anlaşmaya geri döneceklerini ancak sürecin “zorlu” olacağını söyledi.

Joe Biden | Fotoğraf: Kyle Mazza/AA

Paylaş

ABD’nin ocak ayında görevine başlaması beklenen Yeni Başkanı Joe Biden, dış politika yönelimi konusunda açıklamalar yaptı. Biden, İran’la nükleer anlaşmaya geri döneceklerini ancak sürecin “zorlu” olacağını söyledi. Trump yönetiminin Çin’e koyduğu yeni vergileri ise kaldırmayacakları sinyali verdi.

Biden, New York Times gazetesine konuştu. Politikalarını uygulayabilmesinin Senatodaki Cumhuriyetçilerin ve Temsilciler Meclisinin nasıl hareket edeceğine bağlı olduğunu belirten Biden, önceliğinin ise ABD Kongresinde ekonomik yardım paketi yasasının geçmesini sağlamak olacağını ifade etti.

"ZORLU" BİR SÜREÇ OLACAK

Biden, Donald Trump yönetiminin çekildiği İran’la nükleer anlaşmaya geri dönmek konusunda eylül ayında CNN’ye yazdığı makaledeki fikrini koruduğunu belirtti ancak sürecin “zorlu” olacağını söyledi.

Biden, “İran’ın nükleer bombaya sahip olması Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır ve diğerleri üzerinde nükleer silahlara sahip olma konusunda muazzam bir baskı oluşturur ve o bölgede ihtiyacımız olan son şey nükleer kapasite birikimi” ifadelerini kullandı.

ABD’nin müttefikleri ve ortakları ile istişare içinde, müzakereler yoluyla İran’ın nükleer kapasitesine kısıtlamaları sıkılaştırmaya ve uzatmaya çalışacağını, füze programını da gündeme getireceğini belirten Biden, “ABD, gerektiğinde yaptırımları geri getirme seçeneğine sahip, İran da bunu farkında” ifadesini kullandı.

Biden eylül ayındaki yazısında, “İran nükleer anlaşmaya sıkı bir şekilde uymaya geri dönerse, ABD’nin devam eden müzakereler için başlangıç noktası olarak anlaşmaya yeniden katılacağını” ve Trump’ın İran’a uyguladığı yaptırımları kaldıracağını yazmıştı.

ÇİN’E VERGİLER DEVAM EDECEK

Çin ile ilgili değerlendirmede de bulunan Biden, Trump yönetimin Çin’e uyguladığı yüzde 25 oranındaki gümrük vergilerini kaldırmakta acele etmeyeceğini belirtti. ABD’ye yatırım konusunda “sıkı bir mücadele” vereceğini de söyleyen Biden, “ABD’de işçilerimize, eğitime büyük yatırımlar yapılana kadar hiç kimseyle yeni bir ticaret anlaşması yapmayacağım” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DTK Eş Başkanı Leyla Güven'e hakaret eden 23 kişiye takipsizlik kararı verildi

SONRAKİ HABER

Samsun'da inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa