06 Ağustos 2020 12:46

Van'da yasak 1355’inci gününde: Amaç muhalifleri susturmak

Van'da OHAL sonrası kalıcılaştırılan eylem ve etkinlik yasağı 1355’inci gününe girdi. Van’daki siyasi parti ve dernek temsilcileri, yasakla muhaliflerin susturulmak istendiğini belirtti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

OHAL sonrası kalıcılaştırılan ve 1355’inci gününe giren eylem ve etkinlik yasağını değerlendiren Van’daki siyasi parti ve dernek temsilcileri, AKP’lilerin muaf tutulduğu yasakla muhaliflerin susturulduğunu belirttiler. 

Van Valiliği, 15 Temmuz askeri kalkışmanın ardından ilan edilen olağanüstü hali (OHAL) gerekçe göstererek, 21 Kasım 2016 tarihinden bu yana 15 günde bir düzenli olarak kentteki tüm eylem ve etkinlikleri yasaklıyor. Yasağın1355 gündür devam ettiği kentte faaliyet gösteren siyasi parti ve dernek temsilcileri, yasakların sadece muhaliflere işlediğini kaydetti. 

"BİZE YASAK AKP’YE SERBEST"

MA’dan Cemil Uğur’un haberine göre, yasakların amacına dikkati çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, “Yasak ilan ediliyor. Bu herkes için ilan ediliyor. Yasağın yanlış olduğunu belirtiyoruz. Hukuken şu partiye yasak var, şu partiye yok diyemiyorlar. Ama pratikte bunu uyguluyorlar. Ama yasak gerekçe gösterilerek bize yasaklanan şeyleri AKP’nin yapması hukuksuzluğu gözler önüne seriyor. Bakın pandemi sürecinde AKP her yere pankart astı, buna karşı valilikten ses gelmedi. Geçenlerde AKP stant açtı. İpekyolu ilçe örgütümüz de stant açmak için valiliğe başvuru yaptı. Başvuru reddedildi. Biz bir şey yaptığımızda hemen polislerle müdahale ediyorsunuz. Bize yasak olan şeyler AKP’ye neden serbest? Aslında hukuksuzluğun ne kadar yaygınlaştığının anlıyoruz. Buradan bir kez daha diyoruz; siyasi parti çalışmalarını engellemek başlı başına suçtur. Hiçbir keyfi uygulamanın Anayasa’nın güvence altına almış olduğu hakkı çiğnemesine göz yummayacağız. Her yerde mücadelemizi büyüteceğiz” diye konuştu. 

 "GÜVENCE ALTINA ALINAN HAK"

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınan bir hak olduğunun altını çizen Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Üyesi Avukat Harun Gür, “Demokratik toplumun başlıca müesseselerinden biri ifade özgürlüğüdür ve toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ifade özgürlüğünün kullanılmasının bir karşılığıdır. Bu haliyle insanlar bu hakkı kullanırken devlet sadece bu hakkın tesisi için gereken şartları yerine getirmek zorundadır. Daha açıklayıcı olursak devlet bu hakkın kullanılmasını kolaylaştırır, zorlaştıramaz. En temel değerler arasında bahsettiğimiz toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması bu sebeple düzenlemede de herhangi bir izne bağlanmamış özgürce kullanılabilmesi amaçlanmıştır” dedi.

"YASAKLARDA ÇİFTE STANDART" 

Valiliğin yazılı bir şekilde sürekli kopyala-yapıştır usulü sadece tarihleri değiştirerek yasaklamalara devam ettiğini hatırlatan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı  Murat Melet, “Genelgeler İçişleri Bakanlığı tarafından geliyor. Bakanlık iktidara bağlı. Van’da muhalif olan, AKP’den yana olmayan her kesimi yasaklarla susturmak istiyorlar. Bu yasaklarda çifte standardı da görüyoruz. Daha birkaç gün önce Van’ın en işlek caddesinde siyasal iktidarın temsilcisi olan İpekyolu örgütü, stant açtı. Elbette siyasi parti çalışmasını yapıp kendisine üye kazanmalı. Fakat bu AKP’nin yapmasına izin verilirken bir diğer partiye yasaklanmamalıdır. Kenti yöneten vali, adil ve eşitlikçi olmalı. Tüm derneklerin ve partilerin dışarıda eylem ve etkinliklerini yapması için gereken ortam sağlanmalıdır” diye konuştu. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Ataç: Bakanlığın Kovid hastasına "tedaviyi ret" hakkı tanıması anlaşılmaz

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Öğretmenler acil özür bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...