21 Ekim 2020 13:20
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2020 16:12

2021 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda | Patrona kıyak, vatandaşa ek vergi yükü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021 yılı bütçe teklifininin detaylarını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda açıkladı. Bütçe, işçi ve emekçilerin sırtındaki vergi yükünün artmasını öngörüyor.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'ne ilişkin sunum yaptı.

Fuat Oktay'ın "Sahibi Sayın Cumhurbaşkanımızın bizatihi kendisidir" diyerek açıkladığı bütçede, 2020'de 239 milyar 168 milyon lira olduğu tahmin edilen bütçe açığının 2021'de 245 milyar liraya çıkacağı öngörülüyor.

Bütçede, 2020'de yaklaşık 790,7 milyar lira olması beklenen vergi gelirinin, 2021'de yüzde 16,7 artarak 922 milyar 744 milyon liraya yükselmesi hedefleniyor.

Yurttaşlardan 195,3 milyar lira gelir vergisi, 213,7 milyar lira ÖTV, 70,6 milyar lira dahilde alınan KDV, 18,5 milyar lira MTV, 28,5 milyar lira BSMV, 23,8 milyar lira damga vergisi, 34,4 milyar lira harç toplanması hedefleniyor.

Toplam 1 trilyon 101 milyar liralık bütçenin 922,7 milyar lirasının vergi gelirlerinden oluşması bekleniyor.

Bu vergilerin vatandaşa geri dönüşünde yine sermayeye verilen destek ile eğitim ve sağlığa ayrılan yetersiz pay dikkat çekiyor.

Gelecek yılın bütçesinde eğitime yalnızca 211,4 milyar lira kaynak ayrılırken bu kalem, bütçe giderinin sadece yüzde 15,7’si oldu. Sağlığa ayrılan pay ise bütçe giderinin yüzde 17,7'si olan 238 milyar lira.

Tarıma da toplamda yalnızca 42,4 milyar lira kaynak ayrıldı.

Öte yandan patronlar tarafından sosyal güvenlik kurumuna ödenmesi gereken 27,7 milyar lira tutarındaki işveren primi de bütçeden karşılanacak. Esasen işveren tarafından ödenmesi gereken bu primler için ayrılan kaynak, tarımsal destek programları için ayrılan kaynaktan, bakıma muhtaç ve engelli yurttaşlar için ayrılan kaynaktan, aile hekimliği için ayrılan kaynaktan, araştırma merkezleri için ayrılan kaynaktan fazla.

"GECE GELİNMİŞ, BİRİLERİ TARAFINDAN TESLİMAT YAPILMIŞ"

Komisyondaki görüşmeler, parti temsilcileri tarafından yapılan usul tartışmasıyla başladı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bütçenin, TBMM'nin en önemli görevlerinden birisi olduğunu belirtti. Bütçenin en geç 17 Ekim gecesine kadar TBMM'ye teslim edilmesini öngören Anayasa hükmü bulunduğunu dile getiren Kuşoğlu, o gün takip etmesine rağmen bütçenin Meclise sunulmadığını ancak bu yönde bir kaydın bulunduğunu ifade etti.

Kuşoğlu, "Anayasa'da yazılı bu teslimat konusu, hassas olunması gereken bir konudur. Gece gelinmiş, birileri tarafından teslimat yapılmış. Kim geldi, kim aldı? Bu önemli bir konu, devlet hassasiyeti gösterilmesi gerekir. Kimseye haber vermeden, gizli bir şekilde bu işlem yapıldıysa doğru değildir" diye konuştu.

"EKLER MİLLETVEKİLLERİNE 4 GÜN SONRA GÖNDERİLDİ"

Bütçenin ekleriyle sunulması gerektiğini söyleyen Kuşoğlu, eklerin milletvekillerine 4 gün sonra gönderildiğini ifade etti.

Kuşoğlu, bütçenin, Meclise sunulmadan önce detaylarıyla kamuoyuna açıklanması yönünde bir gelenek bulunduğunu ancak bu sene böyle bir bilgilendirmenin yapılmadığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Bütçeyle ilgili açıklamayı biz pazar sabahı 08.00 gibi Anadolu Ajansı'ndan öğrenebildik. Bütçenin sunulduğunu ve çok az bir bilgiyi... Hiçbir şekilde ne Cumhurbaşkanlığından ne de Maliye Bakanlığından bununla ilgili bir açıklama yapılmadı, kamuoyuna bu konuyla ilgili bilgi verilmedi. Türkiye Cumhuriyeti, geleneği olan köklü bir devlettir ve bu da bir gelenektir. Bu, ihmal edilmemesi gereken bir konuydu. Bütçenin sahibi yoktur desem yeridir. Bu sefer bütçe sahipsiz kaldı, bir basın açıklamasıyla dahi hiç kimse duyurmadı."

CHP'li Kuşoğlu, bütçe görüşmeleri sırasında başka kanun tekliflerinin komisyon gündemine alınmasını da eleştirdi.

"TOPLANTILAR CANLI YAYINLA KAMUOYUNA AKTARILSIN"

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise komisyondaki bütçe görüşmelerinde hangi partinin neyi savunduğunun kamuoyunca bilinmesi ve bunun için de toplantıların canlı yayınla topluma aktarılması gerektiğini dile getirdi.

Katırcıoğlu, görüşmelerde sivil toplum temsilcilerinin de bulunması gerektiğini belirtti.

"BÜTÇE TBMM'YE 17 EKİM GECESİ 21.54'TE SUNULDU"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, 2021 yılı bütçesinin TBMM'ye, 17 Ekim Cumartesi gecesi 21.54'te sunulduğunu, hafta sonu olması nedeniyle de 19 Ekim'de komisyona havale edildiğini bildirdi.

Bütçe görüşmeleri esnasında başka kanun teklifinin komisyonda görüşülmemesi önerisini de değerlendiren Elvan, "Buna mümkün olduğunca riayet ettik. Parti grup sözcüleriyle de bunu paylaştık. Bütçeyle ilgili sunuştan sonra bir haftalık bir ara veriyoruz. Yarın ve cuma günü bir kanun teklifini görüşeceğiz ama bakanlıkların bütçe görüşmelerine baktığımızda 7 günlük bir ara vermiş oluyoruz" dedi.

Elvan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bugüne kadar hiçbir bütçe görüşmesine katılmadığını söyledi.

Görüşmelerin canlı yayınla aktarılabilmesi konusunda talepler bulunduğunu ifade eden Elvan, "Bununla ilgili Meclis Başkanlığımızın ilgili birimleriyle bir toplantı gerçekleştirdik ve ilgili birimler bunun mümkün olamayacağını bizlere ifade ettiler" diye konuştu.

FUAT OKTAY: BÜTÇENİN SAHİBİ CUMHURBAŞKANIMIZIN BİZATİHİ KENDİSİDİR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi üzerinde sunum yaptı.

Fuat Oktay, "Bütçenin sahibi Sayın Cumhurbaşkanımızın bizatihi kendisidir" dedi.

MEVCUT DURUM VE HEDEFLER

Oktay, "2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin temel misyonu, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle siyasi ve ekonomik bakımdan küresel bir yeniden yapılanma sürecinde bulunduğumuz şu dönemde, Türkiye ekonomisinin yoluna daha güçlenerek devam etmesini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

Kovid-19 nedeniyle 2020'de dünya ekonomisinde daralma, 2021'de ise büyüme beklendiğini söyleyen Oktay, "aldıkları tedbirlerlerle ülkedeki işsizlik oranı artışını sınırladıklarını" savundu.

Salgın nedeniyle kamu maliyesi üzerindeki baskının arttığını ifade eden Oktay, "Artan borç yükü kamu maliyesinde sürdürülebilirliğe ilişkin endişeleri artırmaktadır" dedi.

Türkiye ekonomisinin "Yeniden Dengelenme" sürecinde olduğunu iddia eden Oktay, salgının Türkiye ekonomisinde de şok etkisi yarattığını söyledi. Oktay, "Dış talepteki daralma ve turizm gelirlerindeki düşüş, salgının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin belirginleşmesine sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 oranında daraldığını söyleyen Oktay, "Normalleşme Planı" ile ekonomide toparlanma eğiliminin güçlendiğini öne sürdü.

