04 Ağustos 2020 07:37

İstanbul Sözleşmesi'nin görüşüleceği AKP MYK toplantısı ertelendi

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ele alınacağı AKP MYK toplantısı ertelendi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gerektiği yönündeki açıklamasının ardından konunun ele alınması beklenen AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı ertelendi.

Anka Haber Ajansının aktardığına göre yarın yapılması beklenen toplantının yeni tarihiyle ilgili bir açıklama yapılmadı ancak aynı gün gerçekleştirilmesi planlanan il başkanları toplantısı 13 Ağustos'a ertelendi.

İl başkanları toplantısının ertelenmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu haftaki programının Ankara’da olmaması gerekçe gösterildi.

NE OLMUŞTU?

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi’ne dair “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı tarihlerde AKP MYK ve il başkanları toplantılarında, İstanbul Sözleşmesi'ne dair “Çalışıp, gözden geçirin. Halk istiyorsa kaldırın. Halkın talebi kaldırılması yönündeyse, buna göre bir karar verilsin. Halk ne derse o olur” talimatı vermişti.

Bunun üzerine uzun süredir Yeni Akit ve benzeri odaklar tarafından İstanbul Sözleşmesi'ne karşı yürütülen kampanyalar hız kazanmıştı.

Kadın örgütleri ise sözleşmeden çekilme girişimine oldukça sert tepki göstermiş, sınırları Türkiye'yi aşıp uluslararası kamuoyunda karşılık bulan kampanyalar örgütlemişlerdi.

Kadınlar, iktidarın bu girşimine karşı yarın pek çok ilde eylemler düzenleneceğini duyurmuştu.

Öte yandan Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini isteyen on sayfalık bir rapor sunan Türkiye Düşünce Platformu, kadınların mücadelesi sonucu geri adım atmıştı. Sözleşmeyi savunan kadınlara hakaret eden Abdurrahman Dilipak'a kalkan olan platform, "Artık bu konudan çekiliyoruz, herhangi bir şekilde bu işin bir parçası olmayacağız çünkü çok yorulduk, yıprandık" demişti.

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinde, uygulanması kritik öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin tartıştırıldığı temmuz ayında en az 36 kadının erkekler tarafından katledildiği raporlanmıştı. Yine ay içerisinde birçok kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakası yaşanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Milli Piyango'yu devralan Sisal Şans, ilk günden hata verdi

SONRAKİ HABER

Ankara'da Kovid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısı 488'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...