27 Kasım 2020 04:50

Soylu, helikopterden atılan köylüler için "teröristlere yardım ediyorlardı" dedi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'da işkence gören ve helikopterden atılan köylülerle ilgili konuştu. İşkenceye tek lafla dahi eleştirmezken, köylülerin 'teröristlere' yardım ettiğini öne sürdü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van’da Osman Şiban'ın ağır yaralı, Servet Turgut’un ise yaşamını yitirdiği işkence ve helikopterden atılmalarıyla ilgili Meclis'te konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, işkence ve kötü muameleye değinmeden her ikisinin de “milis” olduğunu ileri sürdü. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerine katıldı ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.

ŞİBAN VE TURGUT SORULDU

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir Van’da ağır işkence gören Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un helikopterden atılmalarını Soylu’ya sordu. Taşdemir, olayla ilgili hastane raporlarında yer alan bilgilere ve Şiban ve Turgut’un ailelerinin ve görgü tanıklarının beyanlarına yer vererek, “Biz bir kez daha buradan soruyoruz: Servet Turgut’a ne oldu? Dünyada faşist yönetimlerin işkence ve katletme yöntemi olan ve 90’lı yıllarda Kürt halkına karşı uygulanan helikopterden atma, iktidar tarafından tekrar devreye konuldu. Bu işkencenin, bu cinayetin ardından, başta Hükûmet olmak üzere, ilgili yetkililer işkenceyi savunan, işkencecileri koruyan bir tutum sergilemiştir. Suçluları açığa çıkarıp bu cinayetin, ağır işkencenin hesabını sormak bir yana, bunu haberleştiren, kamuoyuna duyuran Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala tutuklanmıştır. İşin özü, Kürt karşıtlığı bu ülkede maalesef prim yapıyor” şeklinde konuştu.

İŞKENCEYİ ELEŞTİRMEDİ BİLE, "TERÖRİSTE EV SAHİPLİĞİ YAPAN KİŞİ" DEDİ

Bakan Soylu, Osman Şiba ve Servet Turgut ile ilgili açıklamalara karşılık verdi. Bu konuda kendi adına ilk kez açıklama yaptığını söyleyen Soylu, Van’da operasyon başlattıklarını söyleyerek, Şiban ve Turgut’un “Üç teröriste ev sahipliği yapan kişi” olduğunu ileri sürdü.

O gün yapılan operasyonda 3 askerin öldüğünü belirten Soylu, “Bizimkiler kovalıyorlar, köpeklerle de kovalıyorlar, buluyorlar, çatışmaya giriyorlar ve ölüyor. Hemen 200 metre veya 300 metre hemen yakınında bakın, bombalanıyor, operasyon yapılıyor, Servet Turgut, olayın olduğu yerde. Bir kovalamaca oluyor, hafif böyle yakalarken darplaşma oluyor, ardından ‘Ben değilim, bu adamlara ev sahipliği yapan Osman Şiban’dır’ diyor. İlk, Osman Şiban’ı o veriyor, ev de Osman Şiban’ın evi, sonra Osman Şiban’ı alıyorlar ve oradan sonra da helikoptere bindiriyorlar ama bu esnada 3 şehidimiz var. İlk helikopterle 3 şehit gidiyor, başka bir helikopterle 2 terörist gidiyor, en son terörist ve Servet Turgut, Osman Şiban hepsinin bulunduğu helikopterde o üçüncü helikopterle beraber naklediliyor” dedi.

"NE OLMUŞSA... SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR"

Soylu, devamında şunları söyledi: “Şimdi, neticede bindiler geldiler ve bundan sonrası, eğer bir şey olmuşsa, ne olmuşsa… Yani hem idari soruşturmamız hem de adli soruşturmamız, hem savcılık hem Mülkiye Teftiş, burada ne varsa biz bunun sonucunu ortaya koyarız. Ama bilesiniz ki komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş ve bunlara yardım yataklık yaptıkları Osman Şiban’ın bu işin içinde olduğu kayıtlarımız da var. Bakın, hüküm de vermiyorum. Olayın sonrası için bir hüküm vermedim.”

HASTA OLDUĞU İÇİN AÇIKLAMA YAPMAMIŞ

HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir’in açıklama için “Neden iki aydır beklediniz” şeklindeki soruya Soylu, “Hastaydım hanımefendi” şeklinde yanıtladı. (HAEBR MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MA Muhabiri Hakan Yalçın gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

SES: Manisa’da günlük 2 bin kişi Kovid-19’a yakalanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa