10 Ekim 2020 00:12

Grevi yasaklanan işçiler: Hakkımızı alacağız, başka yolu yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından grevleri yasaklanan işçiler, hakları için mücadele edeceklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Petrol-İş’in örgütlü olduğu Şişecam’a ait Adana ve Mersin’deki iki fabrikada gerçekleşmesi beklenen grev Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından “Genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Greve çıkacakları hafta patronun kendilerini ücretsiz izne çıkardığını belirten işçiler, “Bıçak kemiğe dayandı. Yapacak başka bir şey yok. İşçi burada bu parayı alacak” dedi.

Yasak kararı üzerine konuştuğumuz 10 yıllık Soda Sanayi işçisi, “Biz 6 gün çalışıp 2 gün tatil yapıyoruz. Bu bizim çok önceleri kazandığımız bir hak ama işveren bunu değiştirmek istiyor. 6 gün çalıştırıp 1 gün tatil vermek istiyor, biz bunu kabul etmiyoruz. Vardiyalarda rapor alan işçilerin yerine çalışacak birer yedek işçi vardı, onlar artık yok ve yerlerini doldurmadılar, yeni işçi alınmıyor” dedi. Patronun 3 yıllık sözleşme dayattığını belirten işçi, “Biz 2 yıldan fazlasını kabul etmiyoruz. Ayrıca rapor alanların ikramiyeleri kesilsin diyor. Bunu cam fabrikalarında yaptılar, bize de yapmak istiyorlar. Temsilci arkadaşlar tek tek görüş aldı, sonrasında istenen zam 2 bin lira olarak belirlendi. İstediğimiz zam oranını biz belirledik ve şimdi talebimize sahip çıkıyoruz. Coca Cola’da 995 lira zam alınırken, Fritoley Cips fabrikasında 950 lira zam alınırken, ‘Dünya şirketiyiz’ diyen Şişecam cips fabrikası kadar zam vermiyor” diye konuştu.

GREVE KARŞI ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARDILAR

20 yıldır soda fabrikasında çalışan bir işçi de “Yıllardır burada çalışıyorum ilk defa ücretsiz izinle karşılaştım. Soda fabrikasında 1 haftalık ücretsiz izin ilan ettiler. Grev yapmamamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Bir hafta boyunca bu işçi ne yapacak, aç mı tok mu kalacak diye sormuyorlar” dedi.

Soda fabrikasında çalışan genç bir işçi de 2018 yılında da OHAL bahanesiyle grevlerinin yasaklandığını hatırlattı. “İşçinin elini ayağını bağlamaya çalışıyorlar” diyen işçi şöyle devam etti: “Bizim en önemli hakkımızı elimizden alıyorlar. Genel sağlığı tehdit ediyormuşuz. Ama pandemi zamanında sokağa çıkma yasağı varken bile burada çalıştık ve hiç sağlıktan bahsetmediler. Aldığımız ücret de belli. Civar fabrikalardan daha düşük maaşlı çalışıyoruz. Üstelik işimiz tehlikeli ve kanserojen maddeyle iç içeyiz. Grev kararı aldığımız için ücretsiz izne çıkardılar. İşçiyi yıldırmak istiyorlar.”

‘KİMSEDE HUZUR KALMAZ’

Erdoğan’ın daha önce patronlar için grevleri yasakladıklarına yönelik açıklamalarını hatırlatan bir işçi de “Grev yasaklama artık mevcut hükümetin politikası haline geldi. Biz geçinebilecek bir ücret istiyoruz. Patron satış yapıp kazandığı zaman bize prim vermemişti ama kaybettiği zaman kazanamıyoruz diyerek bizim ücretimize göz dikiyor. Zamanı gelince biz bir aileyiz demeyi biliyorlar ama şimdi o niyette olmadıklarını gösterdiler. Grev yasağı kararı yargıdan dönerse greve çıkacağız. Dönmezse kimsede huzur kalmayacak. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İşçinin huzuru kalmazsa patronda da huzur kalmayacak” diye konuştu.

İŞÇİ HAKKINI ALACAK, BAŞKA YOL YOK

Fabrikanın Çukurova bölgesinde en yüksek kâr marjına sahip olduğunu ancak kendilerinin düşük ücrete talim edildiklerini ifade eden bir Kromsan işçisi, “Bıçak kemiğe dayandı. Verilen ücret düşük olmasına rağmen bizden istenen fazla. Fabrikada kromikasit ünitesi var. Zaten ham maddesi kromik. Daha bunun bir ötesi yok. Kromik demek kanserojen madde demek. İşveren sağlığımızı gözetmiyor. Üstüne hakkımızı da vermiyor. Hükümetimiz sağ olsun hiçbir zaman işçinin yanında durmadı. Hep işverenin yanında durdu. Onun da işine geldiği için bahanelerle grevi yasakladılar” dedi.

Sendikanın burada sağlam bir kararlılıkla durması gerektiğini ifade eden işçi, “İşçinin talepleri doğrultusunda hareket etmeli. Yapacak başka bir şey yok. İşçi burada bu parayı alacak” dedi.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

Pandemi nedeniyle durdurulan, haziranda yeniden başlanan TİS görüşmelerinde işçileri temsilen masaya oturan Petrol-İş birinci yıl için 2 bin lira ikinci yıl için enflasyon oranında zam artı 50 TL kıdem zammı istemiş, patron ise 440 TL’lik bir artış dayatmıştı. Daha sonra yapılan görüşmelerde ise işçiler tekliflerini 1600 liraya indirirken patron ise teklif vermedi. En son 7 ve 8 Ekim’de yapılan görüşmelerde işçiler 1250 lira zam isterken, patron 675 lira zam dayatmasında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren Budak ve Yıldırım mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

İzmir Tabip Odası: Emeğimizi değersizleştirmekten vazgeçin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...