23 Kasım 2020 14:53
Son Güncellenme Tarihi: 23 Kasım 2020 20:12

DTK operasyonunda gözaltına alınanlardan 5’i tutuklandı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü DTK soruşturmasında gözaltına alınan 75 kişiden 5’i tutuklandı. TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp de tutuklananlar arasında.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında 2018 ve 2020’de yapılan iki ayrı aramada bulunan isim listelerinde adlarının yer alması gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmada gözaltına alınanlar 23 Kasım öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Operasyonun yapıldığı gün, gözaltına alınan 75 kişi arasında bulunan 21 avukat aynı gün, biri avukat 8 kişi cumartesi günü emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Operasyonun yapıldığı gün Adıyaman’da gözaltına alınan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanı Bülent Temel getirildiği Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulan 45 kişi öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. “Terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla savcılığa sevk edilen 45 kişiden Haknas Sadak, Leyla Ayaz, Panayır Çelik, Şimal Beğik, Talat Yeşilkaya, Yılmaz Kan, Yusuf Andan, İlhami Yürek, Diyaiddin Noyan, Feyzi Demirkıran,  İrfal Kanğal, Mehmet Eşref Mamedoğlu, Şeyhmus Gökalp tutuklama istemiyle Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Tutuklamaya sevk edilen 13 kişiden Yılmaz Kan, Haknas Sadak, Diyaiddin Noyan, İrfan Kanğal ve Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp “terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı, 40 kişi ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Öte yandan öğle saatlerinde Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, adli kontrol şartıyla sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından serbest bırakıldı. Jin News editörü Roza Metina da serbest bırakıldı.

TTB: İYİ HEKİMLİK DEĞERLERİNİ SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada,  Şeyhmus Gökalp’in tutuklanmasına tepki gösterildi.

Açıklamada, ““Dr. Şeyhmus Gökalp iyi hekimlik değerlerine sahip ve onurlu bir hekim olarak, yalancı tanık iftiraları ve  kanıtsız iddialar ile lekelenemeyecek bir geçmişe sahiptir. Buradan kamuoyuna ve yetkili mercilere sesleniyoruz: Bizler bu yalancı tanıklarla anti-demokratik, hak, hukuk ve adalete sığmayan suçlamalarla birçok kişinin suçlanıp cezalandırıldığını biliyoruz. Şimdi aynı senaryo meslektaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp için yazılmaktadır. Türkiye’de karanlık günlerin yalancı tanık ifadeleri fabrikasyonuna, onurlu insanların haklarının düzmece dosyalarla çiğnenmesine, hekimlerin görevlerini yapmalarının hukuki normlar dışına çıkarak engellenmesine her zaman karşı çıktık ve bugün de karşı çıkıyoruz. Dr. Şeyhmus Gökalp bugüne kadar iyi hekimlik ilkelerinden ödün vermediği gibi, anti-demokratik uygulamaların da karşısında olmuştur. Bugün karşı karşıya kaldığı durum tamamen anti-demokratik, adaletsizlik, vicdansızlık ve sorumsuzluk örneğidir. Yüksek Onur Kurulu üyemiz Dr. Şeyhmus Gökalp suçsuzdur, haklı mücadelesinde yanındayız” ifadeleri kullanıldı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri'ne ve onlara destek veren 46 kişiye 3 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 153 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...