30 Eylül 2020 11:54

Esnek çalışma kılıfıyla kıdem hakkı gasbedilecek

Yeni Ekonomi Programı'na göre, kısmi zamanlı çalıştırılabilecek 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem hakkı fiilen ortadan kalkacak.

Fotoğraf: Ercüment Akdeniz/Evrensel

Paylaş

AKP İktidarı Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) esnek çalışma adı altında kıdem hakkının gasbını da gündeme getirdi. Buna göre kısmi zamanlı çalıştırılabilecek 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem hakkı fiilen ortadan kalkacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemine ilişkin YEP’te istihdam kılıfı ve esnek çalışma adı altında emekçilerin kıdem tazminatı hedefe konuldu. Planlamaya göre esnek çalışma modelleri ile 25 yaş altı gençler ile 50 yaşın üstünde olan işçilerin kısmi zamanlı çalışması teşvik edilecek.

Sabah’ta yer alan habere göre genç işçilerin ayda 10 günden az çalıştırılması halinde uzun vadeli sigorta primi yatırma zorunluluğu olmayacak. Bir işçi için ayda yüzde 22.5 oranında (patron payı) prim yatırılırken, uygulama sonrası yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi yatırılması yetecek. 50 yaş üzeri işçiler de ayda 30 gün yerine 15 gün şeklinde yarı zamanlı çalıştırılabilecek ve işçilere çalıştıkları sürenin ücreti ödenecek.

"KAYIŞ KOPACAK"

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Ayrıntı verilmeyen kısmi zamanlı çalışma, yarı zamanlı çalışma, uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelleri emekçilerin kıdem tazminatını almalarını zorlaştırıyor” dedi.

AKP’nin kıdem tazminatı düzenlemesini gelen tepkiler nedeniyle doğrudan değiştiremediğini ve bu modeller altında gündeme getirdiğini dile getiren Beko, “Kıdem tazminatı her işçinin kazanılmış hakkıdır. Hükümet ise taşeron işçiler ya da bundan sonra işe girecekler için esnek çalışma modellerini önererek işçi sınıfını bölmeyi amaçlamaktadır. Daha ne kadar esnemelerini bekliyorsunuz? Hep söyledik tekrar ediyoruz. İşçi sınıfının esneyecek yeri kalmadı, zorlarsanız kayışlar kopar” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

DİSK: İnsanca bir yaşam için örgütlenme seferberliği başlatıyoruz

SONRAKİ HABER

İHD'den Yusuf Erdoğan: Hasta mahpuslara veda hakkı dahi tanınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...