28 Ağustos 2020 05:47

CHP'den Giresun'da sel felaketiyle ilgili rapor: Köprü baraj etkisi yaptı

9 kişinin yaşamını yitirdiği Giresun'daki sel felaketinde inceleme yapan CHP heyetinden rapor: Köprü baraj etkisi yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP genel başkan yardımcıları Seyit Torun ve Ali Öztunç’un başkanlığında, milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Necati Tığlı, Emine Gülizar Emecan, Neslihan Hancıoğlu, Barış Karadeniz, Mustafa Adıgüzel, Kemal Zeybek ve Kadim Durmaz’ın yer aldığı CHP heyeti, Giresun’da sel felaketinin ardından sahada yaptıkları incelemeleri raporlaştırdı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre; Dereli ilçesinin girişinde yer alan eski köprünün kaldırılmadan, yerine yeni köprünün yapılmasının “adeta bir baraj etkisi” yarattığı; yoğun yağışın ardından biriken suyun köprünün yıkılmasıyla baraj kapağı açılmış gibi ilçede felakete neden olduğu belirtildi.

Hazırlanan rapor CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Raporda çarpıcı tespitler yer aldı:

241 DÜKKANIN 221’İ YOK

“Sel felaketinden en büyük zararı Dereli gördü. İlçedeki 241 esnafın 221’inin dükkânı tamamen yok oldu. Pek çok kamu binası zarar gördü. Doğankent ilçesinde ise 32 işyeri ile 1 ticari taksi zarar görürken Yağlıdere ilçesinde 6 işyeri kullanılamaz hale geldi.”

ÜST ÜSTE KÖPRÜLER

“Dereli’de selin nedeni, ilçe girişindeki iki köprünün üst üste yapılmış olması. Yıllardır var olan eski köprünün hemen üstüne, bir süre önce, yeni bir köprü yapılmış. Ancak eski köprü kaldırılmamış. Dağdan dereye gelen şiddetli yağmur üst üste iki köprünün olduğu alanda birikmiş. Sel ile gelen ağaçlar baraj etkisi yaratmış!”

YIKILMASI GEREKEN KÖPRÜ

“Yağmur suyunun şiddetini artırmasından sonra bu köprülerden eski olan köprünün bir bölümü dayanamayarak yıkılmış. Böylece biriken sel suyu, baraj kapağı açılır gibi şehir merkezine girmiş ve önüne gelen her şeyi yıkıp götürmüş. Yeni köprüyü yapan hükümet, eskisini kaldırmadığı için bu facia yaşanmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği “Yıkılması gereken köprü” bu köprüdür. Şayet zamanında bu köprü kaldırılmış olsaydı şiddetli yağmur Dereli ilçesini bu kadar vurmazdı. Kayıpların çoğu da Dereli ilçesinde yaşanmış.”

ALTI BOŞALTILMIŞ!

“Tirebolu ile Doğankent ilçeleri arasındaki Harşit Vadisi’nde bulunan menfezin sel nedeniyle çökmesi, 5 askerin şehit olmasına neden olmuş. Dereden 25-30 metre yüksekteki menfez, sel suyunun 30 metrenin üstüne çıkması nedeniyle çökmüş. Menfezin alt kısmındaki çakıl ve kum, ocak işletmecileri tarafından yıllardır alınınca menfezin alt kısmı boşalmış.”

BİR YIL ÖNCE BAŞVURU

“Menfezdeki bu durumu tespit eden CHP’li il genel meclisi üyesi Ömer Cebeci, 4 Temmuz 2019’da, il genel meclisi başkanlığına dilekçe vererek burada inceleme yapılmasını ve bu menfezin güçlendirilmesini istemiş. Ancak AKP’li il genel meclis başkanı Ahmet Şahin bu dilekçeyi işleme koymamış sadece bilgi amaçlı olarak üstüne, “Vali Bey AFAD’a talimat vermiş” notu düşmüş. Şayet 2019 yılındaki bu başvuru işleme konsa ve gereği yapılsa askerlerimiz bu menfezin yıkılmasından dolayı şehit olmayacaktı.”

AFET BÖLGESİ

“Giresun ili geneli için afet bölgesi kararı alınmalı.”

SUÇ DUYURUSU

“Sel sonrasında evleri oturulmaz hale gelen mülkiyet sahibi ve kiracı yurttaşlara barınma imkânları sunulmalı; zararları tazmin edilmeli, eşya ve kira yardımı yapılmalı. İlgili kişi ve kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmalı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da ilk: İki klavsen aynı sahnede buluştu

SONRAKİ HABER

İsrail Gazze'de Hamas'a ait bazı noktaları vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...