26 Kasım 2020 12:00
Son Güncellenme Tarihi: 26 Kasım 2020 17:48

Varlık Fonu, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payını Katar’a sattı

Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesine devri için mutabakat anlaşması imzaladı.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6. Toplantısı'nın ardından işbirliği anlaşmaları imzalandı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) arasında Borsa İstanbul'un yüzde 10'luk payının QIA’ya devri için imza atıldı.

Türkiye Varlık Fonu'nunda yapılan yazılı açıklamada, “TVF CEO'su Zafer Sönmez ile Katar Yatırım Otoritesi (QIA) CEO'su Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud tarafından bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen bir törenle imzalanan anlaşma, Borsa İstanbul'un yönetişimi için iki kurumun gelecekte yapabileceği işbirliğini de kapsıyor” denildi.

VARLIK FONUNUN PAYI YÜZDE 80,6’YA GERİLEYECEK

Varlık Fonu, hâlihazırda yüzde 90,6'lık payıyla Borsa İstanbul'un en büyük pay sahibi konumunda bulunuyor. Katar Devleti'nin yatırım fonu olan QIA'ya devredilecek paylardan sonra Varlık Fonu, Borsa İstanbul'un yüzde 80,6'lık payını elinde bulundurmaya devam edecek.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Borsa İstanbul’da 2015’te aldığı yüzde 10’luk payı, ABD’de İran yaptırımlarını delmek suçlamasıyla yargılanıp ceza alan Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Başkanı olarak atanması sonrasında Varlık Fonu'na  satmıştı.

CHP'DEN TEPKİ: OLDU OLACAK TÜRKİYE'NİN TAPUSUNU DA KATAR'IN ÜSTÜNE YAPIN

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla anlaşmaya tepki gösterdi. Öztrak, "Sakarya Tank Paleti verdiler, yetmedi Kanal İstanbul arazilerini peşkeş çektiler, yetmedi Katarlı yayıncıya 300 milyon TL kıyak çektiler, yetmedi şimdi Borsa'nın %10'unu Katar'a veriyorlar. Oldu olacak Türkiye'nin tapusunu da Katar'ın üstüne yapın" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

OSTİM işçisi: Asgari ücrete zamda değil, acı reçetede akla geliyoruz

SONRAKİ HABER

İBB'nin "İstanbul'a yeni 6 bin taksi" teklifi UKOME toplantısında reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...