İskender Bayhan: KKTC'de çözümün değil, çözümsüzlüğün büyüyeceği bir süreç olacak

Gazeteci İskender Bayhan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Azerbaycan Ermenistan arasında imzalanan ateşkesleri Gündem Özel'de değerlendirdi.

19 Ekim 2020 14:02
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Azerbaycan Ermenistan arasında imzalanan ateşkesleri Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

Kıbrıs’taki seçim sonuçlarının tartışılması kaçınılmazdı. Ama seçimde teknik bir şaibe olup olmadığına dair muhalefet cephesinden bir açıklamaya rastlamadık. Seçimlerde Kıbrıs halkının iradesi özgür bir şekilde mi sandığa yansıdı diye sorarsak, ‘öyle oldu’ deme şansımız yok. Birinci turdan başlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcısı Fuat Oktay’ı gönderdiğini biliyoruz. Mustafa Akıncı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Kıbrıs konusunda iki devletli federasyon çizgisinde olan adaylar. Kıbrıs başta ekonomisi olmak üzere, Türkiye’ye doğrudan bağımlı durumda. Türkiye’nin baskıları elbette etkili oldu. Yüzde 40 sandığa gitmeme oranı var. Kıbrıs’ı zor günler bekliyor, bu seçim sonuçlarıyla Kıbrıs düze çıkmayacak.

KKTC, TÜRKİYE'NİN 82. VİLAYETİ POZİSYONUNDA KALACAK

Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonuçları açıklamasında bugüne kadar izlenen çizgi net şekilde ifade ediliyor. Doğu Akdeniz’de enerji arayışındaki ortaklığımız devam edecek deniyor. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de izlediği yanlış politikanın önemli ayağını Kıbrıs’ın oluşturacağı anlamına da geliyor. Türkiye’nin 82. vilayeti pozisyonunda kalacak.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ARASINDA GERÇEK BİR ATEŞKES OLMALI

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkeslerin ilan edilmesindeki en önemli etkeni, iki hükümetin de çatışma politikasını uzun süre sürdürebilme imkanlarının olmayışı. Bu sebeple ateşkes ihtiyacı hep gündemde oluyor. Taraflar birbirlerini suçlayarak, Batıdan ve Minsk grubundan devreye girmesini istiyor. Putin de her iki tarafın da ayağına gelmesini bekliyordu.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçek bir ateşkes olmalı. İki tarafın da askeri yöntemlerle sorunu çözemeye çalışmanın halklara getirisi yok.

Minsk grubu gerçek ateşkes istemiyor ama Erdoğan’ın çözümü de çözüm değil. Erdoğan Ermenistan’ın yenilmesini ve Azerbaycan tarafından ezilmesini istiyor. (WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

KKTC'de seçim | Seçim bıçak sırtındaydı, bıçağın sırtı adanın her yanını kesti

SONRAKİ HABER

TTB ve Türkiye Psikiyatri Derneği uyardı: Sağlık çalışanlarında bıçak kemiğe dayandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...