2021'de ülke ekonomisinin yüzde 5,8 oranında büyümesinin hedeflendiğini söyleyen Oktay, temmuzda işsizlik oranının yüzde 13,4 olduğunu hatırlattı ve "işsizlik oranının kademeli olarak gerileyerek 2023'de yüzde 10,9 seviyesine gerilemesi beklenmektedir" dedi.

Yıllık tüketici enflasyon oranının 2020 yılı Eylül ayında yüzde 11,7 seviyesinde olduğunu savunan Oktay, "Tüketici enflasyon oranını 2021'de yüzde 8, 2022'de yüzde 6 ve 2023'de ise yüzde 4,9 seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

İhracatın 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe göre yüzde 34 oranında artış gösterdiğini savunan Oktay, "Bu artışı sürdürerek 2020 yılında 165,9 milyar dolar, program dönemi sonunda ise 214 milyar dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Oktay, turizm sektöründe ise kademeli toparlanma öngördüklerini aktararak "Sağlık, gastronomi, festival, kültür ve spor gibi alternatif turizm alanlarında geliştirilecek stratejilerin de etkisiyle 2023 yılında seyahat gelirlerinin 35 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Cari işlemler dengesinin nisan ayından itibaren negatife döndüğünü aktaran Oktay, cari işlemler açığının 2020 yılında 24,4 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi. Oktay, "Cari işlemler dengesinin GSYH’ye oranının 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 0,7 olarak açık vereceği, Program dönemi sonunda ise sınırlı fazlaya döneceği tahmin edilmektedir" şeklinde konuştu.

Pandemi sürecinde firmalara nakit akışının kesintisiz sürdürülmesini sağladıklarının altını çizen Oktay, "Bankacılık sektörümüz bu süreçte iyi bir sınav vermiştir" diye belirtti.

2020 yılı Ocak ve Şubat aylarında vergi gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 22,9 oranında arttığını ancak mart, nisan ve mayıs aylarında ortalama yüzde 5,6 oranında azaldığını söyleren Oktay, "Bununla birlikte, 2020 yılı Ocak-Eylül döneminde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 oranında artmıştır. Vergi gelirlerinin yıl sonunda ise yıllık yüzde 17,3 oranında artarak 790,7 milyar lira olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir" dedi.

Oktay, "2021-2023 döneminde de mali disipline bağlı kalarak, kalıcı gelir kaynakları ile kamu gelirlerinin kalitesini ve vergi tahsilatında etkinliği artıracağız. Vergide adalet ve eşitlik ilkelerini pekiştirerek, vergi mevzuatının sadeleştirilmesine, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin gözden geçirilmesine ve kademeli olarak kaldırılmasına devam edeceğiz. Kayıtdışılık ile mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" diye konuştu.

Oktay ayrıca iş yerlerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesini teşvik ettiklerini, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin ve fesih yasağının uzatılmasına ilişkin düzenleme yaptıklarını kaydetti.

Turizm sektörünü desteklemek için de kredi programlarının uygulanmasını sağladıklarını anlatan Oktay, işletmelerin kira ve kullanım haklarına ilişkin ödemelerin sürelerini 6 ay ertelediklerini söyledi.

Eylül 2020 itibarıyla Kovid-19 salgını kapsamında kredi ertelemeleri hariç 371,7 milyar lira harcama yapıldığını söyleyen Oktay, Sosyal Destek Programı kapsamında 6,2 milyar lira, kısa çalışma kapsamında 18,7 milyar lira, nakdi ücret desteği olarak 4,4 milyar lira, işsizlik ödemesi olarak da 3,6 milyar lira ödeme yaptıklarını açıkladı.

Oktay ayrıca KKTC'ye önce 72 milyon liralık finansal destek sağladıklarını, ardından Kovid Destek Paketi kapsamında 66 milyon lirayı da hibe ettiklerini bildirdi.

