14 Ağustos 2020 12:33

Memur Sen'in "Aile Kongresi"nde "aile" ve "fıtrat" toplumun geleceği oldu

Memur-Sen ve ASBÜ ortaklığıyla düzenlenen, kadın katılımcı sayısının çok düşük olduğu ve "Aile Kongresi"nde "aile" ve "fıtrat" toplumun geleceği olarak görüldü.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Memur-Sen ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), 14-16 Ağustos tarihleri düzenleyeceği Aile Kongresi’ni AKP Genel Başkan vekili Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla başlattı. Memur-Sen Genel Merkezi’nde yapılan açılış konuşmasıyla devam eden “Disiplinlerarası yaklaşımla Aile Kongresi-I” de kadın katılımcıların oranı dörtte bir oldu. Bunun yanı sıra üç gün boyunca düzenlenecek 10 oturumda 46 konuşmacının sadece 11’i kadın.

Kongre Kur’an okumaları ile başlarken sosyal medya hesaplarından ailenin önemine değinilmesi ve hashtag çalışması duyuruldu. Fıtrat ve islami değerler içerisinde tanımlanan ailede "kadın" kelimesi sınırlı sayıda geçerken, üstü kapalı İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına ise “sapkın” ve “mesnetsiz suni gündemler” denildi.

"AİLENİN YIPRATILMASI TOPLUMU FELAKETE SÜRÜKLEYECEK"

İstanbul Sözleşmesi tartışmalarını başlatan ve "Hükümet olarak imzalanması yanlıştı" diyen AKP Genel Başkan vekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş açılıştaki konuşmasında aileyi yaratılış ve fıtrat içinde değerlendirerek “Bütün insanlığın anahtar kavramı fıtratı uygun şekilde yaşatmaları ve kendi çevrelerini ona göre şekillendirmeleridir. İnsanoğlunun kadın ve erkekten oluşan yuvası toplumun kök hücresidir. Ailenin yıpratılması ya da yeni arayışların ortaya konulması milletin geleceğini felakete sürükleyecek toplumsal virüstür" dedi.

“Kadın ve erkek cinsiyet rolleri üzerindeki farklılıkları tartışan değil, birbirinin değerini oluşturan Allah’ın iki yarattığıdır. Yaradılışta eş olan kadın ve erkeği bir birine düşman haline getiren zihniyet hastalıklıdır”diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Aşırı bireyciliğin getirmiş olduğu, aşırı hazcılık akımları ailenin köküne dinamit koymaktadır. İnsanların evliliği gereksiz görmesi, tek yaşanması gibi bir anlayışın geliştirilmesi aileyle ilgili yaşadığımız sıkıntıların önemli kaynaklarındandır.”

Aile içerisinde kendisini tanımlamayanları "marjinal" olarak tanımlayan Kurtulmuş, “Aileyi kadın ve çocuktan ayrı olarak savunamayız. Kadına karşı şiddetin bütün yollarını kapatmak zorundayız. Kadına karşı şiddet bir insanlık suçudur. Kadına karşı şiddeti Türk toplumunun özelliği gibi gösterilmesini kınıyorum. Kadınların güçlü noktalara gelmesi için AK Parti olarak çalışıyoruz. Türkiye, aile yapısını bozmaya yönelik ideolojik ve sapkın davranışlara rağmen Türk toplumunun kök hücresi sağlamdır”diye konuştu.

MEMUR SEN: AİLEYİ TOPLUMSAL DİNİ KÜLTÜREL YAPILARLA KORUYACAĞIZ

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise "Küresel ölçekte yürütülen mühendislik çalışmalarıyla aile de nasibini aldı. Burada bir dalga kıran olmak için kendimizi sorumlu hissediyor ve bu kongreyi yapıyoruz" dedi ve devamında, "Aile içindeki değişkenleri iyi tahlil etmek lazım. Fıtratı insanlık olarak savunmak zorundayız. Sapkın birliktelikler, nikahsız ilişkiler yeni aile olarak yer edilmeye çalışıyor. İstanbul Sözleşmesi kriminal bir olay olarak ele alınıyor, aileyi toplumsal dini kültürel yapılarla koruyacağımız bir gerçektir. Hayatımız baştan çıkarıcı teorilerle daraltırılıyor toza dönüştürülüyor” ifadelerini kullandı.

Yalçın, aileyi korumak için yoksullukla da mücadele edilmesi ve sözleşmeli istihdamın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.  

ASBÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. ÇELİK, MARKSİSTLERİ, FEMİNİSTLERİ VE TOPLUM BİLİMCİLERİ HEDEF ALDI

Açılış konuşmasını yapan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Öğretim Üyesi ve Kongrenin Tertip Komite Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik, "suni gündemlerle ailenin kaybedilmeye çalışıldığı bir ortamda kongre" yaptıklarını iddia ederek, “İnsan yavrusu yaklaşık 20 yıl boyunca ebeveynleri ile yaşamak zorundadır, bu yüzden aile zorunludur. 

Aile sadece iki kişinin evlenmesi ile değil aslında bütün soyumuz ve geleneğimizdir. Memur Sen de duyarlılığınızı görmüş ki bu kongreyi gerçekleştirdik” dedi. 

Çevik ailenin önemini anlatırken marksistleri, feministleri ve antropolog, sosyolog gibi toplum bilimini inceleyen dalları hedef alarak ailenin bir felsefesi olması gerektiğini söylerek şöyle devam etti: “Aile ne marksistlerin zannettiği gibi çarpık ekonomik sisteminin meşrulaştırılması için ortaya çıkarılmış sömürüyü oluşturan bir üstyapı kurumudur ne feministlerin dediği gibi kadın emeğinin sömürülmesi için uydurulmuş bir ortamdır ne de bir takım sosyologların dediği gibi ekonomik ya da siyasal düzenin meşrulaştırılması için uydurulmuş bir enstürman değildir. Aile insanın özünde olan bir şeydir ve vazgeçilmezdir.”

KADINLAR KOMİSYONU BAŞKANI: TOPLUMUN BEYNİNİ KARIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, aileyi "nesil ve medeniyet temellerinin temel dayanağı” olarak tanımlayarak, “Bugün kimi mesnetsiz söylemlere karşı aile savunulmalıdır. Biz fıtratı ve umudu savunuyoruz. Şiddet olgusundan istismara kadar birçok olayla yüzleşmeliyiz fakat bunları yaparken birçok menfi olayları genelleyerek istismar edenleri de ifşa etmeliyiz. Biz fikrimize de zikrimize de güveniyoruz. Kirli bir propaganda çarkının toplumun beynini karıştırıp bozmaya çalıştığının da bilincindeyiz” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da “İnsanlık tarihinde hiçbir zaman ailesiz bir toplum olmamıştır ve olmayacaktır. Aksi takdirde insanlık yok olacaktır. Aile konusu felsefi, ahlaki, hukuki teolojik yönleri olan bir kurumdur. Huzur ve mutluluğun yolu İslam felsefesinde aileden başlatılmaktadır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Karaismailoğlu: 48 ülke ile uçuş trafiğimizi sürdürüyoruz

SONRAKİ HABER

Hozat'taki cinsel saldırı ve faillerin serbest bırakılması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...