05 Ağustos 2020 12:34
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2020 16:31

"Tiyatro emekçisiydi, yol göstericiydi…" Üstün Asutay yaşamını yitirdi

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Üstün Asutay, 82 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: BESAD

Paylaş

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Üstün Asutay 5 Ağustos'ta 3 haftadır tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Bakırköylü Sanatçılar Derneğinin (BASAD) Onursal Başkanı olan 82 yaşındaki usta sanatçı, “Arabesk”, “Selamsız Bandosu” ve “Oyunbozan” gibi filmlerde; “Kuruntu Ailesi”, “Uzaylı Zekiye” ve “Bizim Mahalle” gibi dizilerde rol almıştı.

Üstün Asutay için Bakırköy'de tören düzenlendi. Usta sanatçının cenazesi önce kurucusu olduğu BASAD Özel Bakırköylü Sanatçılar Derneği'ne getirildi. Burada yakınları, sevenleri ve öğrencileri Asutay'ı yalnız bırakmadı. Asutay, Bakırköy Amine Hatun Camii'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Asutay için Bakırköy Amine Hatun Camii'nde tören düzenlendi. Törene Asutay'ın oğlu Mert Asutay, yeğeni Pelin Asutay, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, yakınları, öğrencileri ve sanatçı arkadaşları katıldı. Üstün Asutay, cenaze namazının ardından, Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.

"HEM BABAMI HEM İLK USTAMI UĞURLUYORUM"

Cenaze törenine katılan usta sanatçının oğlu Mert Asutay, çifte acı yaşadığını ifade etti. Asutay, "Uğurluyoruz. Hayatın gerçeği ile karşı karşıyayız. Hem babamı hem ilk ustamı uğurluyorum. Bu meslekte bir yerlere gelebildiysem bunu olduğu gibi babama borçluyum. Bana el veren ustam babamdır. O yüzden çifte acı yaşıyorum. Bizim meslekte usta-çırak ilişkisi çok önemlidir. Benim her şeyimdi. Ben tek çocuğum. Annem de 23 senedir yok. Birlikte yaşadık. Birçok şeyi paylaştık babamla. Her şeyimi kaybettim. Ama bu kaybedişi kabulleniyorum. Hayat bu. Son nefesime kadar babamı çok özleyeceğim" ifadelerini kullandı.

"DAİMA BİZİMLE OLACAK"

Asutay’ın yaşamını yitirmesinin ardından tiyatrocu dostları ve sevenleri sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu. Paylaşımlarda Asutay’ın ölümüne duyulan üzüntü dile getirilirken tiyatroya verdiği emek ve eğitimciliği vurgulandı.

İBB Kültür Sanat: Yedi yaşında tiyatroyla tanışmış çok sayıda tiyatro oyunu, sinema filmi ve dizilerde rol almış usta oyuncu Üstün Asutay’ı kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyor, tüm sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Bakırköy Belediye Tiyatroları: Emektar sanatçımız, uzun yıllar tiyatromuza hem oyuncu, hem yönetmen, hem sanat danışmanı hem de yönetim kurulu üyesi olarak hizmet vermiş değerli ustamız Üstün Asutay’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Şimdi “Eski Dostlar”ının yanına gitmiş olsa bile daima bizimle olacak.

Ali Poyrazoğlu: Üstün Asutay esaslı adamdı. Adam gibi adamdı. Mütevazı ve gerçek bir tiyatro emekçisi ve yol göstericisiydi. Nur içinde yatsın..

Cem Davran: Türkbank Çocuk Tiyatrosu, tiyatrodan ilk kez para kazanıyorum ve götürüp anneme veriyorum. 1976/77 sezonu, güler yüzlü bir usta sayesinde oluyor bunlar; Üstün Asutay. Küçük Hakan ve Dağ Denize Kavuştu oyunlarında onun önderliğinde, babalığında çalıştım. Nur içinde yatsın.

Orhan Aydın: Üstün Asutay… Tiyatro ile bir ömür… Sahnelerde ışık, hayatta neşe. Yıldızlar yoldaşın olsun ağabey.

Behzat Uygur: Bir güzel... Mütevazı... Kıymetli abimizi daha kaybettik. Mekanın cennet olsun.

ÜSTÜN ASUTAY KİMDİR?

Üstün Asutay, 1938 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Henüz yedi yaşındayken tiyatro ile tanışan Asutay, ilk derslerini Bakırköy Halkevinde Münir Özkul ve Kenan Pars’tan aldı.

Türk Ticaret Bankası Çocuk Tiyatrosu ve Ali Baba Çocuk Tiyatrosunda, çeşitli topluluklarda uzun yıllar çok sayıda oyunda çeşitli roller oynadı.

1993 yılında Ergun Köknar, Tarık Akan ve Cem Karaca ile birlikte Bakırköylü Sanatçılar Derneğinin (BASAD) kurucu üyeleri arasında yer alarak başkanı oldu.

Ölümüne kadar BASAD’ın Onursal Başkanlığını yürütmüştür. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş'e üye işçiler işyerlerinden seslendi: İstanbul Sözleşmesi'ni uygula

SONRAKİ HABER

Seyit Aslan: Dardanel işçilerinin konuşmaması baskının göstergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...