15 Ağustos 2020 00:53

Cinsel saldırıya uğrayan M.: Kadın platformunun yanımda olması güçlü hissettirdi

Dersim'de Ö.B adlı işletmecinin cinsel saldırıda bulunduğu M Evrensel'e konuştu: Hiç kimse sessiz kalmasın, korkmasınlar. Sadece kolluğa değil kadın dayanışmasına da güvensinler.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim’de bir kadın 23 Temmuz günü çalıştığı kafenin işletmecisi tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı. Geçtiğimiz gün basına da yansıyan cinsel saldırıya ilişkin Dersim Kadın Platformu da bir açıklama yaparak Dersim’de son süreçte özellikle genç kadınlara ve üniversite öğrencilerine yönelik cinsel saldırıların arttığını söylemişti. Ö.B adlı işletmecinin cinsel saldırıda bulunduğu M’ye ulaştık. Evrensel’e konuşan M. “Kadın platformunun yanımda olması bana kendimi çok güçlü hissettirdi” diyerek kadınlara “Hiç kimse sessiz kalmasın, korkmasınlar. Kendilerini korusunlar. Sadece kolluğa değil kadın dayanışmasına da güvensinler” çağrısında bulundu. 

"YÜK OLMAK İSTEMEDİĞİM İÇİN HEP ÇALIŞTIM"

M. 21 yaşında. 3 sene önce memleketi Diyarbakır’dan, üniversitede okumak için gelmiş Dersim’e. Geldiğinden beridir de çocuk bakımından, kafelerde garsonluk yapmaya kadar çokça işte çalışmış. “Birine yük olmak istemediğim için hep çalıştım, çalışmaya da devam ediyorum” diyor M. Cinsel saldırıya uğradığı yerde de garsonluk yapıyormuş M. Üzerine çay dökülmüş üstünü değiştirmek istemiş, işletmecinin eşiyle tartışınca sinirlenmiş uzaklaşmış oradan. Sonra Ö.B gelmiş yanına ‘Düş önüme konuşalım’ diyerek tenha bir yere götürmüş M’yi ardından cinsel saldırı da bulunmuş.

"HEP KÂBUS GÖRÜYORDUM"

Olaydan sonra çok korkmuş M. “Şoka girdim, dilim tutuldu. 4 gün uyuyamadım. Gece hep kabuslar görüyordum dalınca. Beni boğazımdan sıktığı an sürekli gözümün önüne geliyordu. 4. günün sonunda ancak doğru dürüst bir uyku uyuyabildim” diyerek saldırıdan sonraki durumuna dair anlatımlarda bulunuyor M. 

"AÇIKLAMA ÇOK SES GETİRDİ"

Olayın yaşandığı gününün hemen ertesinde “Mecbur çalışacağız” diyerek başka bir kafede çalışmaya başlamış M. Oradaki patronuna durumu anlatınca patron Dersim Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay Doğan ile iletişime geçirmiş M’yi. “Sağ olsun çok yardımcı oldu” dediği Ay Doğan ile iletişime geçtikten sonra yolu Dersim Kadın Platformu ile kesişmiş M’nin. “Platformla birlikte hareket etmek istiyordum ben de. Gittim görüştük, duruma dair basın açıklaması yaptılar. Bu çok ses getirdi” diye anlatıyor M. kadın platformunun etkisini. 

"DAYANIŞMA BENİ RAHATLATTI"

Kadın platformunun yaptığı yazılı açıklamanın ardından, M.’yi tanıyanlar, sonradan tanıyanlar ulaşmışlar kendisine. ‘Çalışma biz sana burs bağlayalım’ diyenden ‘Bir ihtiyacın var mı?​’ diyene kadar çokça kişi destek olmak istemiş M’ye. Bu duruma dair düşüncelerini şöyle ifade ediyor M: “Ö.B buranın yerlisi olduğu için çekindim önce. Ama sonra bana gösterilen dayanışma çok rahatlattı beni”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarının tacizcileri güçlendirdiğini düşünüyor M. Bu düşüncesini de şöyle açıklıyor: “Ben, bana karşı yapılan bu saldırıyı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarından bağımsız düşünmüyorum. O yüzden kadın dayanışmasının, kadın mücadelesinin önemli olduğunu düşünüyorum.” 

M’nin kadınlara çağrısı da var: “Hiç kimse sesiz kalmasın, korkmasınlar. Kendilerini korusunlar. Sadece kolluğa değil kadın dayanışmasına da güvensinler.”

ÖNCEKİ HABER

DİDF: Hanau katliamını affetmeyeceğiz, unutmayacağız!

SONRAKİ HABER

İHD ve TİHV: İşini geri istediği için gözaltına alınan emekçiler serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...