24 Ekim 2020 14:44

CHP’nin "21 soruda FETÖ’nün siyasi ayağı" kitapçığına toplatma ve satış yasağı kararı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin hazırladığı “21 soruda FETÖ’nün siyasi ayağı” adlı kitapçığa dair basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesine tepki gösterdi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak | Fotoğraf: Esra Hacioğlu/AA

Paylaş

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, mahkeme kararıyla partisinin hazırladığı “21 soruda FETÖ’nün siyasi ayağı” adlı kitapçığa dair basım, dağıtım ve satış yasağı getirildiğini açıkladı. Kitapçığa dair toplama kararı da olduğunu belirten Öztrak, “Bu kitabın toplatılması ana muhalefet partisinin siyasi faaliyetine yargının ağır müdahalesidir” dedi.

Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesinin Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararın tanınmamasına dair de konuştu ve TBMM’ye karşı darbe teşebbüsü olduğunu söyledi.

Faik Öztrak'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

  • İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden sonra, 15. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesi’nin oy birliğiyle verdiği bir milletvekilinin hakkının ihlal edildiğine dair kararını tanımamıştır. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak Anayasayı ihlaldir. Anayasayı tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs suçudur. İki mahkemenin birden bu kararı vermesi bu sürecin organize bir şekilde yürütüldüğünü göstermektedir.
  • Mahkemelerin uymadığı Anayasa Mahkemesi kararı, alt mahkemenin, bir milletvekilinin dokunulmazlığını tanımayarak karar vermesinin hak ihlali olduğunu tespit etmektedir. Bu tanımama kararları Anayasanın ve milletvekilleri ile TBMM’nin hukukunun hakimler tarafından ihlalidir. Bu, hem Anayasa’ya hem de milli iradeye ve millet iradesinin tecelli ettiği TBMM’ye karşı darbe teşebbüsüdür.
  • "Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır” diyen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, aynı zamanda HSK başkanıdır. Kendisini bu ağır Anayasa ihlali karşısında başında olduğu kurulu resen toplamaya ve TBMM’ye karşı bu darbe girişimini önlemeye çağırıyoruz. TBMM Başkanı Sayın Şentop “Bu karara gerek anayasa, gerekse Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanuna göre muhatapların uyması gerekir. Bence ilgili mahkeme, hangi mahkeme ilgili ise muhatap ise bu karara uymalıdır" demektedir. İlgili mahkemeler Anayasa Mahkemesinin kararına uymamışlardır. Karar milletvekili dokunulmazlığıyla ilgilidir. Milletin Meclisinin hukukuyla ilgilidir. Bu mesele partiler üstü ele alınmalıdır.
  • CHP tarafından yayımlanmış “21 soruda FETÖ’nün siyasi ayağı” adlı kitapçığa dair 12 Eylül darbecilerini hatırlatan bir biçimde el konulma toplatılma kararı verilmiş. Bu kitapçık, genel başkanımızın TBMM kürsüsünde, 11 Şubat 2020 tarihinde yaptığı konuşmanın resimli halidir. Ayrıca CHP’nin FETÖ konusunda yıllardır TBMM kürsülerinden yaptığı eleştirilerin de bir özetidir.
  • Bu kitabın neresinde halkı kin ve düşmanlığa tahrik vardır? Kitapta yer alan 25 Ağustos 2004 tarihli, uygulanmayan MGK kararı mı halkı kin ve düşmanlığa tahriktir? Ya da AK Parti sözcülerinin daha önce basına yansıyan sözleri mi halkı kin ve düşmanlığa sürüklemektedir? Bu çerçevede; bu kitabın toplatılması ana muhalefet partisinin, siyasi faaliyetine yargının ağır müdahalesidir.
  • Bir ülkede demokrasi, hukukun üstünlüğü yoksa, vatandaşın can ve mal güvenliği olmaz. Milletin tenceresi dolmaz, karnı doymaz. Ülkemizin uluslararası itibarı olmaz. Dünyada sözü dinlenmez. Milletimiz yaptıklarınızı görüyor, söylediklerinizi duyuyor, sabırsızlıkla önüne gelmesini beklediği ilk sandıkta sizin biletinizi kesecek, yerinizi gösterecek, evlerinize gönderecek.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Ormanları'nın 3 ayda yaşadığı tahribat raporlandı: Yangınlar ve maden ocakları…

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 69 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi (24 Ekim 2020)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa