28 Ağustos 2020 10:44
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ağustos 2020 13:58

Doğu Akdeniz gerilimi | AB'den Türkiye'ye uyarı: Tek taraflı eylemlerden kaçının

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi tek taraflı eylemlerden kaçınması konusunda uyardı. Almanya ve Yunanistan'dan açıklamalar geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye ile Yunanistan Arasında Doğu Akdeniz’e ilişkin yaşanan gerilime dair Almanya’nın taraflarla yaptığı görüşmelerin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel açıklama yaparak bir kez daha ‘diyalog’ çağrısını yineledi. AB üyesi Yunanistan ise Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını talep etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geleneksel yaz mevsimi basın toplantısında yaptığı açıklamada, “AB üye ülkeleri olarak hepimizin, Yunan dostlarımızın haklarını ve söylediklerini ciddiye alma ve haklı oldukları yerde destekleme görevimiz var. Ancak ben gerilimin artmaması için çaba sarf ettim. Bu bazen sadece her iki tarafın tekrar tekrar konuşmasıyla mümkündür. Ekonomik bölgelerin pay edilmesine ilişkin oradaki tartışmalar ancak birlikte yürütülebilir. Almanya, bunun için çaba sarf ediyor” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yoğun olarak Türkiye ilişkilerini ele aldığını aktaran Merkel, “Bu ilişkiler çok yönlü. Türkiye, NATO müttefikidir. İhtilaf, iki NATO üyesi arasında. Bu bizi kayıtsız bırakamaz. Bu nedenle bile ittifak içindeki bu şeyleri açıklığa kavuşturmak lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugün bir görüşme öngörülmediğini belirtertti.

YUNANİSTAN AB’DEN YAPTIRIM UYGULANMASINI İSTEDİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılacak Doğu Akdeniz görüşmesi öncesinde Avrupa Birliği'ne (AB) "Türkiye yaptırım yapılması" çağrısı yaptı.

Bakan Dendias, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell için “Türkiye’ye yaptırım seçeneklerine ilişkin açıklamasını büyük bir ilgiyle bekliyorum, Akdeniz'de gerilimi azaltmak için bunu mutlak bir zorunluluk olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

AB: TEK TARAFLI EYLEMLERDEN KAÇININ

Berlin’de AB Dışişleri Bakanlarının gayri resmi toplantısı sürerken açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Türkiye'yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması için uyardı ve konuyu blokla görüşme çağrısında bulundu.

Borrell, Ankara'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda bir anlaşmaya varıldığını aktardı. Yaptırımların, Türkiye'ye ait gemileri kapsayabileceği, AB'nin şimdilik sadece anlaşmazlıkla bağlantılı isimleri listelediği kaydedildi. Ancak sektör faaliyetleri ve varlıkların dondurulması gibi önlemlere başvurulabileceği de belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eşi Aynur Sülükoğlu'nu bıçaklayarak öldüren Hicazi Sülükoğlu tutuklandı

SONRAKİ HABER

CPS işçisi düşük zam dayatmasına karşı grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...