29 Kasım 2020 10:09

Eğitim Sen seçimlerinde Emek Hareketi adaylıktan çekildi

Eğitim Sen kongresinde pazarlıkların son bulması ve kapsayıcılık için nispi temsil seçim sistemi önerisi reddedilen Emek Hareketi delegeleri, adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Eğitim Sen 11. Genel Kurulunda Emek Hareketinden delegeler adaylıktan çekilme kararı aldı. Delegelerden Veysel Kaplan, sendikada eleştirdikleri pazarlıkların son bulması ve kapsayıcılık için nispi temsil seçim sistemini önerdiklerini ama reddedildiğini söyledi. Bunun üzerine kendi listelerini çıkararak aday olduklarını anlatan Kaplan, “Önergemizi reddedenler 7 kişilik MYK listesini 6 adayla çıkararak bizden bir kişiye yönetimde olma hesabı yaptı. İşyerlerindeki emekçilerin taleplerini görmeyen bir sendikal yönetimin parçası olmayacağız” dedi.

Eğitim Sen 11. Genel Kurulunda, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın da arasında bulunduğu Devrimci Sendikal Dayanışma ile hareket eden delegelerin salonu terk etmesi tartışmalara neden olmuştu. Genel kurul seçimlerinin yapılacağı ikinci gün yeni bir gelişme yaşandı. Emek Hareketi seçimlerdeki adaylarını çekme kararı aldı. Emek Hareketi adına gazetemize konuşan Veysel Kaplan, uzun süredir KESK içerisinde yer alan sendikalarda kamu emekçilerinin ihtiyacının ne olduğunu, sendika ile emekçiler arasındaki bağın neden koptuğunun sebepleri üzerine eleştirilerini dile getirdiklerini söyledi. Eğitim Sen kongresinde yaşananların eleştirilerini haklı çıkardığını belirten Kaplan, “Nispi seçim önerimiz kabul edilseydi daha kapsayıcı olacak ve Eğitim Sen’i 3 yıldır yöneten genel başkan ve yönetim kurulu üyesi aklanmadan salonu terk etmemiş olacaktı” dedi.

PAZARLIĞA ORTAK OLMAMAK İÇİN ÇEKİLDİK

Kaplan adaylıktan çekilme nedenlerini şu şekilde aktardı: “Genel kurulda her yapının gücü oranında yürütmede temsil edilmesinin önünün açılması, örgütte koltuk pazarlıklarının son bulması, kurulun gündeminin son ana kadar bu pazarlıklara kilitlenmesinin son bulması için nispi temsil seçim sistemini önerdik. Önergemiz reddedildi. Biz de kendi listemizi çıkardık. Önergemizi reddedenler 7 kişilik MYK listesini 6 adayla çıkararak bizden bir kişinin yönetimde olması hesabı yaptı. Biz bunu etik ve ilkesel görmediğimiz için listemizi geri çekme kararı aldık.”

Eğitim Sen’de yaşanan tartışmaların gücü elinde bulunduran grupların yönetimleri dizayn etmeye çabalaması, sendikal tartışmalara girmekten çekinmesi olarak nitelendiren Kaplan, “Biz uzun zamandır sendikada bir organ oluşturulurken, kendi siyasi çizgilerimize göre değil sendikamızın ihtiyacına göre yapalım diyoruz. KESK’ten örnek verirsek; KESK'in genel kuruldan sonra en üst karar organı olarak genel meclis oluşturuldu. İşyerlerinden kopuk, belirli grupların siyasi komiser atadığı bir yapı oldu. Çoğu işyeri temsilcisi, şube veya MYK üyesi olmadığından aldıkları kararları uygulamak ya da hesap vermek gibi bir sorumlulukları yok. Fakat konfederasyonun program ve politikalarına karar vermek, eylem kararları almak ve kararların uygulanmasını değerlendirmek, olağanüstü genel kurulu ya da seçimsiz genel kurulu toplamak, sendikaların konfederasyon üyeliğine, çalışan personele ve onların ücretlerine karar vermek gibi birçok yetkileri var. Biz başından beri eleştirdiğimiz bu yapı içerisinde hiçbir zaman yer almadık” diye konuştu.

"DAHA GÜÇLÜ SENDİKA MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

Sendikada gücü elinde bulunduranların her şeyi belirlemeye çalıştığı, işyerlerindeki emekçilerin taleplerini görmeyen bir sendikal yönetimin parçası olmayacaklarını belirten Kaplan, bu nedenlerle daha güçlü bir sendika mücadelesinin daha sağlıklı tartışılması için tavır aldıklarını söyledi. Bu süreçte sendikadan istifaların örgütlenmesi gibi çabalara da karşı olacaklarını vurgulayan Kaplan, “Bu sendika eğitim emekçilerinin sendikasıdır ve biz de daha güçlü bir sendika mücadelemiz gereği yönetime adaylıktan çekilme kararı aldık. Sendikamızın eğitim emekçileri ile kopan bağının güçlenmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Eğitim Sen 11. Genel Kurulu seçimlerinde yeni yönetimde Sendikal Birlik, Demokratik Emek Meclisi, Demokratik Emek Platformunun desteklediği adaylar yer alacak. Seçime giren ortak listede yer alan isimler şöyle: Nejla Kurul, İkram Atabay, Sinan Muşlu, Arzu Şimşek, Ramazan Gürbüz, Ahmet Karagöz, Simge Yardımdağ.

ÖNCEKİ HABER

Tank Palet’in Katar’a satılmasını eleştiren CHP'li Başarır iktidarın hedefi oldu

SONRAKİ HABER

AKP'li Şanlıurfa Belediyesi, Demet Akalın ve Alişan için korona yasağını deldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...