15 Eylül 2020 23:43

Okuma grubumuz sayesinde dünyaya bakış açım değişti

Savaşın sadece emperyalizme ve ona hizmet eden insanlara fayda sağladığını, yok olan ve değersizleştirilenin emekçinin ve onların eserlerinin olduğunun farkına vardım.

Görsel: pngtree

Paylaş

Fatih GÜNEŞ

Çukurova Üniversitesi

Bu yazıda arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz okuma ve tartışma etkinliğinin düşüncelerime etkisinden bahsedeceğim. Daha önceleri farklı ideolojiler hakkında çok az bir bilgiye sahiptim. Okuduğum kitaplar ve makaleler sonucunda arkadaşlarımın da katkılarıyla belli bir düzeye geldiğimi düşünüyorum. İlk olarak Stalin’in Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm kitabıyla başladım. Sonrasında ise Karl Marx’ı ve Friedrich Engels’i tanımaya başladım. Bununla beraber tarihin ilerlemesiyle toplumlardaki sistem değişiklikleri ve değişimlerin aşamalarını inceledik. Kısacası günümüz kapitalist ve emperyalist oluşumun aşamalarına göz attık. Bu aşamalar gerçekten çok ilgimi çekmişti. Sonrasında Devlet ve Devrim, Sosyalizm ve Savaş, Emperyalizm-Kapitalizmin En Yüksek Aşaması gibi kitapları, Ekim Devrimi’ni ve bunun yanında birçok makaleleri okudum.

SAVAŞLARIN GERÇEK SEBEBİNİN FARKINA VARDIM

Bu okuduklarım sayesinde günümüze daha farklı bir açıdan ve eleştirel bir gözle bakabiliyorum. Bugün emekçiye verilen değerle, asıl verilmesi gereken değeri daha net ve güzel bir şekilde ayırt edebiliyorum. Bunlarla birlikte savaşa bakış açım büyük ölçüde değişti. Açıkça söylemek gerekirse bu etkinliğe katılmadan önce aşırı olmasa da şoven bir yanım vardı. Günümüz olaylarına, örnek vermek gerekirse Suriye’de bulunmamıza ve daha birçok olaya ulusçu bir yaklaşımla bakıyordum. Tabi bunun sadece bir ulus meselesi olmadığını fark ettim. Bu açıdan kendime de eleştirel bakmayı başardığımı düşünüyorum. Savaşın sadece emperyalizme ve ona hizmet eden insanlara fayda sağladığını, yok olan ve değersizleştirilenin emekçinin ve onların eserlerinin olduğunun farkına vardım. Genel olarak söylemek istediklerim bunlardı. Bu etkinlikte bulunan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal bilimlerin uzaktanı

SONRAKİ HABER

Sonu ölüme mahkum etmeyen bir tıp eğitimi olamaz mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...