01 Ekim 2020 12:41

DİSK'ten Yeni Ekonomi Programı açıklaması: Sermayeye teşvik emekçiye hak gasbı

Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin açıklama yapan DİSK, programın salgına karşı, güçlü sosyal politikalar yerine hayali hedeflerle sermaye için fırsat yaratmaya yönelik olduğunu vurguladı.

DİSK logosu

Paylaş

DİSK 2021-2023 dönemini kapsayan orta vadeli programla (OVP) sermayeye teşvik, emekçilere ise hak gasbı getirildiğini belirterek, “Emekçilerin haklarını sınırlamayı hedefleyen girişimlere karşı duracağız” dedi.

DİSK’in yaptığı yazılı açıklamada, “OVP’ye göre kısmi süreli çalışmayı teşvik edici ve iş gücü piyasasına ilişkin yapısal düzenlemeleri de içeren istihdam kalkanı paketi hayata geçirilecektir. Bunun en önemli adımı 25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan çalışanların istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmak için daha esnek çalışma koşulları yaratmaktır. İleri yaş gruplarında istihdamın desteklenmesine yönelik olarak 50 yaş üstü tam zamanlı çalışanların kısmi zamanlı çalışmaya geçişi teşvik edilecektir. OVP’de yer alan bu hedefler çalışanların kazanılmış haklarının budanması ve daha esnek ve kuralsız bir çalışma yaşamı anlamına gelmektedir. OVP’de yer alan hedefler başta kıdem tazminatı olmak üzere, iş güvencesi ve emeklilik haklarını tahrip edecek niteliktedir” dendi.

Çalışma yaşamına ilişkin bu düzenlemelerin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “OVP salgına karşı, güçlü sosyal politikalar yerine makroekonomik açından hayali hedeflere yer vermekte ve sermaye için fırsat yaratmaya odaklanmaktadır. Sorun fırsat yaratmak değil, salgının sosyoekonomik etkilerine karşı toplumu korumaktır. DİSK, çalışanlar arasında ayrımcılığı artıracak, güvencesiz ve esnek çalışmayı yaygınlaştıracak, kıdem tazminatı, iş güvencesi ve emeklilik haklarını sınırlamayı hedefleyen girişimlere karşı durmaya devam edecektir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya, ABD ve Fransa, Dağlık Karabağ'da tarafları çatışmaları durdurmaya çağırdı

SONRAKİ HABER

EMİS sözleşmesinde masaya MESS oturuyor: 1850 metal işçisi sözleşme masasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...