2021 YILINDA BÜTÇE AÇIĞININ GSYH'YE ORANININ 4,3 OLMASI HEDEFLENİYOR

2021-2023 dönemine ilişkin politika ve öngörülere değinen Oktay, "Bütçe açığının GSYH’ye oran olarak 2020 yıl sonunda yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşmesini öngörmekteyiz. Salgın dönemine özgü bu geçici bozulmanın uygulanmakta olan normalleşme adımları ile kurumsallaşan tasarruf anlayışımıza uygun olarak programın ilk yılında ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. 2021-23 döneminde bütçe açığının GSYH’ye oranının sırasıyla yüzde 4,3, yüzde 3,9 ve yüzde 3,5 seviyelerinde gerçekleşmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Oktay, bütçe dengesinde öngörülen hedefler çerçevesinde AB tanımlı genel yönetim borç stokunun milli gelire oranının 2021 yılında yüzde 40,8 seviyesinde gerçekleşmesi ve 2023 yılında yüzde 41,8 seviyesinde kalmasının hedeflendiğini bildirdi.

2019'DA BÜTÇE AÇIĞI 124 MİLYAR 747 MİLYON LİRA OLDU

2019 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi'ne ilişkin bazı büyüklükleri paylaşan Oktay, şunları kaydetti:

"2019 yılında;

  • Bütçe giderleri 1 trilyon 27 milyon lira,
  • Bütçe gelirleri 875 milyar 280 milyon lira,
  • Bütçe açığı 124 milyar 747 milyon lira,
  • Faiz dışı açık 24 milyar 808 milyon lira

olarak gerçekleşmiştir."

2020'DE BÜTÇE AÇIĞININ 239 MİLYAR 168 MİLYON LİRA OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

"2020 yılında;

  • Merkezi yönetim bütçe giderlerinin 1 trilyon 212,3 milyar lira,
  • Merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 973 milyar 129 milyon lira,
  • Bütçe açığının 239 milyar 168 milyon lira
  • Faiz dışı açığın 101 milyar 768 milyon lira

olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

2020 yıl sonu bütçe açığının 239,2 milyar lira ile bütçe başlangıç hedefinin 100,3 milyar lira üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu açığın milli gelire oranının ise yüzde 4,9 olacağını öngörüyoruz."

2020'DE VERGİ GELİRLERİNİN 790,7 MİLYAR LİRA, VERGİ DIŞI GELİRLERİN 182,4 MİLYAR LİRA OLMASI BEKLENİYOR

"Bütçe giderlerinin detaylarına bakacak olursak 2020 yılında;

  • Personel giderlerinin 291 milyar lira,
  • Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderlerinin 48,5 milyar lira,
  • Mal ve hizmet alım giderlerinin 105,7 milyar lira,
  • Cari transferlerin 500,2 milyar lira,
  • Sermaye giderlerinin 86,7 milyar lira,
  • Sermaye transferlerinin 10,9 milyar lira, borç verme giderlerinin 31,9 milyar lira,
  • Faiz giderlerinin 137,4 milyar lira

olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.

2020 yılında vergi gelirlerinin ise yaklaşık 790,7 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yaklaşık 182,4 milyar lira olacağını bekliyoruz."

2021'DE BÜTÇE AÇIĞININ 245 MİLYAR LİRA OLMASI HEDEFLENİYOR

Oktay, 2021 yılı bütçesini, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında açıklanan ekonomik, mali ve sosyal hedeflerle uyumlu olacak şekilde hazırladıklarını anlattı ve şöyle devam etti:

"2021 yılı için;

  • Bütçe giderlerinin 1 trilyon 346,1 milyar,
  • Faiz hariç giderlerin 1 trilyon 166,6 milyar,
  • Bütçe gelirlerinin 1 trilyon 101,1 milyar,
  • Vergi gelirlerinin 922,7 milyar,
  • Bütçe açığının 245 milyar lira

olması hedefleniyor."

2021 BÜTÇESİNDE PERSONEL GİDERLERİ 326,6 MİLYAR LİRA

Temel harcama kalemleriyle yüksek artış olan harcama kalemlerini sıralayan Oktay, 2020'ye göre sermaye giderlerinin yüzde 83,3 artışla 56,6 milyar liradan 103,7 milyar liraya, başta kamu sermayeli kuruluşlara yapılan sermaye transferleri olmak üzere borç verme giderlerinin yüzde 40,2 artarak 27,1 milyar liradan 38 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

Oktay, Personel Giderleri ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri ile Personel Giderlerini Karşılama Ödeneği'nin toplam bütçe giderleri içindeki payının ise yüzde 28,6 olduğuna dikkati çekerek, "Kamu personel giderleri enflasyon hedefleri ile kamuda istihdam edilecek yeni personel alımı kapsamında bir önceki yıla göre yüzde 15,3 artarak 385 milyar 10 milyon liraya, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan transferler 2020 yılına göre yüzde 18,7 artarak 259,7 milyar liraya yükselmiştir" diye konuştu.

