03 Kasım 2020 16:07

TMMOB'dan hava kirliliği uyarısı: Kömür dağıtmak yerine ücretsiz enerji sağlayın

Katı yakıt kullanımının çevre kirliliğine neden olduğunu belirten TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, bunun önüne geçmek için yeşil alanların çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu ve Adana Tabip Odası kış gelirken yaşanacak hava kirliliğinin önlenebilmesi için uyarılarda bulundu. Katı yakıt kullanımının çevre kirliliğine neden olduğunu belirten TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, bunun önüne geçmek için yeşil alanların çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Erol Salman, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan ortak basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, dağıtılan kömürlerin yarattığı tehlikeye dikkat çekerek vatandaşlara bedava kömür yerine belirli bir miktar ücretsiz enerji sağlanmasını istedi.

"GEÇEN YIL ADANA HAVA KİRLİLİĞİ SINIRINI 160 KEZ AŞTI"

TMMOB Adana İKK Sekreteri Erol Salman, Adana Valiliği Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nun verilerine göre, partikül madde toleranslı yasal limit değeri miktarının 160 kez aşıldığı hatırlatmasında bulundu. Bu tablonun oluşmasında en önemli etkenin devletin dağıttığı ucuz kömürler olduğunu söyleyen Salman, yönetmelik gereği insan sağlığı açısından 1 yıl içerisinde 35 defa limitin aşılabileceğini söyledi.

"HAVA KİRLİLİĞİ COVID-19’UN ETKİLERİNİ ARTIRIYOR"

Hava kirliliği ile solunum sistemi rahatsızlıkları arasındaki ilişkiye dikkat çeken Salman, şunları söyledi:

"Son günlerde yaşadığımız pandemi Covid-19 süreci yaşam alanlarımızda hava kalitesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Salgın sürecinde dile getirilen en önemli konulardan biride virüsün özellikle risk oluşturduğu gruplardır. Kronik rahatsızlığı olanlar ve belirli yaşın üstünde bulunanların virüsten en çok etkilenenler arasında yer aldığı tüm dünyada görülmüştür. Virüs solunum yolunda yarattığı tahribatla birlikte etkilediği insanlarda maalesef can kayıplarına neden olduğu görülmüştür. Solunum sistemi hastalığı olanlar, kronik hastalığı olanlar ve sigara içenlerde etki daha da fazladır."

"DOĞAL GAZ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRIN"

Kentin mevcut kirliliğininin sebepleri arasında maddi durumu yetersiz olanlara yapılan kömür yardımının da yer aldığına dikkat çeken Salman, ilimizdeki hava kirliliğini azaltmak için katı yakıtların kullanımının azaltılıp, doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Doğal gaz ulaştırılamayan bölgelerde, tespiti yapılan vatandaşlarımıza kömür yardımı yerine kış aylarına özgü belirli miktarda elektrik teşviki yapılması sağlanabilir. Güneş santralleri ile hem kamu binalarının gereksinimlerinin sağlanması hem de elektrik üreterek ihtiyaç sahiplerine dağıtma yolları aranmalı ve bulunmalıdır."

Salman’ın dikkat çektiği diğer önlemler arasında, yakıt kazanlarının periyodik bakımlarının ve araç egzoz emisyonlarının rutin aralıklarla yapılması, toplu taşıma araçlarının hibrid yakıt teknolojisine sahip olanları ya da daha az kirletici etkiye sahip yakıt türleriyle çalışanlarının tercihinin sağlanması, kentte bisiklet yollarının yaygınlaştırılması, ısı izolasyonları ile enerji tasarrufu sağlayarak hava kirliliğinin azaltılması, sanayide enerjinin geri kazanılmasına önem verilmesi ve emisyon kaynağı olan tesislerde gerekli çevresel yatırımların gerçekleştirilmesinin, sürdürebilir olarak sağlanması yer aldı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatı da dahil emekçilerin pek çok hakkına saldırı içeren teklif TBMM'de

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Kayseri Şubesi yönetiminden Emek Partisi'ne ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...