17 Eylül 2020 06:58

DMO’nun borsa yasaklısı şirketten satın aldığı PCR testleri TBMM gündeminde

Devlet Malzeme Ofisinin Kovid-19 test kiti satın aldığı RTA Labortuvarları Şirketi’nin borsa yasaklısı olması ve şirket CEO’sunun AKP il yöneticisi olması TBMM gündemine taşındı.

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü’nün Kovid-19 test kiti satın aldığı RTA Laboratuvarları Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Güler’in yaptığı manipülatif işlemlerden dolayı "borsa yasaklısı", CEO Enes Perçin'in ise AKP il yöneticisi olduğu haberleri TBMM gündemine taşındı.

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, RTA Laboratuvarları Şirketi’nin Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı bildirimle Kovid-19 PCR tespit kitinin temini hususunda, DMO Genel Müdürlüğü ile 2020-2021 dönemi için bir yıllık anlaşma imzalandığı ve sözleşmeyle teslim edilecek ürün miktarının de belirlendiğini, DMO’nun yapılan anlaşma çerçevesinde RTA Laboratuvarları Şirketi’nden 19 Ağustos tarihinde 500 bin ve 25 Ağustos tarihinde de 500 bin olmak üzere toplam 1 milyon adet PCR test kitinin DMO tarafında satın alındığını dile getirdi.

“YASAKLI ŞİRKETLE İHALE”

Önergede DMO’nun Kovid-19 test kiti satın aldığı RTA Laboratuvarları Şirketine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından geçen haziran ayında işlem yasağı getirildiği bilgisinin de basında yer aldığı ifade edildi.

Ayrıca Ersoy; SPK’nın yaptığı incelemeyle borsada manipülasyon yaptığı tespit edilen Güler ve şirketlerinin 6 ay süreyle işlem yapması yasaklandığı ve bu şirketlerin hisselerinin Türkiye'de ilk vakanın açıklanmasından sonraki iki aylık süreçte yüzde 2 bin 750'ye varan değer kazandığını belirtti. Öte yandan Ersoy; piyasayı yaklaşık 30 milyon dolar dolandırdığı iddia edilen ve "borsa cambazı" olarak anılan Güler'in kara para akladığının öne sürüldüğü haberleri de hatırlattı.

Oya Ersoy Sağlık Bakanı tarafından cevaplanması için şu soruları yöneltti:

  • Sağlık Bakanlığı olarak, SPK tarafından hakkında borsada manipülasyon yaptığı tespit edilen RTA Laboratuvarları Şirketlerinden Covıd-19 PCR kiti satın almaya devam etmek midir?
  • Sağlık Bakanlığı, Covıd-19 PCR kiti satın aldığı RTA Laboratuvarları Şirketinin “borsa yasaklısı" olduğunu biliyor muydu? Şirket hakkında bu haberler basına yansıdıktan sonra herhangi bir işlem yapmış mıdır? Covıd-19 PCR kiti satın alma işlemini iptal etmiş midir?
  • Bakanlık, mal ve hizmet satın aldığı şirketler hakkında herhangi bir araştırma yapmakta mıdır? İhaleler hangi kriterlere göre yapılmaktadır?
  • Şirket hakkında SPK tarafından işlem yapma yasağı getirilmesine rağmen Covıd-19 PCR kitlerinin teminin nasıl yerine getirmektedir? Sağlık Bakanlığı olarak bu işlemlerin yapılmasında bir usulsüzlük olduğunu düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Sanatçılardan #MüziğeSesVer kampanyası: Müzik sektörü şalteri indirme konumuna geldi

SONRAKİ HABER

İBB ve Kartal Belediyesinin ortak çalışmasıyla 25 yıllık alt yapı sorunu çözüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...