17 Kasım 2012 11:36

Suriye, Savaş, Medya

Egemen sınıfların varoluş savaşları toplumlar tarihinin yazılmasından beri toplumsal sorunlardan beslenir. Bu beslenme ideolojinin yeniden üretilmesi anlamına gelmektedir. Her sıkışıklığında kendisinden kaynaklı ya da bilerek çözmediği sorunlar sistem için çıkış noktası olmuştur. Burada irdelenmesi gereken konu olan tespitten farklı olar

Suriye, Savaş, Medya
Paylaş
Çaylak Haber


Savaşın veya bir iç çatışmanın yaşandığı bölgede kimin haberi nasıl ne şekilde gönderdiği önemlidir. Bu karmaşa içinde enformasyona nasıl ya da ne şekilde ulaşıldı, manipüle edilip edilmediği ayrı bir sorudur. Gerçeği yansıtmayan ya da savaşın gidişatını değiştirebilmek için haber odasında hazırlanan haberlerde olasıdır.
Medyanın gücünün büyüklüğü savaş esnasında pek belirleyici değildir, belirleyici olan ordunun gücünün kendisidir. İrfan Erdoğan'ın "Savaş Ve Medya" adlı makalesinde belirttiği gibi medya ordunun olanakları içinde hareket kabiliyetine sahiptir. Fiziksel savaş yalnızca kazanmak için yeterli değildir. Enformasyonun kullanımı psikolojik savaşında sonucunu belirleme yeteneğine sahiptir.
Egemen medyanın savunduğu ideolojinin karşısındakini şeytanlaştırması, kötülemesi en iyi medya organları ile gerçekleştirilmektedir. Kamuoyunu ardı ardına mesaj bombardımanına tutarak kamuoyunda bir tutum yaratmaya çalışmaktadır.
Suriye de bir yılı aşan sürecin kendisinde Türkiye'deki egemen medya rolünü iyi gerçekleştirmiş, Suriye'deki iktidarı hedef haline getirmiştir. Olası bir savaş haline hazır gibi görünen medya tüm çabalarına rağmen Türkiye'de savaş isteyen bir kamuoyu oluşturamamıştır. Suriye başlayan iç çatışmalar muhalifler lehine ülke medyası içinde yer bulamasa da dünya medyası içerisinde oldukça geniş yer bulmuştur. Sosyal medyanın varlığı ise iç savaşa farklı bir boyut katmıştır. Suriye iktidarı tarafından yönlendirilen medya iktidar lehine haber yapmaktadır. Bunun en büyük kanıtı Beşer Esat'ın bir toplantı düzenleyerek basın mensuplarına teşekkür etmesidir. Suriye krizinde de medya egemenlerin amaçlarına hizmet etmiş, görevini yerine getirmiştir.
Sosyal medya üzerinden örgütlenen ya da kamuoyu oluşturmaya çalışan Özgür Suriye Ordusu karşı Esat'ı destekleyen gruplarda aktif olarak çalışmaktadır. Görsel materyallerle de desteklenen propaganda üretme süreci egemen medyanın desteği ile de sosyal medya da muhalifler lehine işlemektedir. Fakat savaş karşıtlarının sosyal medya üzerindeki çalışmaları barış söylemi üretmeleri bir hayli başarı gösterdi.
Burada irdelenmesi gereken medyanın konumu, işlevi ve görevidir. Medya neyi savunacak, neyi meşrulaştıracak, neyi dillendirecektir. Tam da burada alternatif medyanın görevi önemlidir. Barışı dillendirmesi ve savaş karşısı söylemler üretmesi egemen medyayı da teşhir etmiş olacaktır. Ezilenlerin kendilerini ifade etmelerinde önemli bir role sahip olduğu gerçeği toplumsal barış için önemlidir. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Tiyatro Festivali başladı

SONRAKİ HABER

Başbakan nasıl hatırlanmak istiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...