05 Ağustos 2020 10:59

Yine ithalat hep ithalat!

Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak sarımsak, ceviz, muz, çay ve ayçiçeği ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesinin üreticiye etkisini yazdı.

Fotoğraf. DHA

Paylaş

Sedat BAŞKAVAK
Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı

Sarımsaktan cevize, muzdan çaya ve ayçiçeğine kadar yine ithalatta gümrük vergileri düşürüldü. Temmuz ayçekirdeği ve sarımsağın, eylül-ekim muz ve cevizin hasat dönemidir. Çay ise mayıstan eylül sonuna kadar üç sürgünde hasat ediliyor. İthalatta düşürülen gümrük vergileri uygulamaları ülke tarım üretimine zarar verilecek bir uygulamadır.

Haziran ayında sarımsak hasadı başladı. Geç ekim sarımsak hasadı temmuzda başladı devam ediyor. Köylü sarımsağını hasat edip pazara indirirken ithalat kararı alınırsa elbette ki fiyat baskısı oluşur ve sarımsak köylünün elinden ucuza gider.

2014-2015 sezonunda 34 bin ton olan ceviz ithalatı 2018-2019 sezonunda 103 bin tona ulaştı. 2019 yılında 129 milyon dolarlık ceviz ithalatı yapıldı. Eylül-ekim aylarında ceviz hasadı başlayacak ve ağustosta ithalat için gümrük vergisi düşürülüyor. Bir taraftan iktidar olarak ceviz üretimini desteklediğinizi söyleyeceksiniz diğer taraftan da ceviz hasadına yakın gümrük vergisi düşüreceksiniz. Sonuç belli ceviz hasadına yakın yapılan gümrük vergisi indirimi ile fiyat baskısı oluşturulacak ve tüccarlar, ithalatçılar kazanırken köylü kaybedecek.

AKP BİLEREK ÇAY ÜRETİMİNİ BALTALIYOR

Mayısta başlayan çay hasadının ikinci sürgün hasadı temmuzda yapıldı. Türkiye çay üretiminde tarım ilacı kullanılmayan tek ülke ve bu nedenle de üretimi ve tüketimi dünyada başkaca çay üreten ülkelere göre daha kaliteli. 2019 yılında Rize 17 bin 260 ton kuru çay ithalatı ile Türkiye’nin en çok çay ithal edilen şehri oldu. Çayın başkenti Rize’ye çay ithal ettiren bir iktidar ile karşı karşıyayız. Özel çay şirketleri ithal edilen çayla harmanladıkları yerli çayı paketleyerek satıyorlar ve AKP hükümeti ve Tarım Bakanlığı da buna göz yumuyor. Ülkenin en büyük çay şirketlerinden birisi olan Lipton ithal siyah çayla yerli çayı harmanlayarak paketlemektedir. Bunu da yüksek kalite, Lipton tadı ve aroması diye reklam etmektedir. Dünyaya çay satmaya çalışan bir ülkenin çay ithalatı yapar olmasının tek açıklaması var oda AKP bilerek ve isteyerek çay üretimini baltalıyor demektir.

İTHALATLA KÖYLÜ UCUZA SATIYOR, HALK PAHALI TÜKETİYOR

Sonuç olarak ithalat tarım ürünlerinde fiyat baskısı oluşturarak köylünün ürününün fiyatının düşmesine sebep olurken bugüne kadar yapılan ithalat uygulamaları da gösterdi ki halkta ucuza tüketmiyor. Köylü ucuza satarken halk pahalı tüketiyor. Kazanan aracılar, tüccarlar ve ithalatçılar oluyor. Buğday ithalatı artıyor dediğimizde “Biz makarna yapıp geri ihraç ediyoruz” diyen tarım bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açıkladıkları makarna ithalat kararıyla gerçeği de itiraf etmiş oluyorlar. Sonuç olarak kim neyin ticaretinden para kazanmak istiyorsa alıyor satıyor parasını kazanıyor ve servetine servet katıyor. Üretici köylünün emeği ve alın teri hiç edilirken halkta pahalı tüketiyor.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da kadın cinayeti: Çalıştığı işyerinde silahla öldürüldü

SONRAKİ HABER

PTT işçisi: Vaka görüldüğünde gönderisi az olan merkezler kapatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...