14 Ağustos 2020 07:45

Mersin NKP: Nükleer santral trafosuna verilen izin kararı veto edilmeli

Mersin Nükleer Karşıtı Platform tarım ve ormanlık alanlara nükleer santral trafosu için izin verilmesine tepki gösterdi. Belediyeye kararı veto etme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mersin NKP’den Belediye Meclisinde nükleer santral trafosu için tarım ve ormanlık alanlara izin verilmesine tepki

Mersin Nükleer Karşıtı Platform 10 Ağustos tarihinde yapılan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunda Akkuyu'da inşaatı süren nükleer santralin enerji ihtiyacını karşılamak için Gülnar ilçesinin tarım ve ormanlık alanında trafo kurmak için yerlerin işaretlenmesi talebinin oy çoğunluğuyla kabul edilmesine tepki gösterdi. Konuya ilişkin basın açıklaması düzenleyen NKP, ‘’Belediye meclisinde, tarihe, doğaya, insanlığa ve bir bütün olarak yaşama karşı suç işlenmeye devam ediliyor hâlâ!’’ diyerek kararın veto edilmesi talebinde bulundu.

"GÜLPINAR ORMANLARININ YANGIN NEDENİ BU MU ACABA?"

Platform adına konuşan Aycan Özkan, meclis toplantısında AKP ve MHP’li meclis üyelerinin konuyu manipüle ederek Akkuyu Nükleer Santralini sıradan bir yatırım gibi nitelendirdiğini, bu karara itiraz eden, muhalefet şerhini koyan CHP, HDP ve İyi Parti’nin meclis üyelerini yatırıma ve dolayısıyla istihdama karşı çıkmakla suçladıklarını söyledi. Özkan, "Ormanlar, ağaçlar ve oradaki canlılar önemsizmiş gibi trafo için istenen yerlerin tarım alanı olmadığını, ormanlık alan olduğunu söylediler. 2014 yılında Gülnar ormanlarında çıkan yangınların nedeni bu mudur acaba?​’’ diyerek muhalefetin, nükleer santralin inşaatına dair anlaşmanın 'Yap, İşlet, Devret' modelinin eleştirisini, nükleer atıkların nasıl bertaraf edileceğine ilişkin soruları da dikkate almadıklarını ekledi.

RANT VE TALAN

‘’Nükleer santralin devasa kurulum bütçesine karşılık, üreteceği enerjinin %5 ile %7 arasında olacağı söylemlerine, sadece enerji nakil hatlarının çok daha az bir bütçeyle nükleer santralin üreteceği söylenen enerjinin üç katı enerji tasarruf edileceğini dinlemediler bile. Bu davranışın amacı enerji üretme kaygısından değil, rant ve talan kaygısından kaynaklandığı açık değil mi? ‘’

Yaşam savunucularının hangi partinin ne yatırım yaptığıyla ilgili bir sorununun olmadığını, hangi parti ve iktidar yatırım yaparsa yapsın eğer yaşamı gözetmiyorsa, bir bütün olarak canlıların hukukunu gözetmiyorsa karşı durduklarını, durmaya devam edeceklerini söyleyen Özkan, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin de Mersin halkına karşı sorumlu olduklarını ve Mersin’deki yaşamı korumak zorunda olduklarını hatırlattı. Özkan ‘’Biz yaşam savunucuları olarak, nasıl ki Akkuyu'da inşaatı süren, Sinop'ta kurulmak istenen nükleer santrallere karşı duruyorsak, Kars-Iğdır'ın sınırında bulunan Metzamor Nükleer Santrali’nin hâlâ çalıştırılıyor olmasına da karşıyız. Nasıl ki Tarsus'ta yapılmak istenen Tarsus'u yaşanmaz hale getirecek olan 'Katı Atık ve Biokütle Yakma Tesisini' Tarsus halkının direnişiyle iptal ettirdiysek. Nasıl ki bir patlama anında Lübnan'daki patlamanın en az üç katı fazla tahribat yaratıp Mersin'i haritadan silecek olan Polipropilen Üretim Tesisi'nin yerine karşı çıkıyorsak bir bütün olarak yaşamı doğayı yok edecek nükleer silahlanmaya ve ekolojinin dengeyi bozacak her türlü icraata karşı duruyorsak siz de konuyu manipüle ederek partiler arası, basit kısır bir çekişmeye indirgemeyin!’’ dedi.

"KARAR VETO EDİLMELİ"

Nükleer Karşıtı Platform meclisinin görevlendirdiği NKP yürütmesinin, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında söz hakkının olmamasından kaynaklı itiraz edemediklerini dile getiren Özkan, konunun asıl muhataplarına söz hakkı verilmesi gerektiğini ve belediye başkanı Vahap Seçer’in de bu konuyla ilgilenmesini talep etti. Özkan, nükleer karşıtı olan tüm yaşam savunucuların, söz konusu yaşamsa eğer, her koşulda itiraz edeceklerini belirterek 10 Ağustos tarihinde oy çoğunluğuyla kabul edilen trafo yerlerinin belirlenmesiyle ilgili kararın veto edilmesini, bu tarihi yanlış karardan veto edilerek dönülmesini talep etti. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cari açık, haziranda 2,93 milyar dolar oldu

SONRAKİ HABER

Alanya'da pandemi hastanesinde toplu istifa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa