15 Kasım 2020 07:47

Kadınların 25 Kasım hazırlıkları sürüyor: Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede

Farklı sloganlarla ama aynı taleplerle 25 Kasım’da alanlarda olmaya hazırlanan kadın örgütleri, mesajlarında birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadın örgütlerinin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne hazırlıkları sürüyor. Çeşitli etkinliklerle bir araya gelen kadınlar, hangi taleplerde bulunacaklarına karar kılıp, 25 Kasım’a dair sloganlarını belirledi. Ankara’daki kadın örgütleri de Ankara Kadın Platformu çağrısıyla, “Emeğimizden, kimliğimizden, birbirimizden, mücadelemizden, sokaklardan vazgeçmiyoruz” sloganıyla sokaklarda olacak.

EMEP: ÇÖZÜM ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE

Emek Partisi’nden (EMEP) kadınlar, “Şiddet her yerde, çözüm örgütlü mücadelede” sloganıyla 25 Kasım’da alanlarda olacak. Kadına yönelik baskının çok fazla olduğu bir dönemde 25 Kasım’a girildiğini vurgulayan EMEP’li kadınlardan Cansu Ertaş, bununla beraber ekonomik şiddetin de çok fazla arttığı, kadınların çok fazla ev içine kapatıldığı, bakım emeğinin kadınlara yüklendiği bir dönemde olduklarını kaydetti.

Bu nedenlerle 25 Kasım’a İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, şiddetin son bulması ve devletin bunu durduracak önlemler alması gibi taleplerle girdiklerini belirten Ertaş, kadın istihdamının korunmasının sağlanmasını ve krizin faturasının kadınlara ödetilmemesini talep ettiklerini kaydetti.

‘MÜCADELEYİ HAYKIRACAĞIZ’

Kadınlar olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mücadele sözünü haykıracaklarını ifade eden Ertaş, şöyle devam etti:

“Ankara da bunlardan biri olacak. Her zamankinden daha çok kadınların birbiriyle birlik olup, mücadele etmeye ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz. İktidar saldırılarının bu kadar yoğunlaşmışken, can güvenliğimiz yokken ve her gün bu kadar kadın polis korumasına rağmen öldürülürken, hep birlikte dayanışmayla birbirimizle sırt sırta verip sesimizi haykırmak zorundayız. Bunu da ancak beraber hareket edip, alanlara çıkarak yapabiliriz. Ev içerisine hapsedilmeye çalışılan kadınların dışarı çıkıp diğer kadınlarla bir araya gelmesi, örgütlenmesi; hem kendilerinin yalnız olmadıklarını hissettikleri hem de beraber daha güçlü bir şeyleri kazandıkları ve hayatlarını da değiştirmeleri açısından çok önemli bir noktada.”

‘TALEPLERİNİ HAYKIRMAYA BEKLİYORUZ’

Ertaş, son olarak “Ciddi bir kadın emeği sömürüsü mevcut. Örgütlü mücadelenin de burada çok önemli olduğunu gördüğümüz için tüm kadınları kendi haklarını savunmaya, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmaya, kendilerine yapılan ayrımcılık ve cinsiyet eşitsizliği, emek sömürünün karşısında olmaya, taleplerin haykırmak için bekliyoruz” sözleriyle tüm kadınları 25 Kasım’da meydanlara davet etti.

HALKEVCİ KADINLAR: VAZGEÇMİYORUZ

Halkevci Kadınlar, 25 Kasım’da “Hayatlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmiyoruz, yaşamak istiyoruz” sloganıyla alanlarda olacak. Halkevci Kadınlar’dan Aysun Gençtanır, karar kıldıkları “Yaşamak istiyoruz” sloganıyla nasıl bir yaşam istediklerini tarif etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

“Yaşamak istiyoruz” sözünün katledilen Emine Bulut’un çığlığı olduğunu hatırlatan Gençtanır, “Emine’nin sesi tüm kadınların çığlığı haline geldi. Sistem bizi ev içine hapsetmeye çalışıyor, sokak ortasında nasıl giyineceğimize nasıl konuşacağımıza karar vermeye çalışıyorlar. Çünkü kadınların emeğinin, bedeninin, cinselliğinin denetim altına alınması demek aslında bu sistemin yeniden üretilmesi demek. Bunu da şiddet yoluyla yapmaya çalışıyorlar. İstanbul Sözleşmesi’ne de bundan kaynaklı saldırıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘YAŞAMI TERCİH EDİYORUZ’

Kadınların, yaşamla ölüm arasında bir tercihe zorlandığını dile getiren Gençtanır, “Biz yaşamı tercih ediyoruz ve mücadeleyi büyütüyoruz. Kadınlar birbirinden vazgeçmiyor” dedi.

HDP: MÜCADELEDEYİZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Kadın Meclisi de, “Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz” sloganıyla 25 Kasım hazırlıklarına başladı.

HDP Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, “AKP iktidarıyla birlikte kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cezasızlığın da arttığı bir süreç yaşıyoruz. Bu kadar yoksulluğun, kadının bu kadar her türlü şiddete uğradığı bir süreçte tabi ki kadın mücadelesi de artacak. 25 Kasım, tam da bütün bu yaşananların içerisinde çok daha anlamlı ve sloganımız da tam da bu sürece uygun” ifadelerini kullandı.  

ÖGK: ERKEK EGEMENLİĞİNİ ALTÜST ET

Özgür Genç Kadınlar (ÖGK) da, 25 Kasım’a “Erkek egemenliğini altüst et” sloganıyla katılım sağlayacak. Kadınlara yönelik şiddetin esas kaynağının erkek egemenliği olduğuna işaret eden Ankara ÖGK Üyesi Yaren Tuncer, “Bu nedenle ‘erkek egemenliğini altüst et’ diyoruz. Bu erkek egemenliğinin tüm kurumlarıyla kadınlara dönük şiddeti ve baskıyı arttırdığının farkındayız. Biz de bu şiddetten, sömürüden çıkışın bir altüst edişle olduğu fikrindeyiz. Bu sebeple kadınlara ‘hayatı altüst edin, erkek egemenliğinin tüm kurumlarını alt üst edin ve kendi kimliğini kazanın’ diyoruz” dedi.

Devletin İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamadığı gibi tamamen ortadan kaldırmak istediğine değinen Tuncer, “Kadınların dişiyle tırnağıyla kazandığı haklara bir saldırı var. Bu saldırı aynı zamanda demokratik kadın hareketine de saldırıdır. Yaşamak istiyorsak mücadele etmek zorundayız, kendi yaşamlarımızda, hayatımızın her anı bir mücadele kurgusu” ifadelerini kullandı. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gülyalı kumsalı için olumlu karar: Mahkeme ÇED’i yeterli görmedi

SONRAKİ HABER

Kaz Dağları nöbetçileri kesilen 500 bin liralık para cezaları nedeniyle hacizlik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...