11 Ekim 2020 03:48
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2020 11:45

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ateşkese rağmen patlamalar yaşandı: En az 9 ölü

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilan edilen ateşkese rağmen gece saatlerinde Karabağ’ın başkenti Hankendi ile Gence’de patlamalar yaşandı. Patlamalarda en az 9 kişi öldü.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saatten uzun süren görüşmelerin ardından varılan ateşkes bozuldu. Taraflar birbirini ateşkesi ihlâl etmekle suçluyor. Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçlerin Azerbaycan’ın Gence kentini vurduğu ve en az 9 sivilin öldüğü açıklanırken, Azerbaycan’ın da Karabağ’daki sivil yerleşimleri vurduğu belirtiliyor.

GENCE’DE EN AZ 9 SİVİLİN ÖLDÜRÜĞÜ AÇIKLANDI

Ermenistan Azerbaycan arasında cenaze ve esir değişimi için varılan ateşkes anlaşmasına rağmen silahlar susmadı. Azerbaycan Gence’ye yönelik saldırıda en az 9 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ermenistan ise Azerbaycan ordusunun sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ettiğini bildirdi.

Azerbaycan haber ajanslarından Haqqin, Gence’den sonra Mingecevir’deki bir santralin de Ermenistan tarafından hedef alındığını; Azerbaycan hava savunma sistemlerinin bu saldırıyı engellediğini yazdı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise “Azerbaycan’ın iddiaları tamamen yalan” açıklaması yaptı ve Azerbaycan’ı, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin yaşadığı bölgeleri vurmakla suçladı.

Karabağ güçlerinin yaptığı açıklamada ise Azerbaycan tarafının Stepanakert (Hankendi), Hadrut, Martuni ve Karabağ’ın diğer ikametgahlarını bombalamaya devam ettiği belirtildi.

Önceki akşam saatlerinde Karabağ’dan yapılan açıklamada Azerbaycan adına hareket eden grupların Hadrut’ta iki sivili (bir anne ve engelli oğlu) öldürdüğü açıklandı.

ALİYEV: LAYIKIYLA KARŞILIK VERECEĞİZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın sivilleri hedef almasına ilişkin, "Azerbaycan tarafı tüm bunlara layıkıyla cevap verecek" ifadesini kullandı. Aliyev, Rus RBK kanalına verdiği mülakatta, “Ermenistan’ın Karabağ işgalini sonlandırması için Rusya ile çok sayıda görüşme yaptık ancak bu gerçekleşmedi. Rusya'nın, Ermenistan'ı Azerbaycan’la çözüm yoluna gitmek konusunda ikna edebileceğine eminim. Çözüm ise Ermenistan'ın topraklarımızdan çekilmesi, vatandaşlarımızın topraklarına geri dönmesi ve tekrar birlikte yaşamaya başlamamızdır” ifadelerini kullandı” dedi.

TÜRKİYE’DEN KINAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Gence'ye düzenlenen roket saldırısını kınayarak, “Bu saldırı Ermenistan'ın gayrimeşru işgalini sürdürebilmek için uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekte beis görmediğini ve ateşkes dilinden anlamadığını ortaya koymaktadır. Uluslararası toplum bu hukuk tanımazlığa artık dur demelidir” dedi.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştüğü ve Ermenileri ateşkese uymaları konusunda uyarmalarını istediği belirtildi.

KARABAĞ’DAN AÇIKLAMA

Pazar sabahı gazetecilere açıklama yapan Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçlerinin lideri Arayik Haratyunyan, sabah itibarıyla durumun nispeten sakin olduğunu ancak cephe hattında gerilimin sürdüğünü ve durumun hızla değişebileceğini söyledi.

Azerbaycan’ı “ateşkese rağmen Hadrut kasabasını ele geçirmeye çalışmak”la suçlayan Haratyunyan, esir değişiminin pazar günü (bugün) başlaması gerektiğini ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bilinmediğini söyledi.

Karabağ’ın resmi olarak tanınmayan Ermeni yönetiminin başındaki Arutyunyan, “Önümüzdeki bir-iki gün içinde Azerbaycan’ın sorunu barışçıl yoldan çözmeye niyetli olduğunu görmezsek, Ermenistan hükümetine Artsah’ın (Karabağ) bağımsızlığını tanıması çağrısını yapacağım” ifadelerini kullandı.

Karabağ’da 27 Eylül’den beri son yıllarda görülen en sert çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalara; Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının cuma günü Moskova’da yaptıkları on saatlik görüşmede ara verilmesi kararı alınmıştı. Ateşkesin cumartesi günü TSİ 11.00’de yürürlüğe girdiği duyurulmuştu. Söz konusu ateşkes tarafların esir ve cenaze değişimi için uygulanacak ancak ne kadar süreceği bilinmiyor.

Resmi olarak Azerbaycan’ın parçası olan Karabağ, fiilense Ermeni güçlerin denetiminde. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim'de hayatını kaybeden Akalın ve Kürklü, Amasya'da mezarları başında anıldı

SONRAKİ HABER

İnfaz düzenlemesiyle tahliye edilen Alaattin Çakıcı'ya 17 yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa