16 Kasım 2020 06:10
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2020 07:36

"Kanal İstanbul" soruşturması açılan Ekrem İmamoğlu: Benim için devlet projesi değil

Kanal İstanbul projesine karşı çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "İdarenin bütünlüğü ilkesine ve devlet politikasına kamu kaynağı kullanılarak muhalefet" suçlamalarıyla soruşturma açıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Kanal İstanbul projesine karşı afişler nedeniyle soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığının başlattığı soruşturmaya tepki geldi. Projenin rant projesi olduğuna dikkat çekilen tepkilerde, talana itiraz edenlere gözdağı verilmek istendiği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, “Ya Kanal Ya İstanbul” ve “Kanal İstanbul’a Kimin İhtiyacı Var” afişleri ile ilgili olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. İmamoğlu hakkında, “İdarenin bütünlüğü ilkesine ve devlet politikasına kamu kaynağı kullanılarak muhalefet” suçlamalarıyla soruşturma açıldı.

"SORUŞTURMA AÇILMASI KABUL EDİLEMEZ"

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Meryem Kayan, yerel bir yönetimin temel görevinin kendi sınırları içinde yapılması planlanan bir projeye ilişkin kamuoyunu bilgilendirmesi olduğunu hatırlattı. Ekrem İmamoğlu, sorumluluğu gereği yerine getirmesi gerektiği için cezalandırıldığını ifade eden Kayan, şunları söyledi: “Peki bunu neden yapıyorlar? Çünkü Kanal İstanbul projesinin bir su yolu projesi olmadığı artık apaçık ortada. Aslında yapılaşma projesi. Bu projenin İstanbul’un geleceğini ipotek altına alacak, çevre sorunlarını büyütecek, su havzalarını tahrip ederek su havzalarının tamamen yok olmasına neden olacak bir proje. İstanbul’un geleceğini tehdit edecek ve İstanbul’un hiç ihtiyacı olmayan bir proje. Bu kadar çok halkın tepkisine neden olan, bilim insanlarının, meslek odalarının yanlış olduğuna ilişkin dizi raporlar hazırladığı bir projeye, halkına hesap vermesi gereken bir yerel yönetimin duyarsız kalması ne teknik ne idari anlamda mümkün değil. Evet İBB bir tavır sergilemiştir, bu sergilediği tavır vatandaşın kendisinden beklediği tavırdır. Aynı zamanda bilim insanlarının, meslek odalarının ortaya koyduğu tavırdır. Soruşturma açılması kabul edilemez. Biz biliyoruz bu proje rant projesidir, yapılaşma projesidir.”

"SORUŞTURMALAR İLE KORKUTAMAZSINIZ"

İBB CHP Meclis Üyesi Nadir Ataman, açılan soruşturmaya tepki göstererek, “Valilik, İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul yeni şehir ile ilgili olarak altyapı-yollar vs. taleplerde bulunuyor. Hem Kanal İstanbul ile ilgili olarak seçilmiş İBB başkanından hiçbir görüş almıyorsunuz, hiçbir itirazını dikkate almıyorsunuz hem de ‘su vb. işleri ivedilikle yap’ diyorsunuz. Ne zamandır atanmışlar seçilmişlere talimat veriyor. Bu işi yapamıyorsanız bırakın, yapmayın. Memlekete faydanız olur. ‘Hem seni dikkate almam hem de şunları yap’ demekle bu işler olmaz. İktidarın Kanal İstanbul inadını, ısrarını anlamak mümkün değil. Bizi soruşturmalar ile korkutamazsınız. Biz başkanımızın arkasındayız” diye konuştu.

