20 Ekim 2020 00:24

Kayserili işçiler: Asgari ücretten vergi alınmasın

Kayserili işçiler 100'e yakın şirkete vergi affı getirilmesine tepki göstererek işçilerin ücretlerinden vergi alınmamasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Umut ERİŞİR
Kayseri

Ticaret Bakanlığının 100’e yakın şirkete vergi istisnası getirmesini Kayseri işçi duraklarında metal, mobilya ve tekstil iş kolunda çalışan işçilere sorduk. İşçiler, “Patronların değil, asgari ücretlinin vergi borcunu silin” talebini dile getirdi. Hayat pahalılığından yakınan ve geçinemedikleri için fazla mesaiye kaldıklarını belirten işçiler, “Mesaiye kalıyoruz ama o da vergiye kesiliyor” dedi.  

Görüştüğümüz Has Çelik İşçisi Ali şunları söyledi: “Bizim aldığımız maaş bu koşullarda bize zaten yetmiyor. Vergi borçları patronlardan değil, işçilerden silinmesi gerekir. Bu ay maaşım bordroda 4 bin lira gözüküyor. Ama bana yatan para 2 bin 200 lira. Bu nasıl iş anlamış değilim. Biz de insanız geçinmeye çalışıyoruz. Aile geçindiren işçi arkadaşlarımız var. Çocukların okul masrafını karşılayamayan arkadaşlarımızın durumunu görüyoruz. Patronlar lüks arabalarla geziyor ama ben ailemi alıp yemeğe götüremiyorum. Bu şehirde lunapark var ama biz gidemiyoruz. Sadece zenginler gidebiliyor. Bekar olup ailemle yaşamama rağmen ay sonunu bile getiremiyorum. Ay sonunu getiremeyenler de ek iş yapmak zorunda kalıyor. Devletin işçiyi görmesi ve bizi yaşatması lazım! Devlet ‘Biz milletiz’ diyor ama sonra vergiler aracılığıyla milletin sırtından geçinmeye çalışıyor.”

FAZLA MESAİ OLMADIĞI ZAMAN HER ŞEY DERT OLUYOR

Başka bir Has Çelik İşçisi Mustafa ile görüşüyoruz. Patronların vergi borcunun silindiğini duymamış. “Ama bizim 2 aydır maaşlarımızda vergi kesintisi yapılıyor” diyen Mustafa şöyle devam etti: “Fazla mesai olmadığı zaman maaş yetmiyor. Her şey dert… Bizim fabrikamızda geçen yaşanan iş cinayetinde bir işçi arkadaşımız hayatını kaybetti. Yeterli önlemler alınsaydı aramızda olabilirdi. Aynı durum benim başıma da gelebilir diye tedirginlik yaşıyorum.”

İstikbal’de yaklaşık 10 yıldır çalışan bir işçi ise şöyle konuştu: “Patronların borçlarının silinmesine ihtiyaç yok. Ama işçilerin ek geliri olmadığı için aldığı maaşa muhtaç. Vergi kesintisiyle bizim 250-300 liramız fazladan alınıyor. Bu durum da geçimimizi olumsuz etkiliyor. Zaten bu süreçte her şey çok pahalı... Bu pahallığın sebebi ise döviz artışından kaynaklı diye düşünüyorum. Bu yüzden patronların değil işçilerin vergi affına tabi tutulması lazım. Ama işçi kimsenin umurunda değil. İşçi göz önünde değil, devlet patronlardan yana. İşçi alt tabakaya devam ediyor.”

 FAZLA MESAİLER DEVLETE GİDİYOR BİZ GEÇİNEMİYORUZ

Tekstil iş kolunda çalışan Beşler Tekstil İşçisi Cengiz ise mesailerin devlete gittiğini söyledi. Cengiz “Böyle bir durumdan haberimiz olmadı. Ama iktidara yakın şirketlerin borçları silinmiştir kesin. Ayrıca asgari ücretliden vergi alınmamalıdır. Sözde bu hükümet asgari ücretliden vergi almayacaktı. Düşünün eksikleri asgari ücretle karşılayamadığımız için sosyal yaşantımızdan kısıp, çocuklarımızdan uzak fazla mesaiye kalıyoruz. Fazla mesailer ne oluyor? Vergiye kesiliyor. Son süreçte maaşımızı tam almak konusunda sıkıtılar yaşıyoruz. Maaşım tam yatmıyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İnti İllimani ile Şili referandumu üzerine: Neoliberalizmin laboratuvarında patlama

SONRAKİ HABER

EŞİK Meclis'i yakın takibe aldı: İlk 15 günün kadın hakları performansı kötü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...