10 Ağustos 2020 11:16

En az 2 milyon 209 bin genç işsiz, gençlik gelecekten umutsuz

Genç İşsizler Platformunun açıkladığı Ağustos 2020 "İşsizlik ve İstihdam Raporu"na göre 2 milyon 209 bin genç işsiz. 1 milyon 367 bin üniversite mezunu da iş bulma ümidini kaybetti ve işsiz sayılmadı.

İş kuyruğundaki gençler | Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Genç İşsizler Platformunun son açıklanan TÜİK ve İŞKUR verilerinden derleyerek hazırlamış olduğu Ağustos 2020 ‘İşsizlik ve İstihdam Raporu’na göre; 15-34 yaş grubunda 2 milyon 209 bin genç işsiz.

Finansal istikrarsızlıkla başlayan ve Nisan 2018'den itibaren etkisi belirginleşen ekonomik kriz sürecinde 15-34 yaş grubu genç çalışan sayısı 1 milyon 827 bin kişi azaldı.

GENÇLER OKUDU, KARŞILIĞINI BULAMADI

715 bin üniversite mezunu işsize ek olarak 1 milyon 367 bin üniversite mezunu, iş bulma ümidini kaybetme, eğitime devam etme, ev işleriyle meşgul olma gibi nedenlerle iş gücünde yer alamadı.

Yüksek üniversiteli işsizliğe ek olarak TÜİK sınıflandırması neticesinde rekor sayıda mezun, işsiz dahi sayılmadı. Eğitime harcanan para, zaman ve emek iş gücü piyasasında karşılığını bulamadı.

Raporda şu noktalar öne çıktı:

  • Üniversite mezunu 1 milyon 23 bin kadın, yüksek eğitim düzeylerine rağmen iş aramadı ve işsiz sayılmadı. İş gücüne katılım en çok ilköğretim ve altındaki eğitim düzeyindeki kişilerde düşük oldu. Bu eğitim düzeyindeki 4 milyon 838 bin kadın iş gücünde dahi yer almadı.
  • 15-34 yaş grubundaki işsizlerin yanı sıra 11 milyon 873 bin genç iş gücünün dahi içinde yer alamadı ve işsiz sayılmadı. Bu yaş grubundaki 24 milyon gençten yalnızca yüzde 41,5’i çalışıyor. Daha açık bir ifadeyle çalışan her genç, bir şekilde en az 1 gencin daha ekonomik sorumluluğunu taşıyor görünüyor.
  • 15-29 yaş grubunda ne eğitim alan ne de herhangi bir şekilde çalışan/staj gören genç sayısı 5 milyon 849 bine ulaştı. Gençlerin yüzde 32,8’i ekonomik faaliyetlere katkı veremedi; aynı zamanda eğitim veya staj yoluyla kendisini geliştiremedi. Bu kategorideki genç sayısı Finlandiya, Slovakya ve Norveç gibi bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinin her birinin toplam nüfusu kadar.
  • Aynı yaş grubundaki genç kadınların eğitime ve istihdama dahil olmayanlarının sayısı 3 milyon 816 bin. Genç kadınlarda bu oran yüzde 43,3 olup aynı yaş grubundaki erkeklerin yüzde 22,6 oranının çok üstünde. Çalışma ve eğitim alma hakkında kadınların durumu erkeklere göre çok daha kötü olup cinsiyete dayalı fırsat eşitsizliği yaratmakta ve sosyal hak kaybına neden oldu.
  • İşsizlik sayı ve oranlarındaki artışa ek olarak işsizlik süresi de gittikçe uzadı. 1 yıldan fazla süredir iş arayan 15-34 yaş arası genç sayısı son 1 yılda 376 binden 501 bine çıktı.
  • Üniversite mezunlarının iş arama süreleri de gittikçe uzadı. 1 yıldan fazla süredir iş arayan üniversiteli sayısı son 1 yılda 177 binden 253 bine çıktı. Mezunlar; KYK kredilerini ödeme fırsatı bulamadı, yükselen faizler nedeniyle borçları arttı ve bazı durumlarda haciz ile karşı karşıya kaldı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

DİSK-AR: İşsiz sayısı pandemi etkisiyle 17.2 milyona tırmandı

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Ekonomide, Erdoğan ve yandaşları yukarı, işçiler aşağı doğru uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...