15 Ağustos 2020 05:18

Güneş'teki Mars büyüklüğündeki lekede patlamalar yaşanıyor… Güneş patlaması nedir?

Güneş’te gözlemlenen Mars büyüklüğündeki lekenin Dünya’ya doğru döndüğü açıkladı. AR2770 ismi verilen lekede patlamalar meydana geliyor. Peki Güneş patlaması nedir?

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bilim insanları Güneş’te gözlemlenen Mars büyüklüğündeki bir lekenin Dünya’ya doğru döndüğü açıkladı. AR2770 ismi verilen bu lekenin gittikçe büyüdüğünü paylaşan uzmanlar, önümüzdeki günlerde Dünya’daki radyo iletimini, GPS ve elektromanyetik sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyardı.

Güneş lekesi, 11 yıllık yeni elektromanyetik aktivite dönemi olan Solar Cycle 25'in bir parçası ve üzerinde şu anda ufak patlamalar meydana geliyor. AR2770 henüz çok büyük patlamalar üretmemiş olsa da, uzmanlar olayı yakından takip ediyor.

Güneş lekesi, ABD’nin Florida eyaletinde gözlem yapan amatör gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi.

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş’in üst fotosfer ve kromosfer olarak isimlendirilen iki farklı katmanların arasında etkili olan manyetik akı, bu bölgeleri ısıtır. Bu olayın ardından fotosfer üzerinde ve fotosferden daha soğuk olan, siyah ve az yoğun bazı bölgeler meydana gelir. Bu bölgeler Güneş lekeleri olarak adlandırılır. Güneş lekelerinin gruplaşmalarındaki ani değişimler; güneş patlamaları, radyasyon rüzgarları gibi bazı önemli olaylara sebebiyet verebilir.

Güneş patlamaları; A,B,C,M ve X şeklinde güçlerine göre 10 kat artarak sınıflandırılırlar. 29 Mayıs 2020 tarihinde M sınıfında bir Güneş patlaması, iki gün içerisinde B sınıfında bir güce kadar düşüş yaşadı.

En yüksek Güneş patlaması ise 2003 yılında X sınıfında 28.derecede oldukça güçlü bir patlamaydı.

Spaceweather ‘in raporuna göre Güneş üzerinde bulunan AR2770 kodlu lekenin büyümesi bekleniyor.

Leke, şu zamana kadar birkaç küçük patlamayı emmiş bulunmakta ve iyonize olmuş bazı küçük dalgalar Dünya’nın üst atmosferinde belirli dalgalanmalar yaptı.  Şu an için büyük bir etkisi olmasa da bu Güneş lekesi 50 bin kilometre çapına ulaşabilir. Bu durumda ortaya çıkacak devasa enerji, büyük ölçekte Güneş patlamalarına sebebiyet verebilir.

Güneş patlamaları, çok büyük yoğunlukta olduğu zaman, Dünya’nın uydularını, radyo iletişimlerini, gpslerini ve çoğu dijital servislerini engelleyecek boyutlara ulaşabilir. (HABER MERKEZİ)

(Çeviren: Ege Deniz)

Kaynaklar:

swpc.noaa.gov

independent.co.uk

indianexpress.com

ÖNCEKİ HABER

Erzurum'da 14 ton patlayıcı taşıyan kamyon devrildi, 2 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İkinci el araç satışında düzenleme: Yetki belgesi olmayan, senede 3 araç satabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...