27 Kasım 2020 13:45

Etiyopya’ya yeniden müzakere çağrısı

Afrika Birliği, Etiyopya’nın kuzeyinde bulunan Tigray eyaletine yönelik yeni askeri operasyon hazırlığı nedeniyle taraflara “müzakere” çağrısını yineledi.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Afrika Birliği (AfB), Etiyopya’nın kuzeyinde bulunan ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) tarafından yönetilen Tigray eyaletine yönelik yeni askeri operasyon hazırlığı nedeniyle taraflara “müzakere” çağrısını yineledi.

AfB’ye bağlı Afrika İnsan ve Halkların Hakları Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, TPLF’ye karşı başlatılan operasyonun yol açtığı çatışmalardan “ciddi biçimde” endişe duyulduğu ifade edildi.  

"SOYKIRIM" ENDİŞESİ

Ordunun, eyaletin başkenti Mekelle’ye girmeye hazırlanırken sivillere yaptığı “Bölgeyi boşaltın” çağrısının endişe verici olduğu belirtilen açıklamada, tüm taraflar “Savaş suçları, soykırım, insanlığa ve suçlara karşı ihtiyatlı olmaya” çağrıldı.

Açıklamada, Maikadra kasabasında yaklaşık 600 sivilin öldürüldüğü katliamın dehşet içinde öğrenildiği kaydedilerek her iki tarafa da “Kabul edilebilir, nihai ve barışçıl bir çözüm için diyalog” çağrısı yapıldı.

BAŞBAKAN DİYALOĞU REDDEDİYOR

AfB’nin taraflar arasında ara bulucu olması için ülkeye gönderdiği 3 eski devlet başkanının Etiyopya’ya ulaştığı bildirildi. Başbakan Abiy Ahmed ise Mozambik’ten Joaquim Chissano, Liberya’dan Ellen Johnson Sirleaf ve Güney Afrika’dan Kgalema Motlanthe’nin bulunduğu 3 kişilik heyeti “nezaketen” kabul edeceğini ancak TPLF’yle müzakere yapmayacaklarını açıkladı. Ahmed, önceki gün Tigray’ın başkenti Mekelle’ye askeri operasyonun başladığını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Seçimleri erteleyen merkezi hükümete tepki gösteren ve hükümeti gayrimeşru ilan eden TPLF, eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı. Seçimlerin ardından Ulusal Meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu.

Başbakan Ahmed 2018’de iktidara gelmeden önce iktidar koalisyonunda ve ülke siyasetinde söz sahibi olan TPLF ile 2019’da dağılan iktidar koalisyonundaki partilerin ortaklaşa kurduğu Refah Partisine (PP) katılmama kararı almıştı.

Ordunun operasyonlara başlamasından bu yana son haftalarda on binlerce Etiyopyalı komşu ülke Sudan’a göç etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Hakimi Orhan Gazi Ertekin: Reform söylemi kısa zamanda kısa devre yaptı

SONRAKİ HABER

DERİTEKS Tuzla Şube Kongresi işçinin ihtiyacına yanıt veren bir kongre olmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...