"RANT İÇİN HAZIRLANAN BİR PROJE"

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonundan Rüya Kurtuluş, sosyal medyada ‘Ben de karşıyım’ diyerek hastag çalışması başlattıklarını söyledi. Kanal İstanbul’la ilgili bilim insanlarının, meslek odalarının projeye karşı olduğunu belirten Kurtuluş, “İstanbul halkının da önemli bir kısmının karşı olduğu bir projeyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem İmamoğlu’nun bilimsel verilere, halkın taleplerine dayanarak itiraz etmesi soruşturma konusu olamaz. Kanal İstanbul projesine ayrılacak kaynakla İstanbul’da depreme dair çalışmalar, hazırlıklar yapılabilir. Çünkü en çok gündemde olan İstanbul açısından en yakıcı sorun deprem. Devamında su sorunu, ekolojik dengenin bozulması sorunu, İstanbul’un nefes alınamaz hale gelmesi sorunu, Kuzey ormanlarının yok olması sorunu var. Bunların çözümüne harcanması gereken bir kaynağın rant yaratmak amacıyla hazırlanmış bir projeye aktarılmasına karşıyız. Bu açıdan da biz hem bu soruşturma sürecinde Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun yanındayız. Hem de ‘Ben de karşıyım, bBiz de karşıyız’ diyerek İstanbul’un çoğunluğunun bu projeyi istemediğini dile getireceğiz” dedi.

"YARGILAYAN DEĞİL YARGILANAN OLACAKTIR"

“Umudu tükenmiş, yönetme iradesini kaybetmiş kısaca yaşama düşman bir iktidarın halka karşı başlattığı yıldırma politikalarına bugün bir yenisi eklenmiştir” diyen Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonundan Murat Akbaş ise şunları söyledi: “On sekiz yıldır davalar, tutuklamalar, hapis ve tüm yıldırma politikalarına rağmen halklarımızın demokrasi ve ekoloji mücadelesini durduramayan bu iktidar açtığı bu soruşturmayla da ne Sayın İmamoğlu’nu, ne de halklarımızın mücadelesini durduracak. Gezi ve diğer tüm davalar gibi yargılayan değil yargılanan olacaktır. Ekonominin dibe vurduğu, Soma-Ermenek maden emekçileri nezdinde tüm emekçilerin haklarını gasbettiği, daha dün İzmir depreminde yüzlerce insanımızın ölümüne neden olan sağlıklı bina yapımına bütçe ayırmadığı, Kovid 19’un hızla yükseldiği, hastanelerde yatacak yatak bulunmadığı ve parasızlıktan testin yapılmadığı günümüzde devasa bütçesi olacağını ilan ettiği Kanal İstanbul’u yapmak istediğini ve buna karşı çıkanları da yargılamayla korkutacağını sanıyor. Bu mücadelede İmamoğlu’nun omuz başındayız.”

"SORUŞTURMALARIN HUKUKİ TEMELİ OLMAYACAK"

Siyaset Bilimci Berk Esen, ise şöyle yorumladı: “Bu soruşturmanın kapsamının genişleyeceğini düşünmüyorum. Zamanlamanın da çok manidar olduğunu sanmıyorum. Zaman zaman Sayın İmamoğlu’na bir gözdağı vermek için yürütülen stratejinin devamı gibi görünüyor. Bu soruşturmanın hukuki temeli güçlü olmayacaktır. İlginç nokta bu haberi Meral Akşener’in paylaşmış olması. Meral Akşener İyi Partinin Genel Başkanı o yönüyle kendi partisinden seçilmiş bir belediye başkanı değil. Dolayısıyla İmamoğlu’nun İyi Partiyle ilişkilerini ne kadar iyi götürdüğünü görüyoruz. İktidarın sSayın İmamoğlu’na yönelik sert açıklamaları, yer yer tehdide varan açıklamaları Ekrem İmamoğlu’nu güçlendiren hareketler. Bu yönüyle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemi hatırlatıyor.”

SOSYAL MEDYADA KANAL İSTANBUL'UN KENTE VERECEĞİ ZARARI ANLATAN ANİMASYON PAYLAŞTI

Ekrem İmamoğlu, soruşturmanın ardından Twitter hesabından Kanal İstanbul'un kente vereceği zararı anlatan animasyon filmi paylaştı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan soruşturmaya ilişkin açıklama da yaptı. Bakanlık, “İfade talep yazısında Sayın Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul Projesi’ne kişisel olarak karşı çıkması sorgulanmadığı gibi bölücülük suçlaması da bulunmamaktadır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"MSB orijinal olmayan abdominal turnike aldı" iddiası

SONRAKİ HABER

İstanbul’da işçi ve emekçilerin yaşadığı yerler koronavirüsün en yoğun olduğu ilçeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa