15 Eylül 2020 09:30

AB Yüksek Temsilcisi: Akdeniz’de ilerleme olmazsa farklı seçenekler gündeme gelecek

Oruç Reis gemisinin Antalya’da limanında bakım ve ikmal işlemi sürüyor. Geminin limana çekilmesini olumlu karşılayan AB, ilerleme sağlanamaması durumunda farklı seçeneklerin görüşüleceğini söyledi.

Josep Borrell | Fotoğraf: AA

Paylaş

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, Antalya'daki bekleyişi sürüyor. Sismik arama ve araştırma faaliyetlerinin ardından Antalya'ya gelen Oruç Reis sismik araştırma gemisi, sabah saatlerinde ikmal ve bakım için limana çekildi.

Geminin, ikmal ve bakım işlemlerinin tamamlanmasının ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edeceği bildirildi.

BORRELL: GEMİNİN LİMANA ÇEKİLMESİ DİYALOG İÇİN UMUT VADEDİYOR

Geminin limna çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise “zıtlaşmanın” çözüm getirmeyeceğini, geminin limana çekilmesinin diyalog için umut vadettiğini ifade etti. Borrel ayrıca konuya ilişkin ilerleme kaydedilememesi durumunda AB’nin Türkiye için farklı seçenekleri masaya yatıracağını vurguladı.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Doğu Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu dış ilişkiler konularındaki Genel Kurul toplantısında milletvekillerine konuşma yapan Borrell, "Eski imparatorlukların geri gelmeye başladı. Bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye. Bunlar küresel ve bölgesel yaklaşımlarla gelen eskinin büyük imparatorlukları. Bu durum bizim için yeni bir ortam sunuyor” dedi.

Borrell, Oruç Reis gemisinin Antalya limanına gitmesini “doğru yönde atılmış bir adım” olarak değerlendirerek, “Bu da bize diyalog için daha fazla adım atılabileceğine yönelik umut vadediyor. Bunu askeri yöntemlerle değil, diyalog ve müzakere ile çözeceğiz” dedi.

“ÇOK SAYIDA SEÇENEK MASADA OLACAK”

AB'nin 21 Eylül'deki Dış İlişkiler Konseyi toplantısında ve 24 Eylül'deki AB Konseyi toplantısında Doğu Akdeniz konusunun ele alınacağını hatırlatan Borrell, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile dayanışma içinde olduğunu, bu toplantılarda Türkiye ile ilerleme olmaması halinde birçok seçeneğin masada olacağını söyledi.

Borrell, AB Konseyinin Türkiye ile ilişkilere yapıcı bir yaklaşım sergileyeceğine ilişkin umut bulunduğunu ancak bu duruma toplantıdan önceki gelişmelere göre karar verileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da Bosch işçilerinden işten atmalara karşı mücadele

SONRAKİ HABER

Duygu Delen'in ölümünde iddianame için Adli Tıp Kurumu raporu bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...