24 Eylül 2020 13:02

IBM’de emekçiler yine kazandı, şirket kapatma kararında geri adım attı

IBM- Flensburg ikinci kez kapatma kararı aldığı işletmede çalışanların örgütlü mücadelesi ve yoğun müzakereler sonucunda ikinci kez geri adım attı.

(Arşiv) | Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

IBM D AIWS Flensburg (Aviation Industry Workplace Services) Lufthansa ve kardeş şirketleri Swiss, Brussels ve Austriana bilgisayar ve bilgisayar sistemleri için 24 saat çalışan bir yardım departmanı. IBM Deutschland AİS (Aviation Industry Services) Kelsterbach ise havacılık endüstrisi için altyapı, ağlar ve uygulamaların geliştirilmesi, desteklenmesi ve işletilmesi görevini görüyor. IBM'in Almanya şubesi 2015 yılında bu bölümü Lufthansa'dan satın almış ancak 2018 yılında kapatmak istemesi üzerine çalışanların yoğun mücadelesi sonucunda bu kararından vazgeçmişti.

Almanya cirosu iyi olmasına rağmen Haziran 2020'de ikinci kez Flensburg işletmesini tamamen kapatacağını ve 200 çalışanını (çalışanların yüzde 80'nini) işten çıkaracağını, Kelsterbach'ta ise çalışanların yüzde 20'sine çıkış vereceğini duyurdu. 

2007 yılında Almanya genelinde 20 bin 600 çalışanı olan IBM, 2007- 2017 yılları arasında 7 bin 100 işyerini yok ederek çalışanlarının yüzde 34'ünü yani üçte birinden fazlasını işten çıkarmıştı. ABD'li Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu EEOC tarafından IBM'e gönderilen bir uyarı mektubuna göre çıkış verilmesi öngörülenlerin yüzde 85,85’i yaşlı çalışanlardan oluşmaktaydı. Becerilerinin güncelliğini yitirdiği iddia edilen bu çalışanlar işten çıkarılıp daha düşük ücretle geçici işçi olarak tekrar işe alınmak isteniyordu.

İŞLETME KAPATILMAYACAK

IBM'de ver.di Sendikası adına TİS komisyonunda yer alan Bert Stach, çalışanların direnişi ve baskısı sonucu IBM Lufthansa ile işletmenin kapatılmaması konusunda anlaştığını belirtti. Stach yaptığı açıklamada, IBM'in bunca işyerini yok etmesine rağmen kazancının her yıl daha iyi olduğunu söyledi. Bu süreçte, başlangıçta toplu iş sözleşmelerinin olmadığı ve ücretlerin ortalamanın altında olduğu şirkette çalışanların örgütlü mücadelesi ve muazzam direnişi ile birçok kazanım elde ettiklerini söyledi.

TALEPLERİYLE TİS GÖRÜŞMELERİNE HAZIRLAR

Ağustos ayının başında IBM'in merkezi Armonk- ABD’den yapılan bir açıklamada şirket şimdi de Kovid-19 krizini gerekçe göstererek bu yıl gerçekleşecek olan toplu iş sözleşmelerini sıfır ücret artışı dayatarak dünya genelinde iptal ettiklerini duyurdu. Ver.di Sendikası IBM Toplu İş Sözleşmesi Komisyonu ise 24 Ağustos’ta toplu iş sözleşmeleri için taleplerini belirleyerek Armonk'dan gelen kararı kabul etmeyeceklerini duyurdu. IBM çalışanları; en az 150,00 avro olmak üzere yüzde dört oranında ücret artışı ve ücretlerin diğer IBM ücret sözleşmelerine uyarlanması, eğitim ödeneklerinin yüzde dört oranında arttırılması, 2021 yılı için işyeri sağlık koruma önlemlerine yasal olan miktarın dışında 2 milyon avro düzeyinde bir bütçenin daha ayrılması, tüm IBM çalışanları için işyeri emeklilik sigortasının toplu iş sözleşmesine dahil edilmesi talepleri ile şimdiden sözleşme sürecine hazırlanıyor. (KölnEVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Marmaraereğlisi'de 4.2 büyüklüğünde deprem: İstanbul'da da hissedildi

SONRAKİ HABER

Kop Dağı Tüneli’nde göçük: Mahsur kalan 11 işçi kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...