28 Ağustos 2020 10:51

İngiltere’de işçilere hem koronavirüs hem patronlar saldırıyor

Salgında hükümetin mali yardım yaptığı, kredi sağladığı, maaşların yüzde 80’ini ödediği şirketler, buna rağmen daha önce gerçekleştiremedikleri "az işçi-çok iş" politikalarını hayata geçiriyor.

İngiltere’de işçilere hem koronavirüs hem patronlar saldırıyor

Fotoğraf: Envato

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de son bir hafta içinde neredeyse her gün şirketler işçi çıkaracaklarını açıklamaya başladı. Bunlara en son olarak kafe zinciri Pret A Manger eklendi. Pret A Manger, 2 bin 800 işçisinin işine son vereceğini, birçok şubesini kapatacağını ve kalan işçilerin çoğunun iş saatlerini de değiştireceğini açıkladı.

Hafta başından itibaren Marks & Spencer, Debenhams, River Irland, BMW ve Gatwick Havalimanı da işçi atakacaklarını duyurdular. Bu iş kollarına, pandemi döneminde milyonlarına milyonlar katan gıda söktöründeki firmalar da dahil oldu.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE GÜN DOĞDU

Başta British Airways olmak üzere birçok havayolu şirketi, koronavirüsü gerekçe göstererek peş peşe işçi atacaklarını açıkladılar. Daha önce de işçi çıkarmayı planlayan bu şirketler, sendikarın ve işçilerin mücadelesi sonucu bunu gerçekleştirememişlerdi.

Koronavirüs nedeniyle hükümetin yüklü mali yardımlarda bulunmasına, kredi sağlamasına ve işçi maaşlarının yüzde 80’ini ödemesine rağmen şirketler, “daha az işçi ile daha çok iş” politikalarını hayata geçirme fırsatı buldu.

British Airways 13 bin işçiyi işten atmayı planlarken, Ryanair 3 bin, Virgin Atletic de 3 bin işçiyi işten atacağını açıkladı. Uçak motorları da üreten Rolls Royce, 9 bin işçinin işine son vereceğini duyururken, turizm şirketi Tui de 8 bin çalışanını çıkaracağını ilan etti.

KİMLER, NE KADAR İŞÇİ ÇIKARMAYI PLANLIYOR?

Zarar ettiğini öne sürerek işçi çıkaranlar arasında hazır giyim ve gıda zinciri Marks&Spencer da var. M&S da, salgını gerekçe göstererek 7 bin işçinin işine son vereceğini açıkladı.

İşçi işten atacağını açıklayan diğer firmalar ise şunlar: Boots 4 bin işçi, WHSmith bin 500, John Levis bin 300, Debenhams 2 bin 500, Clarks 900, River Irland 350, Coop Bank 350, BMW 400, Gatwick Havalimanı 600. Bunların yanı sıra bir çok banka önümüzdeki dönem Öte yandan işçi sayısında önemli bir azalmaya gideceklerini açıkladılar.

Birleşik Krallık ülkelerinde işsizlik oranının 11 Ağustos itibariyle 3.9 olduğu açıklandı. Bu da 2.7 milyon işsiz olduğu anlamına geliyor. Ancak kitlesel işten atma planlarının hayata geçmesiyle işsizlik oranının hızla yüzde 8 ile 10 bandına yükseleceği yorumları yapılıyor.

Evrensel'i Takip Et