29 Eylül 2020 23:20

İnciraltı ranta kurban edilmesin!

İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı bölgesindeki 690 hektarlık alanın tarım arazisinden çıkartılması kararı AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya tarafından “müjde” olarak açıklandı.

Fotoğraf: Google Streetview

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı bölgesindeki 690 hektarlık alanın tarım arazisinden çıkartılması kararı İzmir Toprak Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. İzmir Toprak Koruma Kurulu’nun kararını, AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya “müjde” olarak açıkladı.

İzmir’de tarımsal öneme sahip bir bölgesi daha tehlike altında. İzmir Toprak Koruma Kurulu kararına ilişkin konuşan AKP Milletvekili Atilla Kaya, “İnciraltı’nın sağlık ve termal turizmi temalı planlamasıyla tüm kent kazanacak” açıklamasında bulundu. Konuyu CHP’li Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ile de görüştüğünü belirten Kaya, çalışmayı birlikte yürütmek istediklerini söyledi.

ZMO: ARKA ALANDA ALTERNATİF ALANLAR MEVCUT

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi 2’nci Başkanı Banu Erdal konuyla ilgili olarak gazetemize şu değerlendirmede bulundu: “Karar Anayasa’ya ve 5403 Sayılı Yasa’ya aykırı. Arazinin 1’nci ve 2’nci sınıf tarım toprağı olduğu, alternatif bir tarım alanı bulunmadığı ve ekonomik, istihdam ve de üretim açısından önemli olduğu yönünde daha önce mahkeme kararı bulunuyor. Buna rağmen tekrar gündeme getirilerek karar çıkartılması çok üzücüdür.” 

İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından adı geçen arazinin mutlak tarım arazisi olarak sınıflandırıldığını ve alanın korunması gerekli sulak alanla sınır olup yapılaşmaya karşı tampon görev üstlendiğine dikkat çeken Erdal, “Sağlık turizm alanı yapılmak isteniyorsa arka bölgede alternatif alanlar mevcut. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve meslek odaları hukuki boyutta takipçi olacak” ifadelerini kullandı.

ŞPO: YETKİ EL DEĞİŞTİRİNCE TARTIŞMALI HALE GELDİ

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi ise gazetemize yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Turizm Merkezi Alanı ilanı öncesi onaylanan planlarda, alanın ağırlıklı olarak Tarım Alanı kararı korunduğu, daha çok kuzey kısmı planlara konu edilmiştir. 1973 yılı İzmir Metropoliten Alan Nazım İmar Planında “Tarım Alanı” ve “Rekreasyon Alanı”, 1986 yılında onaylanan Nazım İmar Planında ise “Tarım Alanı”nda kalmaktadır.”

Doğal Sit alanlarında plan onama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmesiyle sürecin tartışmalı hale geldiğini belirten ŞPO, “Bu planlar yargıya taşınarak iptal edilmiştir” dedi. Sürecin yeniden yargıya taşınacağı ön görülüyor.

Reklam