31 Ağustos 2020 23:38

İrfan Alış: ‘Müzisyenlerin pandemisi bitmez’

Peyk grubunun solisti İrfan Alış’la 12 sanatçının yer aldığı "Olta" albümünü konuştuk: "Pandemi bitse bile müzisyenin pandemisi bitmez maalesef. Dayanışmaya mecburuz."

Albüm kapağı 

Paylaş

Onur KAVAK
İstanbul

Pandemi sürecinde işsiz kalan bağımsız müzisyenlerin dayanışma amacıyla hazırladığı “Olta” albümü geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Albümde Peyk’in Metin Önderoğlu’yla yaptığı “O”, Barış Çapkın’dan “Son Sözüm”, Asfalt Dünya’dan “Sal”, Deniz Perhan’dan “Maria Puder”, Başıbozuk’tan “Kalan”, Eren Okur’dan “Karantina’da Rampada”, Alp Yenier’den “Burdayız Şimdi”, No Land ve İsimsiz Orkestra’dan Peyk şarkısı yorumu “Sulu Şaka”, Faruk Değirmenci’den “İki Yıldız”, Stephan Brumberg’ten “The Missing Piece”, Sinağrit Baba’dan “Tanzanya İptal” ve Cihan Sevil’den “Âşık Olma Sakın” parçaları yer alıyor. Peyk grubunun solisti İrfan Alış’ın çağrısıyla bir araya gelen müzisyenler “Madem hiçbir şeyimiz yok, müziğimizi yayımlarız” diyerek yola çıktıklarını söylüyor. İkincisi 4 Eylül’de, üçüncüsü ise 4 Kasım’da çıkması planlanan “Olta” albümünü gazetemize anlatan İrfan Alış “Pandemi bitse bile müzisyenin pandemisi bitmez maalesef. Dayanışmaya mecburuz. Yolun sonuna geleli çok zaman oldu” diyor.

Müzik emekçilerinin bir araya gelmesi için ilk ‘olta’ nasıl atıldı?

Pandemi başladığı zaman, evlere tıkılıp kaldık. İşte bu günlerde albüm fikri aklımıza düştü. Bir arkadaş grubu ile birlikte, hadi yapalım dedik ve sosyal medya hesaplarımızdan ilan verdik, çevreye haber saldık ve böylelikle ilk adım atılmış oldu. Evinde çok küçük paralarla yaşamaya çalışan müzisyenleriz. Ama çaresizliğe teslim olamayız.

Albüm sürecinde bağımsız müzisyenlerle sohbet etme şansı buldunuz. Pandemi sürecinde konser de veremediler. Bu süreçte ne yaptılar, geçimlerini nasıl sağladılar?

Çoğu müzisyen maalesef bu dönemde hiçbir şey kazanamadı. Kimisi müzik enstrümanlarını sattı, kimisi aileye yaslandı, kimisi evinden çıktı. Telif hakkı alınamayan bir ülkede sigortasız olarak çalışmanın soğuk yüzüyle karşı karşıya kaldılar. Yani yanıt geçim yok, tam bir sefalet ortamı var.

Olta, seriler halinde gelmeye devam edecek. Peki bu projeye Kültür Bakanlığı ya da plak şirketleri destek oldu mu?

Onlara gitmeye gerek yok, oradan topladık oltaları çoktan. MESAM’da kayyum var. Ve işlevini kaybetme aşamasında. Neden? Ya da telif hakları kanunu yıllardır bekler ve pratiğe geçemez. Neden? Çünkü bunu istemiyorlar, bu ülkede müziğin güçlü bir kol olması istenmiyor. Üvey evladız biz. Her iktidar için söylüyoruz bunu.

Konsersiz dayanışmayı nasıl büyütmeyi düşünüyorsunuz, sonraki aşamaya dair planlarınız nelerdir?

Sonraki aşama demeyelim hayal edelim. Mesela 100 albüm yayımlamış bir olta dayanışma. Tüm gençlere ücretsiz stüdyo desteği verebilir. Stüdyo çalışanlarının başını kaşıyacak vakti kalmaz. Stüdyolara ve sahne alanlarını organize edebilir. İlk bütçeyi kendi kendine çıkarır. Örneğin yazlık yerlerde bir türlü açılamayan konser alanlarını çabuk bir organizasyonla yapabilir. Çay bahçeleri gibi. Pandemi bitse bile müzisyenin pandemisi bitmez maalesef. Dayanışmaya mecburuz. Yolun sonuna geleli çok zaman oldu. Bizi starlık kurumuna inandırıp, tek ve egolu yapıp, sonrasında acımasızca sömüren tekelci bir sistem var. Her sanat dalında olduğu gibi. Ve artık nefes alınamıyor. Madem hiçbir şeyimiz yok, sadece müziğimizi yayımlayarak başlarız dedik ve devam ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

İsrail-BAE arasında ilk ticari uçuş gerçekleştirildi

SONRAKİ HABER

HDP'den barış deklarasyonu: Halk siyasilerden barışı inşa etmelerini bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...