12 Ağustos 2020 15:36

Kocaeli Dersimliler Derneği: Munzur Gözeleri'ne müdahaleye izin vermeyeceğiz!

Dersim’de Munzur Gözeleri'nin yapılaşmaya açılmak istenmesine tepki gösteren Kocaeli Dersimliler Derneği, "Munzur Gözelerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğiz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim’de Munzur Gözeleri'nin yapılaşmaya açılmak istenmesine karşı tepkiler devam ediyor. Kocaeli Dersimliler Derneği, yaptığı açıklamayla "Munzur Gözelerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğiz" dedi. 

Kocaeli Dersimliler Derneği binasında gerçekleştirilen ve HDP ile Tüm Bel-Sen'in destek verdiği açıklamayı Kocaeli Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Çelik okudu.

Munzur Gözelerinin, Munzur Nehrinin kaynağı olduğunu belirten Ruhi Çelik, "Sadece Munzur Nehri'nde habitat bulunan 'Salmo Munziricus' isimli endemik alabalık türü bulunmaktadır. Anılan alabalık türü Munzur Gözeleri ve yakın yerlerde sazlık alanlarda yumurta bırakmakta olup, Munzur Gözeleri ve çevresinde insan etkileşimi arttıracak yapılar öngörülmesi anılan alabalık türünün habitat alanlarına zarar verecek ve anılan türün neslinin yok olması dahi gündeme gelebilecektir'' söyledi.

"ÇED SÜRECİ İŞLETİLMEMİŞTİR"

Munzur Gözeleri'nde insan etkileşiminin artırılmasına karşı çıkan Çelik, "Munzur Nehri'nin kaynağından itibaren insan etkileşiminin arttırılmasına dönük proje yapılması hukuka aykırıdır. Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi İhalesi yapılmadan evvel 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10. maddesi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği gereğince, ÇED süreci işletilmesi ve projenin çevresel etkilerinin analiz edilmesi gerekirken, anılan süreç işletilmemiştir. Bu proje, 'İçme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına dair mevzuat' hükümlerine aykırıdır. İhaleye konu projede planlanan yapılar için mevzuatta koruma mesafeleri nazara alınmamıştır" dedi.

"YIKIM PROJESİ"

Munzur Gözeleri'nin Alevilik açısından kutsal bir ziyaret mekanı olduğunu söyleyen Çelik, bölgenin doğal dokusunun binlerce yıldır korunduğunu vurguladı. Bu projenin inançlarına, kültürlerine ve hafızalarına müdahale ile eşdeğer olduğunu ifade eden Çelik, "Bu proje ile doğal bir inanç merkezi özünden koparılarak mesire ve ticaret alanına çevrilmek isteniyor. Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulması bu alanların ihaleye verilmesi yanlıştır ve kabul edilemez. Bilimsel raporların hiçe sayılarak, yapılmaya çalışan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir. Halkın, kanaat önderlerinin, ekoloji hareketlerinin demokratik kitle örgütlerinin görüşleri ve rızalığı alınmadan Munzur Gözlerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Bankası, Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşle ilgili Türkiye’yi uyardı

SONRAKİ HABER

Jeoloji Mühendisleri Odası "46. Saniye Deprem Spot Filmi" hazırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...