13 Eylül 2020 10:47

Sinop Nükleer Santrali için ÇED olumlu kararı verildi

Sinop Nükleer Santrali için çevresel etki değerlendirme raporu onaylandı. ÇED sürecinin doğru işlemediği ve kararının hukuksuz olacağını belirten Sinop NKP üyeleri dava açacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sinop Nükleer Santrali için nihai çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda ‘halkın görüşlerinin dikkate alındığı’ iddia edildi. ÇED raporunda proje bedelinin 12 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri ÇED raporuna karşı dava açacak. Birçok yurttaş, sivil toplum örgütünün yanı sıra Sinop Belediyesi de karara itiraz edecek.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre şuan da ÇED olumlu kararı verilen santralin ise ne geçerli bir anlaşması var ne de reaktörlerin inşaatı için belirtilen bir şirket söz konusu. Projenin kimin yapacağına ilişkin soru işaretleri sürerken santralin yapılacağı İnceburun'da ağaç katliamı sürüyor. 

"ÖLÜLER ELEKTRİK KULLANAMAZ"

ÇED raporuna ilişkin dava açacaklarını belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Kayhan Konukçu, “ÇED süreci askıya alındığında da itirazlarımızı yapmıştık. Görmezden geldiler. Hukuki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca alanlarda olacağız, sesimi yükselteceğiz” dedi.

1996 yılından bu yana nükleere karşı mücadele verdiklerini belirten Konukçu, “Çernobil’in patladıktan 10 yıl sonra Sinop’ta çocukların ölü ve sakat doğduğunu gördük. Bunun üzerine nükleere karşı sesimizi yükseltmeye başladık. Nükleer enerjinin pahalı olduğunu biliyoruz. Enerjiye, ekonomiye yararı olmayacağı ortada. Biz sadece Sinop’ta değil dünyanın her yerinde nükleere ve nükleer silahlanmaya karşıyız. Çünkü ölüler elektrik kullanamaz” diye konuştu.

"İKTİDAR SÜRECİ BİZDEN KAÇIRDI"

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala da kararı yıkım olarak değerlendirdi. İktidarın ÇED sürecini kendilerinden kaçırdığını ifade eden Pala, “ÇED süreci bizlerden, sivil toplum kuruluşlarından hatta milletvekillerinden dâhi kaçırılmaya çalışıldı. Biz bu süreçte değişik çalışmalar nükleer santralin parasal, toplumsal ve çevresel olarak etkilerini dile getirdik. Neden karşı olduğumuzun gerekçelerini sıraladık. Kararın pandemi sürecinde bir gece yarısında yayınlanması da ayrıca garip bir durum. Sanayi ve ticarethanelerde elektrik tüketiminin düştüğü, dövizin çok arttığı dönemde ‘yıkım kararı’ olarak değerlendirmek gerekli” ifadelerini kullandı.

"KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR"

ÇED olumlu kararının yok hükmünde olduğunu belirten Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Süreci başından beri takip ediyoruz. Bu karar anti demokratik şekilde alınmıştır. Her türlü mücadelemizi sürdüreceğiz. Sokakta da mücadele etmeye devam edeceğiz. Nükleer santral bizim kırmızı çizgimizdir. Sinoplu’nun istemediği bir şeyi kimseye dayatamaz. ÇED olumlu kararına itiraz davamızı da açacağız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran’da bir tutuklu daha idam cezasına çarptırıldı

SONRAKİ HABER

TESK Genel Başkanı Palandöken: Borçlar ertelenmezse esnaf icraya düşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...