14 Ağustos 2020 18:28

#Sosyolojiemekister: Sosyoloji bölümü AÖF’den kaldırılsın

Sosyoloji öğrencileri, sahanın tozunu yutmadan, herhangi bir pratik deneyim kazanmadan sosyolog olma bilincinin kazanılamayacağını belirterek AÖF Sosyoloji bölümünün kapatılmasını istiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sosyoloji bölümü öğrencileri ve mezunları, saha çalışması gerektiren sosyolojinin sadece uzaktan eğitimle öğrenilemeyeceğini belirterek, sosyolojinin Açıköğretim’den kaldırılmasını istiyor.

Sosyoloji bölümü, 2009-2010 eğitim öğretim yılında Açıköğretim Fakültesine eklenmişti. Bu karara karşı çıkan öğrenci ve mezunlar, kararın geri alınmasını talep etse de bu durum o yıllarda gerçekleşmedi. Kısa zaman önce, Psikoloji bölümünün de AÖF (Açıköğretim Fakültesi)’e eklenmesi kararına mezunlar ve öğrenciler tarafından yapılan yoğun itirazlar neticesinde bölüm AÖF’den kaldırıldı. Bir emsal gibi görünen bu karardan hareketle Sosyoloji bölümü öğrencileri ve mezunları yıllar sonra bölümün AÖF’den kaldırılması için #sosyolojiemekister etiketiyle Twitter üzerinden kampanya başlattılar.

PRATİK OLMADAN SOSYOLOJİ OLMAZ

Sosyoloji bölümü mezunu Adem Esin, Sosyoloji bölümünün AÖF’den kaldırılması için mezun ve öğrencilerin taleplerini gazetemize taşıdı. Psikoloji bölümünün öğrenci ve mezunların çabalarıyla AÖF’den kaldırılmasını örnek gösteren ve Sosyoloji bölümü için de bunu talep eden Esin, “İşte biz Sosyoloji bölümü öğrencileri ve akademisyenleri de Sosyoloji bölümünün açıköğretimden kaldırılmasını, Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünün kapatılmasını istiyoruz” dedi.

AÖF’nin Sosyoloji eğitimi için yetersiz ve pratikten yoksun olduğunu söyleyen Esin, “AÖF'de olan bölümlerin sınavları sadece teorik yapılıyor, AÖF'de lisans bitirme tezi yazılmıyor. AÖF'de olan sınavlara giren öğrenciler geçmiş yılın çıkmış sorularına bakarak sınavları geçiyor ama en önemlisi AÖF Sosyoloji bölümü öğrencileri herhangi bir pratik yani uygulama deneyimi kazanmadan salt uzaktan eğitim alarak mezun ediliyor.”

Pratiğin Sosyoloji için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Esin “Bizler bir yandan yıllarımızı uzak memleketlerde Sosyoloji okuyarak geçiriyor, bir yandan da akademide hocalarımızın rehberliğinde saha çalışması yapıyor, öte yandan sevenlerimizi bırakıp eğitime hayatımızı adayarak Sosyoloji bölümünü okuyoruz. Yani uygulamalı bilim dalını, yine uygulama yaparak öğreniyoruz. Lakin, AÖF Sosyoloji bölümü bunların hiçbirini kazandırmıyor ve sosyolog olabilme bilinci kazandırmada yetersiz kalıyor.” diyerek Sosyoloji bölümünün Açıköğretim Fakültesinde neden olmaması gerektiğini özetledi ve #sosyolojiemekister etiketi ile yapılan kampanyaya destek istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de Pamukkale Tapu Müdürlüğünde Kovid-19 karantinası

SONRAKİ HABER

TMMOB İzmir: Emekçileri vuran zam önergesi derhal geri çekilmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...