26 Kasım 2020 12:26

EMEP eski yöneticisi Celal Özçelik son yolculuğuna uğurlandı

Emek Partisi eski GYK üyesi, komünist işçi Celal Özçelik, yoldaşları tarafından Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) eski GYK üyesi, komünist işçi Celal Özçelik, yoldaşları ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda partisi tarafından düzenlenen törende konuşan EMEP GYK Üyesi Selma Gürkan, "Bundan sonra yürüyeceğimiz yolda Celal abinin mücadelesi önümüzde deneyim olmaya devam edecek" dedi.

Celal Özçelik, Ankara'da kalp damar rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi. Karşıyaka Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanan Özçelik, işçiler ve yoldaşları tarafından çalışkanlığı, mütevazılığı ve mücadele kararlılığı ile tanınıyordu. Genç yaşlarında başlayan işçilik yaşamıyla devrimci mücadeleye atılan Özçelik, EMEP'te il yöneticiliğinden GYK üyeliğine birçok görevde yer almıştı.

Mezarlıkta yapılan anmada konuşan EMEP GYK Üyesi Selma Gürkan, "Celal abi bir işçi olarak kurtuluşunun sınıfın örgütlü mücadelesinden geçtiğini biliyordu. Sınıfın sadece sendikal örgütlenmesinin yeterli olmadığını, işçi sınıfının burjuvaziden bağımsız politik örgütlenmesi ile iktidara geleceğini biliyordu. Görev aldığı tüm fabrika ve işyerlerinde işçilerin sendikal ve politik örgütlenmesi için mücadelesini sürdürdü" dedi.

Partinin kuruluşundan beri Celal Özçelik'in görevi başında olduğunu belirten Gürkan, ilerlemiş yaşına rağmen son yıllarda gazete dağıtımından toplantı yönetmeye, işçilerin evlerini ziyaret etmeye kadar çalışmanın içerisinde yer aldığını söyledi.

Gürkan, "Celal abi ile iş yapanlar yönetici buyurganlığını değil, birlikte iş yapmanın yoldaşça sıcaklığını hissetmiştir. O temas ettiği işçileri ilerletirken gençleri de gelişmesi için çaba göstermekten geri durmadı. Bundan sonra yürüyeceğimiz yolda Celal abinin mücadelesi önümüzde deneyim olmaya devam edecek" dedi.

YAŞAMINI DEVRİME ADAYAN BİR İŞÇİ

Celal Özçelik, 1949 yılında Ankara Kalecik’te doğdu. 5 çocuklu çiftçi bir ailenin dördüncü çocuğu olan Özçelik, çocuk yaşta babasını kaybettiği için okul yıllarında garsonluk, boyacılık, inşaat işçiliği ve pazarcılık yaptı, fabrikalarda geçici işçi olarak çalıştı. 1967 yılında Ankara Motor Sanat Enstitüsünden mezun oldu. Genç yaşlarında devrimci mücadeleye katılan Özçelik, 1971 yılında askerliğini bitirmesini ardından Çanakkale Biga’da kurulan DEMKO salça fabrikasında çalıştı. Sendikal örgütlenme faaliyetleri nedeniyle işten atılınca 1972-76 yıllarında Ankara’da 1014 Ağır Bakım Tamir Fabrikası’nda motor ustası olarak işe girdi. Daha sonra Türk Traktör Fabrikasında çalışırken 1,5 yıl sonra sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atıldı. İskenderun’da Devrimci Demir İş Sendikasının kuruluş çalışmalarına katıldı ve sendikanın Genel Eğitim Sekreterliği görevine seçildi.

12 Eylül faşist darbesinin ardından gözaltına alındı. Ağır işkenceye maruz bırakıldı ve yaklaşık 5 yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıkınca Çankaya Belediyesinde işe başlayan Özçelik, burada da örgütlenme faaliyetlerine aktif bir şekilde katıldı. DİSK Genel-İş Sendikasının Ankara Bölge yöneticiliği görevinde bulunan Özçelik, 2008 yılında emekli oldu.

Yaşamı boyunca ve en zor koşullarda komünist bir işçi olarak mücadelenin hep ön saflarında yer alan Özçelik, Emek Partisinde Ankara İl Yönetimi ve GYK'nin yanı sıra çeşitli yönetim kademelerinde görev aldı. İşçiler ve yoldaşları tarafından çalışkanlığı, mütevazılığı ve mücadeledeki kararlılığı ile bilinen Özçelik, bir süredir kalp damar yolu rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti.

ÖNCEKİ HABER

TTB Yüksek Onur Kurulu: Dr. Şeyhmus Gökalp İtibarsızlaştırılamaz!

SONRAKİ HABER

MA Muhabiri Dindar Karataş tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...