16 Eylül 2020 02:00

Meslek liseliye staj bulmak ayrı staj yapmak ayrı dert

Stajın zaten asıl vasfını yerine getirmediğini, ucuz iş gücü üretebilecekleri gibi yetiştirilmeyi bir kenara bıraktık ve önce canımızın, sonra geleceğimizin derdine düştük.

Görsel: Stories/Freepik

Paylaş

Lise öğrencileri

Yeni eğitim öğretim yılı bize bu sefer neler gösterecek? Tahmin etmek çok da zor değil. Bugüne kadar bizlere sınav ve gelecek kaygısından tırnak yemeyi, part-time iş aramak konusunda master yapmayı, meslek liselinin sömürülen emeği karşısında eli kolu bağlı kalmayı, kantinden yemek yiyememeyi öğreten eğitim sistemi; bu senenin pandemi koşullarını düşünürsek biz öğrencilere yine iyi sorunlar çıkarmaya hazırlanıyor gibi.

PEKİ YA MESLEK LİSELİLER?

Şu an online dersten verim almaya çalışan liseli arkadaşlarımızın yanı sıra alan dersleri ve staj meselesi ile uğraşan bazı meslek liseli arkadaşlarımızla sohbet ederken, özellikle değindikleri bazı noktalar var. Zorunlu staj ile zorla dayatılan paralı eğitim sisteminin yarattığı çelişki bir yana dursun. Son sınıf arkadaşlar, süreçten dolayı işletme bulamadıklarını, bazılarının da yine süreçten dolayı işletmenin işçi bulamamasından kaynaklı okul döneminden önce staja başlamak zorunda kaldıklarından bahsediyorlar. İşletme bulamayan arkadaşların “açıkta kalma” gerginliği ile girdiği derslerden verim alamazken, hemen başlamak zorunda kalan arkadaşlar ise online derslere hiç giremiyorlar. Virüsü önlemek için dersler online yapılıyorken stajda kim ne yaptığı ile ilgilenen yok. İşletmelerin okul açık olmadığı için 3 gün değil de 5 gün çağırdığı ile ilgilenen yok. İş yerlerinde ister istemez tedbirin kısıtlı ama sağlığımızla ilgilenen yok! Bu sırada daha alan derslerini yeni kavrayan alt devrelerin iste pratiğini yapamadıkları mesleği nasıl kavrayacakları halkında bir fikirleri yok.Bunları tartışırken bizleri sınayan sınav kaygısından da bahsetmeden edemiyoruz. Bu sene son sınıf olduğumuz için bir yandan stajı bir yandan dersleri bir yandan da sınav hazırlığını ilerletmeliyiz ama nasıl olacağını kimse bilmiyor. Yani bu süreçte, stajın zaten asıl vasfını yerine getirmediğini, ucuz iş gücü üretebilecekleri gibi yetiştirilmeyi tamamen bir kenara bıraktık ve önce canımızın, sonra geleceğimizin derdine düştük. Biz bunları yaşarken bir yandan da bu noktaları bir araya gelip tartışmaktan, yazmaktan, okumaktan vazgeçmiyoruz. Çünkü bu şekilde katlanıyoruz ve güçlü duruyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Belirsizliklerin pençesinde biz

SONRAKİ HABER

Sorunun kaynağı olan bir eğitim sistemi neyi çözebilir ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...