14 Eylül 2020 11:06

Bakırköy Belediyesi işçileri TİS hakları için eylem yaptı

2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen İstanbul Bakırköy Belediyesi işçileri belediye yönetiminin TİS sürecini uzattığını belirterek eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KHK ile belediye şirketlerine geçirilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmeyle 2 yıl yüzde 4’lük zamma mahkum edilen İstanbul Bakırköy Belediyesi işçileri belediye yönetiminin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecini uzattığını belirterek eylem yaptı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında olduklarını belirten Genel-İş üyesi işçiler bu nedenle ücretlerinin düştüğünü söyledi. İşçiler TİS için belediye yönetimine çağrıda bulundu.

Bakırköy Belediyesi önünde bir araya gelen işçiler buradan Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüdü. Burada açıklamayı DİSK/Genel-İş Avrupa Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Adil Çiftçi okudu. 2018’den bu yana belediye şirketlerinde BYUAŞ, MAKRİKÖY ve BAK-PER olarak değişiklikler yaşandığını, buna rağmen DİSK Genel-İş’in yine yetki aldığını söyleyen Adil Çiftçi, “Alınan yetki tespitlerine ve yapılan tüm girişimlere rağmen, çeşitli sebeplerle birlikte belediye yönetimimiz işi uzatmaya çalışmıştır. Bu gelişmeler yaşanırken bir de kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışma modeli devreye sokulmuştur. Her şeyden önce sorunlarımızı masa başında çözmekten yanayız. Bugün itibariyle gelinen son noktada, belediye şirketimizde çalışmakta olan 1150 civarındaki işçi arkadaşımız mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin temeli, toplu iş sözleşmesinin olmamasıdır. Yine 2018 yılından bu yana çeşitli ve önemli sıkıntılarımız, sorunlarımız olmuş ama çözüme dair hiçbir hareket olmamıştır. Biliyoruz ki, sorunlarımızın çözümü ancak ve ancak toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile sağlanacaktır” dedi.

ÜCRETLER DÜŞÜRÜLDÜ, PRİMLER YATMADI

2018 yılında işçilerin KHK ile belediye şirketlerine geçirildiğini belirten Çiftçi, “Şimdi de 1 Temmuz itibariyle toplu iş sözleşmesi yapamayarak, hem zam alamadık, hem de esnek çalışma modeli ile maaşlarımız düşürüldü, sigorta primlerimiz yatmadı. Ailemiz ve çocuklarımız için gelecek kaygısı yaşıyoruz. İsteğimiz çok basit, masa başında sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Buradan tekrar söylüyoruz. Sözleşme hakkımız engellenmesin, esnek çalışma uygulanmasın, masa başında sorunlarımız çözülsün” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinin ne kadar süreceği belli olmadığı gibi, kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışmanın sonu olmayacağının da açık olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Toplu iş sözleşmesinin olmaması ise tam bir kaostur. Çünkü kuralsız, güvencesiz ve taşeron çalışma devam etmektedir. Bu yaşanan olaylar sonucunda, tüm arkadaşlarımızın aynı çatı altında mücadelesi gerekmektedir. Bugün bu sebeplerden dolayı burada toplanmış bulunuyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Bakırköy Belediyesi işçisi Toplu sözleşme istiyoruz dövizi taşıyor

ÖNCEKİ HABER

Munzur Gözelerindeki tahribata karşı deklerasyon: Müdahaleye izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

TTB tüm yurttaki sağlık çalışanlarına eylem çağrısında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...