28 Eylül 2020 05:29
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2020 07:53

EMEP: Üçüncü devletler aradan çekilsin, ateşkes ilan edilsin

Emek Partisi, Azerbaycan ve Ermenistan arasında süren çatışmaların derhal durdurulması, ateşkes ilan edilmesi ve üçüncü taraf ülkelerin aradan çekilmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Genel Merkezi Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. Çatışmaların derhal durdurularak ateşkes sağlanması çağrısında bulunulan açıklamada, “Azerbaycan ve Ermenistan arasında derhal ateşkes uygulanmalı; emperyalistler bölgeden çekilmeli ve bölgedeki üçüncü devletler bu soruna müdahale etmemeli, yangına körükle gidilmemelidir” denildi.

“AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN BÖLGE BARIŞINI TEHLİKEYE ATMAKTADIR”

1990’lı yıllardan bu yana gerilim hattından çıkamayan Azerbaycan ve Ermenistan arasında gündeme gelen sıcak çatışmanın can kayıplarına neden olarak sürdüğü ifade edilen açıklamada;  “Zengin petrol ve doğalgaz rezervleri ile transfer hatlarının iştah kabarttığı bölgeye yıllardır silah ve askeri uzman taşıyan, yasadışı savaşçılar yerleştiren ülkeler ile emperyalist devletlerin müdahaleleri mevcut ateşkesi süremez hale getirdi. Bugün bu iki ülke de ilk saldırganın diğeri olduğunu iddia ediyor; her ikisi de diğerinin bölgedeki terör yapılarından ve onları destekleyen devletlerden yardım aldığını öne sürüyor. Bu dikkat çekici iddialar bu çatışmanın, bu iki ülke dışında da çok sayıda tarafı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle iki ülke halkının yararına olmayan bu savaşı sürdürme konusunda istekli olan Azerbaycan ve Ermenistan devletleri bölge barışını da tehlikeye atmaktadırlar” denildi.

“AKP SAVAŞA MÜDAHİL OLMAK KONUSUNDA ÇOK İSTEKLİ GÖRÜNÜYOR”

AKP iktidarının bu savaşa müdahil olmak konusunda çok istekli olduğu görüldüğü vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çatışma unsurlarını besleyen yaklaşımla görüşmeleri artırarak, tehditler savurarak ve neredeyse seferberlik haline geçerek adeta savaşın asli unsurlarından biriymiş gibi davranmayı tercih ediyor. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Ege’de müdahil olduğu her durum ve sorunda dış politikası köşeye sıkışan ve Ortadoğu halklarının geleceğini tehlikeye atacak biçimde dozunu yükselttiği gerilim siyaseti ile savaş eşiğinden ayrılamayan iktidar şimdi de Azerbaycan-Ermenistan geriliminin aktif bir unsuru olmaya soyundu.”

“SAVAŞLAR HALKLAR İÇİN ÖLÜM, YOKSULLUK VE ZULÜM DEMEKTİR”

Savaşın bir oyun olmadığı ve gerilimin bir siyaset biçimi olmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada; “Savaşlar halklar için ölüm, yoksulluk ve zulüm demektir. Ortadoğu’daki savaş bölge halklarına pahalıya mal olmuş ve olmaktadır. Zaten ekonomik bir kriz içinde olan ekonominin kaynakları savaşlara ve çatışmalara değil halkın gereksinimlerinin karşılanması için harcanmalıdır” denildi.

“EMPERYALİSTLER BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ"

“Azerbaycan ve Ermenistan arasında derhal ateşkes uygulanmalı; emperyalistler bölgeden çekilmeli ve bölgedeki üçüncü devletler bu soruna müdahale etmemeli, yangına körükle gidilmemelidir” denilen açıklamada İki ülke halkı arasındaki barışın tesisinin yıllardır paylaşım savaşının coğrafyası haline gelmiş olan Kafkasya ve Ortadoğu halklarının geleceği için önemli olduğu ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar gece yarısı 7,8 TL'ye ulaştı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da Kovid-19 nedeniyle ilk mülteci ölümü gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...