02 Ekim 2020 08:01
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2020 13:48

Baro seçimleri, TBB genel kurulu ve TMMOB genel kurulu ertelenecek

STK'ler, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin 1 Aralık'a kadar yasaklaması nedeniyle baro seçimleri, TBB genel kurulu ve TMMOB genel kurulu ertelenecek.

TBB logosu

Paylaş

Baro seçimleri, TBB genel kurulu ve TMMOB genel kurulu, İçişleri Bakanlığının sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklere 1 Aralık'a kadar izin verilmemesine yönelik genelgesi kapsamında ertelenecek.

Sağlık Bakanlığının önerisi, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda, İçişleri Bakanlığınca yayımlanan ve bugünden itibaren sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin 1 Aralık'a kadar ertelenmesine yönelik genelge, baro seçimlerini de etkileyecek.

Anadolu Ajansının aktardığına göre genelge kapsamına baro seçimleri ve TBB genel kurulu da giriyor.

Bu kapsamda, çoklu baro düzenlemesini getiren 7249 sayılı Kanun uyarınca bu ayın ilk haftası gerçekleştirilmesi gereken baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri yapılamayacak.

Delege seçimlerinin yapılamaması nedeniyle de aralık ayında olması planlanan Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri de gerçekleştirilemeyecek.

Öte yanndan listeleri ile seçim kuruluna resmi başvuruyu yapmış bulunan TMMOB'nin genel kurulunun da ertelenmesi bekleniyor.

ANKARA BAROSU: HIFZISSIHHA KURULLARININ GENEL KURUL ERTELEME YETKİSİ YOK

Ankara Barosu, salgın gerekçe gösterilerek baro genel kurullarının ertlenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, baro genel kurullarının tarihlerinin yasayla belirlendiğine dikkat çekti. Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmadığı vurgulanan açıklamada, karara karşı dava açıldığı duyuruldu.

kararın seçimde oy verme hakkına sahip bütün avukatların iradelerine teker teker ipotek koyulması anlamına geldiği belirtilen açıklamada, çoklu baro yasası ve yaklaşan TBB genel kurulu düşünüldüğünde baroların genel kurullarından bir gün önce alınan bu kararın hangi saikle alındığını ve neye hizmet ettiğini anlamanın zor olmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Bu yasa dışı müdahaleye sessiz kalmayacağımızı, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı’nın  yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtığımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” denildi.

MERSİN BAROSU: BAROLAR ÜZERİNDE YENİ OYUNLAR OYNANMAMALI

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da yazılı açıklama yaparak, “Baro seçimlerinin ertelenmesi Avukatlık Kanunu’na aykırıdır. Barolar üzerinde yeni oyunlar oynanarak, hukuk skandallarına imza atılmadan baro olağan genel kurul ve seçimleri, Avukatlık Kanunu’nun açık hükmünün gerektirdiği süreçte yapılmalıdır. Alınan kararı kabul etmiyoruz, bu hukuk garabetine derhal son verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Bursa Barosu da Bursa il Hıfzısıhha Kurulu kararının iptali için dava açtı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 37 bebeğin şüpheli ölümüne soruşturma izni verilmemiş

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı genelgesi: Etkinlikler 1 Aralık’a kadar ertelenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...