09 Ağustos 2020 11:31

İngiltere’de sağlık çalışanları yeterli ücret talebi için alanlara çıktı

İngiltere'de hemşireler ve pratisyen hekimler, ülke çapında yaptıkları eylemlerle, kendilerini kamu çalışanlarının yararlandığı ücret artışından mahrum bırakan hükümeti protesto etti.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan DİL
Londra

Birleşik Krallık’ta 46 binden fazla can alan Koronavirüse karşı en ön saflarda mücadele eden hemşireler ve pratisyen (junior) hekimler, hükümetin kendilerini kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan ücret artışının dışında bırakmasını İngiltere İskoçya ve Galler’de yaptıkları yürüyüş ve eylemlerle protesto etti.

İngiltere’de muhafazakar hükümetin; son 10 yılda uyguladığı kemer sıkma politikalarının, Koronavirüs salgını döneminde zamanında alınmayan önlem ve kararların, sağlanamayan koruyucu ekipmanın bedelini canıyla ödeyen hemşireler ve doktorlar, ücret eşitliği talebi ile alanlara çıkmak zorunda bırakıldı.

Koronavirüsün İngiltere’yi kasıp kavurduğu günlerde başta hemşireler olmak üzere sağlık çalışanlarını alkışlayan Muhafazakar Başbakan Boris Johnson, hemşireleri ve pratisyen hekimleri kamu emekçileri için açıklanan ücret artışının dışında bırakmıştı. Öğrenci hemşireler için ödenen bursları kaldırarak hemşire açığının artmasına neden olan muhafazakar hükümet, yeterli kişisel koruma ekipmanı ve cihaz sağlamayarak Covid-19 karşısında korumasız bıraktığı hemşireler ve pratisyen hekimleri ücret artışının da dışında bırakarak ikinci kez mağdur etmiş oluyordu.

Hükümetin sağlık çalışanları arasında yaptığı ayrımcılık, 8 Ağustos Cumartesi günü Londra, Edinburgh, Cardiff de dahil 32 ayrı şehirde yapılan yürüyüşlerle protesto edildi. Londra’da yapılan yürüyüş için sağlık çalışanları ve sağlık çalışanlarına destek verenler Buckingham Sarayı’na ev sahipliği yapan St James Park’ta bir araya geldiler. Hemşirelerin ağırlıklı olarak katıldığı yürüyüşe sağlık çalışanlarının örgütlü bulunduğu UNITE ve UNISON sendikaları ve kampanya grupları da destek verdi.

Yürüyüş, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren 500 sağlık çalışanı için yapılan iki dakikalık saygı duruşunun ardından alkış ve sloganlarla başladı. Trafalgar Meydanı ve Başbakanlık Konutu yanından taleplerini haykırarak Parlamento Meydanı’na yürüyen sağlık emekçileri, burada yaptıkları konuşmalarda yıllardan beri bedelini ödemek zorunda bırakıldıkları kemer sıkma politikaları üzerinde durarak, bu politikaları uygulayan hükümeti protesto ettiler.

ÖNCEKİ HABER

DNR Adli Tıp Kurumu Başkanı Kalaşnikov: Savaşla birlikte yedi gün mesaiye başladık

SONRAKİ HABER

Munzur Gözeleri'nin yapılaşmaya açılmasına karşı imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...