Oktay, 2021 yılı bütçesinde personel giderlerinin 326,6 milyar, Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderlerinin 54,5 milyar, mal ve hizmet alım giderlerinin 89,1 milyar, cari transferlerin 536 milyar, sermaye giderlerinin 103,7 milyar, sermaye transferlerinin 8,8 milyar, borç verme giderlerinin 38 milyar, yedek ödeneklerin 9,9 milyar ve faiz giderlerinin 179,5 milyar lira olduğunu bildirdi.

2021'DE VERGİ GELİRLERİNİN YÜZDE 16,7 ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Fuat Oktay, "2021 Yılında Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin 2020 yılı gerçekleşme tahminine göre yüzde 13,2 artışla 1 trilyon 101,1 milyar lira, vergi gelirlerinin yüzde 16,7 artarak 922 milyar 744 milyon lira, vergi dışı gelirlerin ise 178 milyar 402 milyon liraya ulaşacağı tahmin edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Oktay, gelecek yılın bütçesinde;

  • 195,3 milyar lira gelir vergisi,
  • 105,2 milyar lira kurumlar vergisi,
  • 213,7 milyar lira ÖTV,
  • 70,6 milyar lira dahilde alınan KDV,
  • 194,9 milyar lira ithalatta alınan KDV,
  • 18,5 milyar lira MTV,
  • 28,5 milyar lira BSMV,
  • 23,8 milyar lira damga vergisi,
  • 34,4 milyar lira harçlar,
  • 37,9 milyar lira diğer vergiler,
  • 178,4 milyar lira da vergi dışı gelir

öngörüldüğünü kaydetti.

Öte yandan Oktay, "DSİ'nin sulama sektörü yatırımlarını 3,6 milyar liradan 8,9 milyar liraya yükseltiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesini ise 5,8 milyar liradan 11,3 milyar liraya çıkartıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin sağlık sektörü yatırımlarını toplam 11,6 milyar liradan 20,1 milyar liraya artırıyoruz. 2020 yılında 204 milyon lira olan OSB ve KSS altyapı yatırımları için ayrılan kaynağı gelecek yıl 1 milyar 124 milyon liraya çıkarıyoruz" dedi.

TÜBİTAK TARAL için tahsis edilen Ar-Ge bütçesini iki kat artırarak 2,2 milyar liraya yükselttiklerini de bildiren Oktay, demiryolu ve kent içi ulaştırma yatırımları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının toplam sermaye giderleri ödeneğini 15,2 milyar liraya çıkardıklarını belirtti.

EĞİTİME AYRILAN PAY YALNIZCA 211,4 MİLYAR LİRA

Oktay, gelecek yılın bütçesinde eğitime ise 211,4 milyar lira pay ayrıldığını ve bunun bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 15,7’sine tekabül ettiğini söyledi.

2021 yılı bütçesinden öğrencilere doğrudan nakdi ve ayni olarak tahsis edilen ödenek tutarının 30,1 milyar lira olduğunu ifade eden Oktay, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 78 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine ise 5,1 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi.

SAĞLIK ALANINA AYRILAN KAYNAK İSE SADECE 238 MİLYAR LİRA

Oktay, Sağlık Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları döner sermayeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılacak sağlık harcamaları düşünüldüğünde sağlık alanına ayrılan kaynağın 238 milyar lira olacağını bildirdi. Bu payın  bütçe giderindeki oranı ise 17,7.

Oktay, "Bu kapsamda 2021'de tedavi harcamaları için 123 milyar lira, ilaç harcamaları için 60 milyar lira, aile hekimliği için 11,4 milyar lira kaynak ayırdık" dedi.

İDARE YATIRIMLARINA AYRILAN KAYNAK 103,7 MİLYAR LİRA

Oktay, 2021 yılında merkezi yönetim bütçesinde idarelere yatırımları için 103,7 milyar lira kaynak ayırdıklarını kaydetti.

