Cumartesi Anneleri, 809. haftada Yahya Yakut için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, 809'uncu hafta basın açıklamalarında, 1993 yılında gözaltına alınarak kaybedilen Yahya Yakut için adalet istedi.

26 Eylül 2020 09:39
Paylaş

Cumartesi Anneleri, 809’uncu haftada 27 yıldır sonuç alınamayan Yahya Yakut dosyasını hatırlattı, “Bu dosya hukukun üstünlüğü ilkesinin ağır bir ihlalidir” dedi.

İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu ve Cumartesi Anneleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“23 yaşındaki 5 çocuk babası Yahya Yakut Mardin/Dargeçit/Altınoluk (Gêra Cafer) Köyü’nde yaşıyordu. Korucu olmayı reddettiği için güvenlik güçleri tarafından tehdit ediliyordu. Konya’da inşaat işlerinde çalışan akrabalarının yanına gitmeye karar verdi. 5 Eylül 1993 tarihinde bindiği dolmuş yol güzergahında iki kez askerler ve korucular tarafından durduruldu. Kısa bir süre sonra silahlı, kar maskeli kişiler yanına gelerek ondan kimliğini istedi. Şiddet uygulanarak zorla gözaltına alındı.”

Eşi Süphiye Yakut ve annesi Şehriban Yakut’un bilgi alma çabalarının sonuçsuz kaldığının belirtildiği açıklamada, “Yakut Ailesi, bölgede açığa çıkan tüm toplu mezarlar için Yahya Yakut’a ait kalıntılar da olabilir diye girişimlerde bulundu. Ancak bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmedi” ifadeleri yer aldı. Cumartesi Anneleri “Biz kaç yıl geçerse geçsin Yahya Yakut için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. Yahya Yakut’un oğlu Rıdvan Yakut ise, “Biz hakikat ve adalet savaşımızı hiç bırakmadık. Umudun kapısını hep açık bıraktık” diye konuştu.

FETTAH ERDEN İÇİN ADALET

Kayıp yakınları ve İHD Diyarbakır Şubesi, her hafta düzenledikleri “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 607’nci haftasında video yayımladı. İHD Yöneticisi Hediye Saltan, Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Boyuncuk köyünde 20 Nisan 1994’te gözaltına alındıktan sonra kaybettirilen Fettah Erden’in hikayesini paylaştı.

BİR HAFTADA ÜÇ MAHPUS ÖLÜME TERKEDİLDİ

Hasta mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de yaptığı açıklamada, son bir hafta içerisinde 3 ağır hasta mahpusun yaşamını yitirdiğini belirterek, “Patnos L Tipi Cezaevinde 75 yaşındaki Takiyettin Özkahraman, Siirt E Tipi Cezaevinde 41 yaşındaki Cengiz Karakurt ve en son da Patnos L Tipi Cezaevinde 76 yaşındaki Ali Boçnak. Patnos L Tipinde ise 2020 yılı içinde 4 ağır hasta mahpus yaşamlarını yitirmesine rağmen hiçbir soruşturma yapılmamıştır” dedi. İnisiyatif, 316’ncı haftada, cezaevindeki sorunlara kalıcı çözüm istedi.  (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Karslılar, Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Hilton Oteli'nin ruhsatı var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...