24 Ekim 2020 10:42

Mülteci cinayetleri açıklaması: İşsizliğin sebebi mülteciler değil sömürü düzenidir

Antep’te yaşanan mülteci cinayetlerine ilişkin açıklama yapan EMEP Antep İl Örgütü, ekonomik sorunların sebebinin mülteciler değil sömürü düzeni olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Antep İl Örgütü, kentte son üç günde iki mülteci işçinin öldürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Artan işsizliğin sebebinin mülteciler olduğu algısının yanlış olduğu belirtilen açıklamada, asıl sorumluların emperyalistler ve bölgedeki işbirlikçi devletler olduğu söylendi. Açıklamada, mültecilerle omuz omuza vererek, ortak bir mücadeleden başka çare olmadığı da vurgulandı.

3 GÜNDE 2 MÜLTECİ İŞÇİ ÖLDÜRÜLDÜ

Antep’te son üç gün içinde iki mülteci işçinin silahlı saldırı ile öldürüldüğü belirtilen açıklama, “20 Ekim’de Nizip Sanayi Sitesi’nde silahla yaralanan 20 yaşındaki sanayi işçisi Muhammed Al Halid, önceki gün hastanede hayatını kaybetti. Olaydan birkaç gün sonra ise bu kez Yukarıbayır Mahallesinde aracı park etme tartışmasının ardından 27 yaşındaki elektrik işçisi Muhammed Dip Hurihsilahla vurularak öldürüldü” denildi.

“HÜKÜMET ORTAYA ÇIKAN TABLONUN SORUMLUSUDUR”

Antep'te Suriyeli mültecilere dönük saldırıların sık sık gündeme geldiği vurgulaman açıklama, “Artan işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığının sebebinin mülteciler olduğu algısı bu saldırıların temel sebebidir. Ekonomik krizin başlıca sorumlusu olan hükümet, krizden kaynaklı tepkilerin kendisine yönelmemesi için, bu saldırılara sessiz kalmaktadır. Irkçı siyasal akımlar da mülteci düşmanlığına gaz vermektedir. Avrupa’yı sınır kapılarını açarak mültecileri göndermekle tehdit eden, ülkenin dört bir yanında mültecilerin ucuz işgücü haline getiren, mültecilerin yoğun bulunduğu yerlerde emlak fiyatlarının yükselmesinin önüne geçmeyen hükümet ortaya çıkan tablonun sorumlusudur” ifadeleri yer aldı.

“ORTADA DÜZGÜN BİR MÜLTECİ POLİTİKASI YOK”

Ortada hâlâ doğru düzgün bir mülteci politikası olmadığı dile getirilen açıklamada, Mültecilerin uluslararası koruma ve mülteci olma haklarının adeta 10 yıldır rafta bekletildiği vurgulandı. Açıklamada şunlar söylendi: "Öte yandan çalışma yaşamında, eğitim ve sağlıkta, karşılıklı entegrasyon ve kültürel yaşamda sorunlar azalmadığı gibi hem yerli emekçiler hem de mülteciler için dağ gibi yükselmektedir. Gaziantep aldığı göç nüfusu ve kentin yeni demografik yapısıyla bu çelişkiyi en çok yaşayan şehirleriden biridir. Dolayısıyla kalıcı mültecilerin haklarını güvence alacak kalıcı bir çözüm Antepli yerli ve göçmen emekçilerin de arzusudur."

"BERABER MÜCADELEDEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

Mültecilerin Suriye Savaşı’nın ve yoğun göç dalgasının sorumlusu olmadığı belirtilen açıklamada,  “Sorumlular, bölgeyi yağmalayan emperyalistler ve bu yağmadan pay kapmaya çalışan işbirlikçi bölge devletleridir. İşgalci devletler Suriye’den çekilmedikçe yeni göç dalgalarının önüne geçilemeyecek, masum halklar savaştan kaçarak sığınacakları liman arayacaklardır. Tepkimizi, Suriyeli sığınmacılara değil, en başta; yayılmacı politika izleyen ‘tek adam iktidarına’ ve Suriye’de bulunan emperyalist güçlere çevirmedikçe; hem sığınmacılar hem de Türkiye halkı bu savaştan ve yaratılan gerici, şoven dalgadan payına düşeni alacaktır. Öldürülen mülteciler tıpkı Antepli işçi ve emekçiler gibi karın tokluğuna çalışan, aldığı maaşla yaşam mücadelesi verenlerdir. Mültecilerle omuz omuza vererek, hayat pahalılığına, işsizliğe, yoksulluğa; sömürü düzenine ve savaşların kışkırtılmasına karşı mücadele etmekten başka çaremiz yoktur” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

“Aradığınız gibi bir sayfa yok; tıpkı Türkiye’deki basın özgürlüğü gibi”

SONRAKİ HABER

Behçet Necatigil’in "Küskün Yolcunun Türküsü" isimli şiiri bestelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...