22 Ekim 2020 04:19

ÇAYKUR’da vakalar hızla artıyor

DİSK/Gıda-İş Sendikası ÇAYKUR’a bağlı fabrikalarda Kovid-19’a yakalanan işçilerin sayısının 60’ı bulduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

2020 yılı yaş çay kampanyasının başladığı mayıs ayında ÇAYKUR’un çeşitli fabrikalarında bazı işçilerin koronavirüs testi pozitif çıkmış, ÇAYKUR bu konuda yerel medyada çıkan haberleri kabul etmemiş ancak daha sonra birçok fabrikada vakaların çıkmasıyla ÇAYKUR 40 maddelik acil sağlık eylem planını hayata geçireceğini açıklamıştı.

ÇAYKUR’a bağlı İyidere 100. Yıl çay paketleme fabrikasında çalışan ve karantina altına alınan işçilerden O.S, ilk başlarda fabrikada kimi önlemlerin alındığını ancak sonrasında esnetildiğini ifade etti. O.S, “Kağıt tabldotlarla yemek yiyorduk daha sonra bu kaldırıldı metal tabldot kaplarla yemek yemeye başladık. Bütün bu önlemler daha sonra maliyetli olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. ÇAYKUR’un açıkladığı 40 maddelik acil sağlık eylem planından sadece dağıtılan ve bir yerlere yapıştırılan broşürler kaldı" dedi.

‘SENDİKA DA ARAMIYOR’

Kendilerine test yapılmasını istediklerini ancak yapılmadığını belirten O.S, “Ancak tek yapılan ateş ölçümü, dezenfektan ve günde 1 maske oldu. 20 gün önce başka fabrikalardan arkadaşlar geldi bunlara test falan yapılmadı. Daha sonra salgın fabrikada arttı ve ondan sonra olay patladı” dedi.

Daha sonra yaptırdıkları test sonrası 15 kişinin karantinaya alındığını belirten O.S, “Karantinaya alındık ama ne işveren ne de sendika (Öz Gıda-İş) aradı. Onlara sorsanız ‘Bir çay paketi mi yoksa işçi sağlığı mı diye kesinlikle ‘Çay paketi’ derler” dedi.

GIDA-İŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, İyidere fabrikasında 60 işçinin testlerinin pozitif çıktığını duyuran DİSK/Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu, işçilerin yaşamlarının tehlikeye atıldığını, yetkili sendika başta olmak üzere işçilerin sağlığıyla ilgilenilmediğini söyledi.

Sarıoğlu, “ÇAYKUR yetkilileri vurdumduymaz tavırlarını devam ettiriyorlar. En az 60 işçi arkadaşımız virüse yakalandı. Bunlarla ne işveren ne de yetkili sendika olduğunu iddia eden Öz Gıda-İş ilgileniyor. Cumhurbaşkanlığının yayımladığı, kamuda çalışan ve hasta olan işçilerin idari izinli sayılması ile ilgili genelgeye rağmen ÇAYKUR bu genelgeyi uygulamıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çalışma dip dibe denetim uzaktan!

SONRAKİ HABER

Ortak talepleri kazanacağımız bir işyeri örgütlenmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...