Yerel yönetimlere bütçeden ayrılan kaynak miktarına ilişkin de Oktay, "Büyükşehir ve diğer belediyelerimiz ile il özel idarelerimize ayırdığımız kaynağı yüzde 17,3 artırarak 114,3 milyar lira seviyesine ulaştırıyoruz" dedi.

Öte yandan

  • Ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık giderlerini için 16 milyar lira,
  • 65 yaş üstü yaşlıların, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşların ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 12,7 milyar lira,
  • Engelli vatandaşların evde bakımına destek amacıyla 10,6 milyar lira,

kaynak ayrıldı.

TARIMA AYRILAN KAYNAK 42,4 MİLYAR LİRA

2021 yılında bütçesinde tarıma ayrılan kaynağın 42,4 milyar lira olduğunu açıklayan Oktay,

  • "Tarımsal destek programları için 22 milyar lira,
  • Tarım sektörü yatırım ödenekleri için 12,1 milyar lira,
  • Tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 8,3 milyar lira
  • Tarımsal sulama yatırımları için 9 milyar lira

kaynak ayırıyoruz" dedi.tarımsal sulama yatırımları

PATRONLARIN ÖDEMESİ GEREKEN 27,7 MİLYAR LİRAYI VATANDAŞ ÖDEYECEK

Reel kesim destekleri için gelecek yılın bütçesinden 50,6 milyar lira kaynak ayırdıklarını ifade eden Oktay, "İşletmelerimiz tarafından sosyal güvenlik kurumuna ödenmesi gereken 27,7 milyar lira tutarındaki işveren primini, bütçemizden karşılıyoruz" dedi. Bu tutar, tarımsal destek programları için ayrılan kaynaktan, bakıma muhtaç ve engelli yurttaşlar için ayrılan kaynaktan, aile hekimliği için ayrılan kaynaktan, araştırma merkezleri için ayrılan kaynaktan fazla.

2021 yılı bütçesinde Hazine destekli kefaletle sağlanan krediler için  ayılan kaynak ise 5,5 milyar lira. Yine tarımsal işletmelerein kredilerine verilen faiz destek tutarı 5,5 milyar liraya olacak.  İhracat destekleri hedefi ise 4,1 milyar lira. 2021'de Halk Bankası aracılığıyla kullandıracak esnaf kredileri için faiz desteği ise 3,8 milyar lira olacak. KOSGEB bütçesine ayrılan kaynak da 1,6 milyar lira.

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) "Doğrudan Devlet Katkısı" kapsamında bütçeden aktarılacak tutarın ise 5,8 milyar liraya ulaşacağı öngörülüyor.

Oktay, "2021'de, vergi gelirlerinin 2020'ye göre yüzde 16,7 artarak 922,7 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 2,2 azalarak 178,4 milyar lira seviyesinde olmasını öngörmekteyiz. Toplam bütçe gelirlerinin ise yüzde 13,2 oranında artarak, 1 trilyon 101 milyar lirayı aşacağını tahmin ediyoruz. Vergi gelirlerinin milli gelir içindeki payının 2020 yılı seviyesinde olacağı, toplam gelirlerin milli gelir içindeki payının ise yüzde 19,5 olarak gerçekleşeceğini öngörmekteyiz" ifadelerini kullandı.

SAVAŞA PARA YETMİYOR

Bütçe teklifinde Milli Savunma Bakanlığına ayrılan pay da dikkat çekti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bütçesi dokuz bakanlığı geride bıraktı. MSB’nin 2021 Yılı Bütçe Teklifi, 2020’ye göre 7 milyar 625 milyon 597 bin TL artarak, 61 milyar 484 milyon 939 bine yükseldi. MSB bütçesi 2020 yılında bir önceki yıla oranla 7 milyar TL artış olmuştu. 2021 yılı için Milli Savuma Bakanlığı bütçesi, Adalet, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Gençlik ve Spor, Dışişleri, Tarım ve Orman, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının bütçesini geride bıraktı.

2021 yılı bütçesinde İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na toplamda 148 milyar 471 milyon 798 bin TL ayrıldı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Achim Kessler: Sağlıktan tasarruf olmaz, özel hastaneler kamulaştırılmalı

SONRAKİ HABER

HDP’li Kaçmaz: 5 milyonu aşkın üniversite mezununun kredi borcunu silecek misiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...